Το τεράστιο «ψέμα» με τις 80.000 κενές θέσεις στον τουρισμό – Η αλήθεια πίσω από τους μύθους!

Όλο και πιο έντονα ακούγονται οι φωνές που μιλούν για δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για 80.000 κενά που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την καλοκαιρινή σεζόν και την εικόνα της ελληνικής φιλοξενίας. Όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και, όπως αποκαλύπτουν επίσημα στοιχεία, οι πραγματικοί αριθμοί δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που διακινούνται δημόσια.

Η «καταιγίδα» πληροφοριών που μιλά για έλλειψη εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο αποδεικνύεται, τελικά, φούσκα. Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που δημοσιεύει το eleftherostypos.gr, το σύνολο των θέσεων που παρέμειναν ακάλυπτες για τη φετινή τουριστική περίοδο δεν ξεπερνά τις 1.818 σε ολόκληρη τη χώρα! Μάλιστα, σε κορυφαίους προορισμούς όπως οι Κυκλάδες και η Κρήτη, τα κενά είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Αυτό καταρρίπτει πλήρως το αφήγημα που θέλει την αγορά εργασίας να «διψάει» για προσωπικό και τις επιχειρήσεις να υπολειτουργούν λόγω έλλειψης χεριών. Η επίσημη εικόνα δείχνει ότι οι περισσότερες θέσεις καλύφθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα και πως οι αριθμοί που αναφέρουν συνδικαλιστές του κλάδου δεν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους

Η ΔΥΠΑ, που έχει την αρμοδιότητα να καταγράφει τις ανάγκες των εργοδοτών και να ταιριάζει τις προσφερόμενες θέσεις με τους υποψήφιους εργαζόμενους, έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τα φετινά κενά. Σε περιοχές όπως η Μαγνησία, η Αττική και η Αχαΐα, τα κενά κυμαίνονται από 150 έως 229 θέσεις. Πέραν αυτών, στις περισσότερες τουριστικές περιοχές οι ελλείψεις προσωπικού είναι πρακτικά μηδενικές.

Στη Νάξο, για παράδειγμα, υπάρχει μόλις μία θέση που δεν καλύφθηκε, στη Σαντορίνη τρεις, ενώ στη Σύρο ο αριθμός των ακάλυπτων θέσεων φτάνει τις οκτώ. Στη Σάμο και την Εύβοια, μόλις 33 θέσεις έμειναν χωρίς εργαζόμενο, τη στιγμή που στις Κυκλάδες συνολικά οι ανάγκες του κλάδου έχουν σχεδόν καλυφθεί στο 100%.

Οι μύθοι για τα 80.000 κενά

Το νούμερο των 80.000 κενών θέσεων προκύπτει από εκτιμήσεις που, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν στηρίζονται πουθενά. Στην πραγματικότητα, το μόνο που αποκαλύπτουν οι αριθμοί είναι ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσλαμβάνουν με αμείωτο ρυθμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων για τον Απρίλιο του 2025, που δείχνει θετικό πρόσημο με 92.775 νέες θέσεις εργασίας σε τουρισμό και εστίαση. Σερβιτόροι, μάγειρες, καμαριέρες και υπάλληλοι υποδοχής κατέχουν τις πρώτες θέσεις σε αυτή την εντυπωσιακή εικόνα απασχόλησης.

Η πραγματική εικόνα της αγοράς εργασίας

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 αποδεικνύουν ότι το συνολικό ποσοστό κενών θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας μειώθηκε κατά 31% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Συγκεκριμένα, από τις 41.120 κενές θέσεις του 2023, φτάσαμε στις 28.365 τον Μάρτιο του 2024 – ένας αριθμός που καταρρίπτει πλήρως την εικόνα κρίσης.

Ακόμη πιο αποκαλυπτική είναι η συνολική αύξηση των εργαζομένων. Στο διάστημα 2020-2024, το σύνολο των απασχολουμένων στην ελληνική οικονομία αυξήθηκε κατά 475.897 άτομα, με την εστίαση, τον τουρισμό και το εμπόριο να καταγράφουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 254.475 στον ίδιο κλάδο, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική ανάπτυξη.

Μισθοί και συνθήκες απασχόλησης

Η αύξηση των θέσεων εργασίας δεν ήταν το μόνο θετικό νέο. Ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης ανέβηκε κατά 12,9% την τετραετία 2020-2024. Για τους άνδρες η αύξηση έφτασε το 13,5% και για τις γυναίκες το 14,3%, με τους μισθούς να κυμαίνονται πλέον στα 1.365 ευρώ μηνιαίως.

Τι κρύβεται πίσω από την παραπληροφόρηση

Η μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στους αριθμούς και τα όσα λέγονται δημόσια φαίνεται να οφείλεται σε παρερμηνείες ή ακόμα και σκόπιμη παραπληροφόρηση. Οι εποχικές ανάγκες του τουρισμού, με θέσεις που κάθε χρόνο «ανακυκλώνονται», μπερδεύονται με μόνιμες ανάγκες, δημιουργώντας μια στρεβλή εικόνα.

Πραγματικά, οι 100.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν εποχικά κάθε χρόνο δεν σημαίνουν ότι οι θέσεις τους μένουν κενές – πρόκειται για ένα καθεστώς που επαναλαμβάνεται, με τον κλάδο να προσαρμόζεται κάθε σεζόν.

Συμπέρασμα: Λιγότερα κενά, περισσότερες δουλειές

Η υποτιθέμενη έλλειψη 80.000 εργαζομένων στον τουρισμό αποδείχθηκε παραμύθι. Στην πραγματικότητα, οι τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκουν το προσωπικό που χρειάζονται και οι προσλήψεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: η αγορά εργασίας στον τουρισμό όχι μόνο δεν κινδυνεύει, αλλά καταγράφει θεαματική άνοδο.

Οι αριθμοί από τη ΔΥΠΑ, την ΕΛΣΤΑΤ και την Εργάνη είναι το ισχυρότερο επιχείρημα για να «γκρεμιστεί» το αφήγημα περί ανυπέρβλητης έλλειψης εργαζομένων. Έτσι, ενώ κάποιοι επιμένουν να φωνάζουν για «τεράστιο πρόβλημα», οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική – και πολύ πιο αισιόδοξη!