Οι ειδικοί προειδοποιούν για πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος από τον Οκτώβριο, με συμβουλές για πράσινα και μπλε προγράμματα.
Ο κίνδυνος για αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Οκτώβριο είναι πλέον ορατός, σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή και πραγματογνώμονα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Μιχάλη Καλογιαννάκη. Μιλώντας στην ΕΡΤNews, επεσήμανε πως η αγορά δείχνει να κινείται ανοδικά και ότι ο επόμενος μήνας θα φέρει υψηλότερες τιμές, σε αντίθεση με τον Σεπτέμβριο όπου το ενεργειακό μείγμα ήταν πιο φθηνό λόγω έντονης συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Γιατί ο Οκτώβριος φέρνει αύξηση
Όπως τόνισε, «με βάση το ιστορικό και με βάση τα στατιστικά που έχουμε τώρα φαίνεται ότι θα υπάρχει μια άνοδος». Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις, η άνοδος ενδέχεται να είναι «αρκετά μεγάλη». Ο Σεπτέμβριος παραδοσιακά εμφανίζει χαμηλότερες τιμές χάρη στη συμβολή της ηλιακής και αιολικής παραγωγής, όμως ο Οκτώβριος συνήθως σηματοδοτεί την επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα.
Τι να προσέξετε στα τιμολόγια
Ο κ. Καλογιαννάκης ανέλυσε τις διαφορές στα συμβόλαια, με έμφαση στα νέα «μπλε τιμολόγια», τα οποία αποτελούν μια μετεξέλιξη των υφιστάμενων. «Είναι περίεργο, μια εξέλιξη του μπλε, δηλαδή θα έχεις μηνιαίο πάγιο, στο τέλος, στον τελευταίο μήνα του εξαμήνου θα γίνει μια εκκαθάριση, θα έχεις ένα συγκεκριμένο πάγιο 60€».
Η βασική προϋπόθεση είναι να κρατά κανείς την κατανάλωσή του σε λογικά επίπεδα. Ο ίδιος σημείωσε ότι για να βγαίνει συμφέρον το τιμολόγιο, η μέση κατανάλωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 375 κιλοβατώρες τον μήνα, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ένα μέσο νοικοκυριό με προσεκτική χρήση.
Η σημασία της σωστής κατανάλωσης
«Η κατανάλωση θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 375 κιλοβατώρες το μήνα», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η παρακολούθηση της ενέργειας που καταναλώνει κάθε νοικοκυριό είναι πλέον εξίσου σημαντική με το ποιο τιμολόγιο θα επιλέξει. Ο κόσμος, όπως πρόσθεσε, δείχνει σταδιακά να εκπαιδεύεται στη μείωση της κατανάλωσης, κάτι που βοηθάει στην εξοικονόμηση αλλά και στη σταθερότητα των λογαριασμών.
Γιατί τα μπλε τιμολόγια κερδίζουν έδαφος
Σύμφωνα με τον ειδικό, «αυτή τη στιγμή, όπως είδαμε και για φέτος από την αρχή του χρόνου αλλά και συνολικά, τα μπλε τιμολόγια είναι πολύ πιο οικονομικά εν τέλει». Η σταθερότητα που προσφέρουν και η αποφυγή μηνιαίων προσαυξήσεων τα έχουν καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστικά για τα νοικοκυριά που θέλουν προβλεψιμότητα.
Ο ρόλος των ΑΠΕ και το πρόβλημα του δικτύου
Αναφερόμενος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κ. Καλογιαννάκης σημείωσε ότι το καλοκαίρι, ιδιαίτερα τον Αύγουστο, οι συνθήκες ηλιοφάνειας και ανέμων βοήθησαν στη μείωση των τιμών, αφού το ενεργειακό μίγμα βασίστηκε σε μεγάλο ποσοστό στις ΑΠΕ. Ωστόσο, το πρόβλημα της αποθήκευσης και της διανομής παραμένει. «Η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει το πρόβλημα του δικτύου συνολικά (…) δεν μπορούν να επιτύχουν ούτε καλύτερη αποθήκευση, ούτε καλύτερη διανομή».
Η Ελλάδα, όπως και οι γειτονικές χώρες, χρειάζεται να επενδύσει σε υποδομές ώστε να αξιοποιεί πλήρως την παραγόμενη πράσινη ενέργεια, κάτι που αποτελεί κομβικό ζήτημα όχι μόνο για τα νοικοκυριά αλλά και για την ίδια την ανάπτυξη της χώρας.



