Ιστορική βραδιά στο Αργοστόλι! Όλοι οι θεσμικοί σε μία εκδήλωση–σταθμό για τα 1700 χρόνια της Α’ Οικουμενικής Συνόδου! (εικόνες)

Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα φορτισμένη ιστορικά εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 23 Νοεμβρίου 2025 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος», με αφορμή τη συμπλήρωση 1700 ετών από τη σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Η αίθουσα γέμισε από πιστούς, θεσμικούς και ανθρώπους του πολιτισμού που τίμησαν με την παρουσία τους αυτό το σημαντικό ορόσημο της Ορθοδοξίας.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας, ο Δήμος Αργοστολίου και η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης, προσφέροντας στο κοινό μια βραδιά υψηλού θεολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκαν οι δύο κεντρικοί ομιλητές.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος ανέπτυξε το θέμα «Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος και η Εκκλησία στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα», σκιαγραφώντας το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο γεννήθηκε η ανάγκη για την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο.

Ακολούθησε ο Ομότιμος Καθηγητής του Κανονικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Θεόδωρος Γιάγκου, ο οποίος αναφέρθηκε στο «Α’ Οικουμενική Σύνοδος – πρότυπο του Συνοδικού θεσμού της Εκκλησίας», αναδεικνύοντας τη σημασία της στην πορεία και την οργάνωση της Εκκλησίας μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους βρέθηκαν ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο σύμβουλος Δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού κ. Βίκτωρας Ρουχωτάς, ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Καππάτος, αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής, δίνοντας θεσμικό κύρος στην εκδήλωση.

Η βραδιά έκλεισε με θερμά χειροκροτήματα, αφήνοντας στους παρευρισκόμενους την αίσθηση ότι συμμετείχαν σε μια πραγματικά ιστορική στιγμή για το νησί και την Ορθόδοξη παράδοση.