Η Κεφαλονιά βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο επίκεντρο μιας εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας, καθώς η εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς σε αιγοπρόβατα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στον κτηνοτροφικό κλάδο και αναστάτωση σε ολόκληρο το νησί. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, μιλώντας στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή COSMOS MAGAZINE, έφερε στο φως τις κινήσεις της Περιφέρειας, τα μέτρα που εφαρμόζονται, αλλά και τα ανοιχτά ζητήματα που εξακολουθούν να απασχολούν τους παραγωγούς.
Συναντήσεις, ενημερώσεις και ασφυκτικός έλεγχος
Σύμφωνα με όσα δήλωσε, την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση που χαρακτήρισε «ρεαλιστική και ήρεμη», με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων, μεταφορέων, τυροκόμων και κρεοπωλών. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε αναλυτικά το πλέγμα ενεργειών της Περιφέρειας και τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Μεταξύ άλλων, εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας, λειτουργούν απολυμαντικοί σταθμοί, ενώ οι μεταφορές ζώων και προϊόντων βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση. Ο κ. Κουρής υπογράμμισε ότι απαιτούνταν συγκεκριμένες βεβαιώσεις για την είσοδο οχημάτων στο νησί, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα για το πώς τελικά εισήχθη το αρχικό κρούσμα. Η υπόθεση εξετάζεται πλέον από την αστυνομία και την εισαγγελία.
Νέα ύποπτα περιστατικά και διαρκείς δειγματοληψίες
Το πρόβλημα φαίνεται πως εξελίσσεται, καθώς έχουν ήδη γίνει τέσσερις κύκλοι ελέγχων σε μονάδες γύρω από τις εστίες κρουσμάτων. Υπάρχει μάλιστα ένδειξη για ακόμη ένα πιθανό περιστατικό, με τα αποτελέσματα των εξετάσεων να αναμένονται. Η Περιφέρεια, όπως επανέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης, εφαρμόζει κατά γράμμα τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει περιθώριο για παρεκκλίσεις ή αυτοσχεδιασμούς».
Ζητήματα αποζημιώσεων και στήριξης
Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για τους παραγωγούς είναι η οικονομική ζημιά. Ο κ. Κουρής ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη κινηθεί ώστε να εξασφαλιστούν αποζημιώσεις για τις μονάδες όπου θανατώθηκαν ζώα, καθώς και για τις πρόσθετες δαπάνες ζωοτροφών και εγκλεισμού των κοπαδιών.
Διευκρίνισε ότι δύο μονάδες έχουν ήδη ενταχθεί σε διαδικασία άμεσης αποζημίωσης και πρόσθεσε πως έχουν ζητηθεί διευρυμένα μέτρα ενίσχυσης αντίστοιχα με εκείνα που εφαρμόστηκαν σε περιόδους πανδημίας και ακραίων φαινομένων.
Η αντιπολίτευση και οι αιχμές περί κακού χειρισμού
Απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Λαϊκή Συσπείρωση, ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι οι αναφορές της αντιπολίτευσης «διογκώνουν την κατάσταση και αλλοιώνουν την πραγματικότητα». Εξήγησε ότι στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν με ακρίβεια τα βήματα και τα έξοδα στα οποία έχει προβεί η Περιφέρεια, πάντα εντός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας.
Το αμφιλεγόμενο θέμα των εμβολιασμών
Ιδιαίτερη συζήτηση έχει προκύψει γύρω από την πιθανότητα εμβολιασμού των ζώων. Ο Σωτήρης Κουρής ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου έχει αποφανθεί πως ο εμβολιασμός δεν επιτρέπεται σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ανέφερε, το μέτρο εφαρμόζεται μόνο σε χώρες όπως η Τουρκία και το Ισραήλ, ενώ ενδεχόμενος εμβολιασμός στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε υποβάθμιση της ποιότητας και της εμπορικής αξίας των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, κάτι που θεωρείται αδιαπραγμάτευτο.
Ερευνάται πιθανή παράνομη μεταφορά ζώων
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με φήμες ότι κτηνοτρόφος μετέφερε ζώα από την Αιτωλοακαρνανία, ο κ. Κουρής επισήμανε πως η υπόθεση εξετάζεται διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές. Αν αποδειχθεί παρανομία, σημείωσε, ο υπεύθυνος δεν θα λάβει καμία αποζημίωση.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης και οι ενισχύσεις από άλλες Περιφέρειες
Η έλλειψη κτηνιάτρων στο δημόσιο αποτελεί διαχρονικό ζήτημα, όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, καθώς οι χαμηλές αμοιβές δεν προσελκύουν νέους επαγγελματίες. Παρ’ όλα αυτά, ιδιώτες κτηνίατροι από την Κεφαλονιά, αλλά και στελέχη από Κέρκυρα και Ήπειρο, προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στις τοπικές υπηρεσίες.
Η παραγωγή δεν μπορεί να παραμείνει σε αδράνεια
Μετά από εβδομάδες περιορισμών, η Περιφέρεια ξεκινά εκ νέου τις σφαγές στις «λευκές» περιοχές, δηλαδή σε ζώνες που δεν έχουν εμφανίσει κρούσματα. «Η Κεφαλονιά σφάζει περίπου 20.000 ζώα τον χρόνο. Δεν υπάρχει περιθώριο να παγώσουν τα πάντα», τόνισε ο κ. Κουρής. Οι διαδικασίες γίνονται με αυστηρή δειγματοληψία και συνεχή κτηνιατρικό έλεγχο.
Έργα ανάκαμψης και αξιοποίηση πόρων
Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε σε έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από κονδύλια απεντάξεων, όπως παρεμβάσεις στον Δήμο Σάμης, οδικά έργα στη Φάλαρη–Μακριώτικα και καθαρισμοί λεκανών απορροής σε Πύλαρο και Φαγιά. Όπως τόνισε, στόχος είναι να υλοποιούνται ουσιαστικά έργα και όχι απλώς να γίνονται μελέτες.



