Για το «μεγαλύτερα» δεν παίρνουμε όρκο…

Ναι, ναι, ξέρουμε, η μαμά σας, η θεία, η γιαγιά, ή η αδελφή της συμπεθέρας έχουν το αντίδοτο για τον πονοκέφαλό σας. Κατέχουν τη «συνταγή» εκείνη που θα ξορκίσει τη βασκανία από το φθονερό ή ζηλιάρη άνθρωπο που ακούσια ή εκούσια σας μάτιασε.

Και φυσικά αυτός που έχει ματιαστεί είναι σχεδόν πάντα ματιασμένος. Το επιβεβαιώνουν τα ατελείωτα χασμουρητά του «ξεματιαστή», που αποκαμωμένος από την επίπονη διαδικασία συμπεραίνει σε ποσοστά που προσεγγίζουν αυτά του Στέφεν Κάρι στις βολές ότι «ναι, ήσουν πολύ ματιασμένος».

Αν δεν επιτύχει το ξεμάτιασμα -πράγμα που συμβαίνει με την ίδια συχνότητα που βγαίνει ο ήλιος απ’ τη δύση- σημαίνει ότι ο κακόβουλος που προκάλεσε όλη αυτή τη φασαρία, έχει πολύ ισχυρό μάτι. Η εκκλησία βέβαια αποδέχεται τη βασκανία ως επέμβαση του πονηρού πνεύματος στον άνθρωπο και θεωρεί ότι μόνο οι «άπιστοι» έχουν την ικανότητα μετάδοσης αρνητικής ενέργειας.

Η λαογραφία βέβαια το μετεξέλιξε όλο αυτό και μας φέρνει όλους ενώπιον των ευθυνών μας. Μήπως είμαι εγώ αυτό το χαμερπές, σατανικό, σκουλήκι που προκαλώ τόσους πονοκεφάλους σε ανυποψίαστα θύματα; Και πώς διάολε υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι – όπως η αφεντιά μου – που δεν έχουν ποτέ πονοκέφαλο;

4 μεγαλύτερα παραμύθια απ’ το ξεμάτιασμα που έχει πιστέψει ο Έλληνας

Τόσο ανάξιοι ματιάσματος είμαστε; Ή ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ – και είναι καιρός να αναδειχθεί επιτέλους αυτό – είμαστε ανώτερα όντα από όλους αυτούς τους ευάλωτους, που μετά από μια κακόβουλη ματιά πέφτουν στα… σκληρά (Depon, Panadol) και εν τέλει καταφεύγουν στο μαγικό ξόρκι;

Για να τα λέμε πάντως όλα, αυτή είναι η σωστή σειρά. Διότι υπάρχουν πολλοί που σε περιπτώσεις έντονης κεφαλαλγίας γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι μόνη λύση είναι η ξεματιάστρα.

Όχι, μην νιώθετε κάπως περίεργα αν πιστεύετε ότι οι άνθρωποι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες (αυτοί που ματιάζονται, αυτοί που ΔΕΝ ματιάζονται και αυτοί που ματιάζουν) και ανήκετε στην πρώτη εξ’ αυτών. Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, σε δείγμα 10.000 ατόμων, το 60% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι πιστεύει στο ξεμάτιασμα (αλλά μόνο το 40% στο «κακό» μάτι)!

Δεν είναι άλλωστε το πρώτο και πιθανότατα δεν θα είναι ούτε το τελευταίο παραμύθι που έχουμε χάψει ως λαός.

Πικραγγουριά

4 μεγαλύτερα παραμύθια απ’ το ξεμάτιασμα που έχει πιστέψει ο Έλληνας

Αρχές του 1952. Η Ελλάδα προσπαθεί να ορθοποδήσει από τον πόλεμο και τον εμφύλιο, όταν, σαν «βόμβα» σκάει η είδηση ότι το αφέψημα ρίζας πικραγγουριάς θεραπεύει τον καρκίνο. Το πανελλήνιο καταλαμβάνεται από μαζική υστερία, βλέποντας στο ταπεινό ζιζάνιο «που φυτρώνει εις τα οικόπεδα και εις τας παρυφάς των κήπων και των αγρών», την πανάκεια για όλα τα δεινά του.

Παρά τη σχετικά έγκαιρη αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας (αν και υπήρξαν επιφανή μέλη της που υποστήριζαν δημόσια τις θεραπευτικές ιδιότητές της), ο κόσμος δεν έλεγε να έρθει στα λογικά του. Χρησιμοποιούσε το αφέψημα μαζικώς και ως αντίδοτο για κάθε ασθένεια, σε βαθμό που οι νοσηλευόμενοι εγκατέλειπαν σωρηδόν τις κλινικές!

Τελικά, αυτό που αποδείχτηκε ήταν ότι όχι μόνο το φυτό δεν είχε ευεργετικές επιπτώσεις, αλλά ότι προκαλούσε ένα σωρό δυσλειτουργίες στον οργανισμό (διάρροια, φλεγμονές), που μέσω εισπνοής του μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και σε νεφροπάθεια.

Πολλοί θυμούνται ασφαλώς ότι κάτι ανάλογο συνέβη το 2007 με τις «αντικαρκινικές ιδιότητες» της φραπελιάς. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα φύλλα ελιάς δεν έχουν από τη φύση τους «ένοχη» δράση και το τσάι από αυτά θεωρείται πλέον ένα από τα πιο υγιεινά. Όχι ωστόσο επαρκές για να αντικαταστήσει την αντικαρκινική θεραπεία.

«Αγία» Αθανασία του Αιγάλεω

4 μεγαλύτερα παραμύθια απ’ το ξεμάτιασμα που έχει πιστέψει ο Έλληνας

Η «θεία» δράση της ξεκίνησε από την Αμαλιάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και για πολλά χρόνια η μεγάλη πλειονότητα των θρησκευόμενων πίστευαν ότι ήταν αγία. Όχι λόγω της φιλανθρωπικής δράσης της, αλλά επειδή η Παναγία είχε βρει τον τρόπο να επικοινωνεί μαζί της, μέσω (απολύτως ανορθόγραφων) μηνυμάτων πάνω στο κορμί της.

Μια αμόρφωτη βοσκοπούλα από την Ηλεία έφτασε να γίνει λαϊκό προσκύνημα, να πεθάνει για να… αναστηθεί μπροστά στα μάτια εκλιπαρούντων χριστιανών και να εξελιχθεί σε παραθρησκευτική ηγέτιδα, με τη συνδρομή τοπικών αρχόντων και Αρχών, που διέβλεψαν το επιχειρηματικό δαιμόνιό της.

Μια κλασική περίπτωση δερμογραφίας, όπως αποφάνθηκαν τελικά οι επιστήμονες, είχε αναχθεί σε φαινόμενο θρησκευτικής λατρείας και μηχανισμό αφαίμαξης θεοσεβούμενων, ορισμένοι εκ των οποίων πιστεύουν ακόμα ότι όντως σηκώθηκε από το φέρετρο…

Εκατομμύρια Σώρρα

4 μεγαλύτερα παραμύθια απ’ το ξεμάτιασμα που έχει πιστέψει ο Έλληνας

Όλοι έχουμε γνωρίσει έστω έναν, που πίστεψε ότι τα χρεόγραφα 600 δισ. δολαρίων που είχε στην κατοχή του ο Αρτέμης θα επανέφεραν την ευημερία σε μια πτωχευμένη χώρα και στους πολίτες της.

Οι περισσότεροι όμως θα… χαρίζαμε χρόνια απ’ τη ζωή μας για να γνωρίσουμε έναν από αυτούς τους 12.000 που υπάχθηκαν ως μέλη της «Ελλήνων Συνέλευσις», καταβάλλοντας ένα 10ευρω για την εγγραφή τους και ετησίως 60 ευρώ ως συνδρομή.

Ήταν αυτοί που με αντάλλαγμα την απαλλαγή χρεών στο Δημόσιο με τα περιβόητα εξώδικα, ορκίστηκαν «πίστη στον πανάγαθο άρχοντα του φωτός, στη συμπαντική συνειδητότητα, στα ελάνια αξιακά πρωτόκολλα, στο κοσμικό πυρ και στον πολέμαρχο αρχηγό», συμμετέχοντας σε μαζικές τελετές σε αρχαιολογικούς χώρους.

ΠΑΣΟΚ

4 μεγαλύτερα παραμύθια απ’ το ξεμάτιασμα που έχει πιστέψει ο Έλληνας

Το μεγάλο σοσιαλιστικό κίνημα της αλλαγής που ζητήσαμε να μας… ξεματιάσει 6 φορές, αλλά αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα. Το ξεμάτιασμα δεν πετυχαίνει πάντα, ή μάλλον ποτέ, διότι αποτελεί προϊόν αυθυποβλητικής διαδικασίας.

Ευτυχώς, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και μας έφτυσε για να μην αβασκαθούμε ξανά…

Πηγή: menshouse.gr

Προηγούμενο άρθρο“Υπάρχει περίπτωση όμως η χρήση της μάσκας να κάνει κακό στα παιδιά μας;”
Επόμενο άρθροΚορωνοϊός: Συνελήφθησαν τρεις που έσπασαν την καραντίνα και ταξίδεψαν από Πάτμο για Πειραιά