Σχετικά με τα όσα ανακοινώθηκαν από τη Δημοτική Παράταξη του Δήμου Ληξουρίου «Πάλλη – Ληξούρι – Νέα αρχή» και με αφορμή την πρόταση για σύσταση των νέων αναπτυξιακών οργανισμών του νόμου 4674/2020, αισθάνομαι την αδήριτη ανάγκη να διορθωθούν πολλές αδικίες που εξακοντίστηκαν, θέλω να πιστεύω αυθόρμητα και πάνω στην έπαρση μιας νίκης της παραπάνω μειοψηφούσας παράταξης.

Ως νομικός θεωρώ πως πρέπει όπως εξετάζονται πάντοτε οι αιτιολογικές εκθέσεις του νομοθέτη πίσω από κάθε του κίνηση, δηλαδή να εξετάζονται οι λόγοι θέσπισης συγκεκριμένων νομοθετικών διατάξεων. Οι νέοι αναπτυξιακοί οργανισμοί, που ήδη αποτελούν πραγματικότητα από πολλούς δήμους, έχουν σημαντικό νομοθετικό έρεισμα και σε καμία περίπτωση δεν ήρθαν να υποκαταστήσουν τους ΟΤΑ. Κάτι τέτοιο θα ήταν όχι μόνο καταχρηστικό αλλά και σφόδρα αντισυνταγματικό. Τα δημοτικά συμβούλια με απόφασή τους καθορίζουν τις αρμοδιότητες που πρόκειται να εκχωρηθούν. Για παράδειγμα, μπορεί ένας Οργανισμός να εκχωρήσει μόνο την αρμοδιότητα της Τεχνικής Υπηρεσίας, διότι πολύ απλά δεν έχει Τεχνική Υπηρεσία ή έχει πλήρως υποστελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία, με φιλότιμους ανθρώπους που δεινοπαθούν να βγάλουν εις πέρας τις βασικές προτεραιότητες.

Οι πολιτικοί αυτού του τόπου ξέρουν πολύ καλά ότι τα λόγια δεν έχουν αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές και ότι η άσκηση πίεσης που ευαγγελίζεται ο κ. Ρουχωτάς θα χτυπούσε σε τοίχο ειδικά όταν το κέντρο λήψης αποφάσεων είναι η Αθήνα. Με μία άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση νομίζει κανείς ότι είναι εύκολη η νομοπαρασκευαστική διαδικασία; Γνωρίζει ο αξιότιμος κ. Ρουχωτάς πόσοι μήνες χρειάστηκαν για την επιτροπή της Βουλής να διαμορφώσει αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που θα έδινε άλλον αέρα στους ΟΤΑ;

Ποιος είπε επίσης ότι οι δήμοι δεν θα έχουν δύναμη; Η εκχώρηση των όποιων αρμοδιοτήτων θα γίνεται με βάση συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, άρα τα δήθεν περί ελέγχου τριακονταετίας του εκάστοτε Δήμου από τον Οργανισμό αποτελούν προϊόν φαντασίας. Επίσης, ποιος αμφισβήτησε την ικανότητα των δεκάδων υπαλλήλων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα κάτω από άθλιες συνθήκες; Αυτούς τους υπαλλήλους θα ερχόταν να συνδράμει ο Οργανισμός. Με έργα που θα γίνονταν ακόμη πιο γρήγορα, πιο οργανωμένα και με μεγαλύτερο αντίκρισμα στους δημότες.

Στο δελτίο τύπου της παράταξης «Πάλλη – Ληξούρι – Νέα αρχή» γίνεται λόγος για «μαγαζί» για τους νέους αναπτυξιακούς οργανισμούς. Αυτοί, όμως, που κάνουν λόγο για «μαγαζί», χωρίς να έχουν ιδέα τι απορρίπτουν, είναι οι ίδιοι που θα πάνε να ζητήσουν από τον ίδιο υπουργό τη βοήθειά του για να βοηθήσει τον δήμο τους σε λίγο καιρό. Γιατί ωραία είναι να έχει κανείς πολιτικό θράσος, όμως πόσο δύσκολο είναι να έχει παράλληλα και πολιτικό θάρρος…

Οι όποιες αντιδράσεις σας, κύριοι που φοβάστε οποιαδήποτε εξέλιξη στον τόπο σας, έπρεπε να γίνουν κατά τη νομοθετική διεργασία και να ασκούσατε παρέμβαση τότε και όχι εκ των υστέρων.

Τέλος, σχετικά με τα προτεινόμενα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού, διαθέτουν πολυετή εμπειρία στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης και φαίνεται ότι επιλέχθηκαν με πολύ σοβαρά κριτήρια από τους δημάρχους, με απώτερο σκοπό την απόδοση του νέου εγχειρήματος. Σχετικά, δε, με το πρόσωπό μου και την εμπειρία μου σε παρόμοιες δράσεις, θα σας απαντήσω με μία απλή παραπομπή στο βιογραφικό μου και δεν θα προχωρήσω, καθώς τα όρια προσβολής της προσωπικότητας πολλές φορές βρίσκονται στο μεταίχμιο, όπως και η υπομονή των ανθρώπων που έχουν μάθει να σέβονται. Εξάλλου, η τιμητική πρόταση που μου έγινε από τους κ.κ. δημάρχους αφορά τη μη εκτελεστική θέση του προέδρου, δηλαδή μία θέση αμισθί και χωρίς καμία απολύτως αποφασιστική αρμοδιότητα.

Το να μιλάς απαξιωτικά για ένα νέο εγχείρημα που θα έλυνε πολλά προβλήματα του τόπου πριν καν το δοκιμάσεις θυμίζει παλαιοκομματικές νοοτροπίες, σε δεκαετίες των Φορτουνάκηδων και των Βροντάκηδων. Εμπρός πίσω, λοιπόν. Τα συγχαρητήριά μου για τα απερίσκεπτα «όχι» σας. Εύχομαι να μην χρειαστεί να τα ανακαλέσετε στο μέλλον.

Σχετικά με τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο του γειτονικού δήμου, δεν θα προχωρήσω σε κάποιο σχόλιο σεβόμενος τον ηθικό μου κώδικα.

Εν πάσει περιπτώσει, από τις τοποθετήσεις αρκετών συναδέλφων προκύπτει αβίαστα το γεγονός ότι δεν έχουν ενημερωθεί ορθά για τον νέο νόμο 4674/2020. Για αυτόν τον λόγο προτείνονται δύο άτυπες συνδιασκέψεις των δύο δημοτικών συμβουλίων Σάμης και Ληξουρίου ξεχωριστά, με παρόντα και στις δύο τον προτεινόμενο εκτελεστικό αντιπρόεδρο, κ. Σαλάκο – ο οποίος διαθέτει τουλάχιστον εικοσαετή εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση – όπου θα δοθούν όλες οι διευκρινιστικές εξηγήσεις και θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα των κ.κ. δημοτικών συμβούλων για αυτό το νέο εγχείρημα που προέβλεψε πριν από λίγους μήνες ο νομοθέτης. Έχοντας πλέον τη γνώση, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα βασίζονται σε πιο ώριμο έδαφος.

Παντελής Αμούργης,

Δικηγόρος – δημ. Σύμβουλος Δήμου Σάμης

Επί  κεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ