Αν κάποιος περπατήσει στο Αργοστόλι ένα πρωινό του Φεβρουαρίου και επιστρέψει στην ίδια πόλη ένα μεσημέρι του Αυγούστου, μπορεί να αναρωτηθεί αν βρίσκεται στο ίδιο μέρος.
Αυτοκίνητα παντού. Αναζήτηση μιας θέσης parking που μετατρέπεται σε καθημερινή δοκιμασία. Τουριστικά λεωφορεία, ταξί, ενοικιαζόμενα οχήματα, κρουαζιερόπλοια, τουριστικά τρενάκια, κάτοικοι που προσπαθούν να κάνουν τις δουλειές τους και επισκέπτες που κινούνται όλοι μέσα στον ίδιο περιορισμένο αστικό χώρο.
Και κάπου εδώ γεννιέται ένα δύσκολο ερώτημα:
Μήπως το Αργοστόλι αρχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερτουρισμού;
Η απάντηση, με βάση όσα στοιχεία υπάρχουν σήμερα, είναι πιο σύνθετη.
Δεν θεωρώ ότι μπορούμε ακόμη να χαρακτηρίσουμε τεκμηριωμένα την Κεφαλονιά συνολικά προορισμό υπερτουρισμού αντίστοιχο της Σαντορίνης ή άλλων διεθνών hotspots.
Μπορούμε όμως πλέον να μιλάμε σοβαρά για εποχική υπερφόρτωση του Αργοστολίου.
Και αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα, υπάρχει κίνδυνος η τουριστική επιτυχία να αρχίσει να υπονομεύει το ίδιο το προϊόν που δημιούργησε αυτή την επιτυχία.
Οι αριθμοί δείχνουν την πίεση – αλλά χρειάζονται σωστή ανάγνωση
Το 2025 η Κεφαλονιά κατέγραψε περίπου 377.900 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, έναντι περίπου 375.700 το 2024. Πρόκειται για άνοδο περίπου 0,6%.
Προσοχή όμως: οι αεροπορικές αφίξεις δεν ισούνται με «τόσους τουρίστες στο Αργοστόλι». Άλλοι κατευθύνονται στη Λάσση, άλλοι στη Σκάλα, άλλοι στο Φισκάρδο, άλλοι σε διαφορετικές περιοχές του νησιού.
Υπάρχει όμως ένα δεύτερο φορτίο: η κρουαζιέρα.
Και υπάρχει ένα τρίτο: οι ημερήσιες μετακινήσεις ανθρώπων που μένουν σε ολόκληρη την Κεφαλονιά αλλά επισκέπτονται το Αργοστόλι για αγορά, εστίαση, υπηρεσίες και βόλτα.
Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρωτοβουλία του Ιονίου Πανεπιστημίου, που δημιούργησε συγκεντρωτικό ημερολόγιο πτήσεων και κρουαζιερόπλοιων ώστε να αποτυπώνονται οι ταυτόχρονες τουριστικές ροές. Οι ίδιοι οι δημιουργοί του, σωστά, προειδοποιούν ότι πρόκειται για προγραμματισμένες αφίξεις που μπορούν να αλλάξουν και όχι για τελικά στατιστικά επιβατών.
Αυτό ακριβώς είναι το κλειδί:
δεν έχει σημασία μόνο πόσοι επισκέπτες έρχονται. Έχει σημασία πόσοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο, την ίδια ώρα.
Το Αργοστόλι έχει πρόβλημα «αιχμής»
Η ευρωπαϊκή βιβλιογραφία για τον υπερτουρισμό είναι αποκαλυπτική.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η έννοια δεν εξαρτάται απλώς από τον αριθμό επισκεπτών. Αφορά τη σχέση του τουριστικού φορτίου με τη διαθέσιμη χωρητικότητα, τις υποδομές, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την εμπειρία των ίδιων των επισκεπτών.
Με αυτό το κριτήριο, το Αργοστόλι εμφανίζει ήδη προειδοποιητικές ενδείξεις.
Το κυκλοφοριακό είναι η εμφανέστερη.
Σε συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου το 2026 αναγνωρίστηκε ουσιαστικά ότι η πόλη θα περάσει ακόμη ένα καλοκαίρι χωρίς πλήρως επιχειρησιακή Δημοτική Αστυνομία και χωρίς ελεγχόμενη στάθμευση. Η καλύτερη εκτίμηση που δόθηκε ήταν ότι οι νέοι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να πραγματοποιούν ουσιαστικούς ελέγχους από Σεπτέμβριο–Οκτώβριο 2026, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους.
Άρα η πόλη το καλοκαίρι του 2026 δέχεται το μεγαλύτερο φορτίο της χρονιάς χωρίς ένα από τα βασικότερα εργαλεία διαχείρισής του.
Δεν φταίει ο τουρίστας για το κυκλοφοριακό
Εδώ χρειάζεται μία κρίσιμη διευκρίνιση.
Είναι πολύ εύκολο να πούμε «έχουμε πολλά ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, άρα φταίει ο τουρισμός».
Δεν είναι τόσο απλό.
Το Αργοστόλι είχε κυκλοφοριακό πρόβλημα και πριν από τη σημερινή τουριστική ανάπτυξη.
Έχει μεγάλη εξάρτηση από το ΙΧ, περιορισμένη δημόσια συγκοινωνία και ανεπαρκή διαχείριση της στάθμευσης.
Ο τουρισμός δεν δημιουργεί από το μηδέν αυτές τις αδυναμίες.
Τις πολλαπλασιάζει.
Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο συμπέρασμα.
Ο τουρισμός λειτουργεί σαν stress test: τον Αύγουστο αποκαλύπτει ό,τι η πόλη μπορεί να κρύψει τον Φεβρουάριο.
Και το νερό, τα σκουπίδια και οι υποδομές;
Εδώ πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί.
Δεν βρήκα δημόσια, επαρκώς αναλυτικά δεδομένα που να επιτρέπουν να πούμε ότι συγκεκριμένα προβλήματα ύδρευσης ή απορριμμάτων στο Αργοστόλι προκαλούνται από τον τουρισμό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η πίεση δεν υπάρχει.
Σημαίνει ότι πρέπει επιτέλους να τη μετρήσουμε.
Πόσα κυβικά νερού καταναλώνει ο Δήμος τον Φεβρουάριο και πόσα τον Αύγουστο;
Πόσους τόνους απορριμμάτων συλλέγει;
Πόσα οχήματα εισέρχονται ημερησίως στην πόλη;
Πόσες θέσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης λειτουργούν;
Πόσοι επιβάτες κρουαζιέρας αποβιβάζονται ταυτόχρονα;
Αν δεν γνωρίζουμε αυτά τα δεδομένα, διοικούμε τον τουρισμό στα τυφλά.
Το πιο ανησυχητικό μήνυμα έρχεται από την οικονομία
Υπάρχει μάλιστα μία πανελλαδική τάση που πρέπει να μας προβληματίσει.
Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέγραψε για το 2024 αύξηση των ταξιδιωτικών αφίξεων κατά 9,8%, αλλά των εισπράξεων μόνο κατά 4,8%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 5,1%.
Αυτό δεν αποτελεί ειδικό στοιχείο για την Κεφαλονιά.
Είναι όμως προειδοποίηση.
Περισσότεροι τουρίστες δεν σημαίνουν αυτομάτως αναλογικά περισσότερος πλούτος.
Αν αυξάνουμε συνεχώς τον όγκο χωρίς να αυξάνουμε την αξία κάθε επίσκεψης, κάποια στιγμή οι υποδομές επιβαρύνονται περισσότερο από όσο αυξάνεται το πραγματικό οικονομικό όφελος.
Η λύση δεν είναι «λιγότερος τουρισμός»
Αυτό θα ήταν οικονομικά παράλογο για την Κεφαλονιά.
Η λύση είναι καλύτερα κατανεμημένος τουρισμός.
Η διεθνής εμπειρία προτείνει ακριβώς αυτό: χρονική και χωρική διασπορά επισκεπτών, καλύτερη διαχείριση ροών, ενίσχυση υποδομών και συνεχή παρακολούθηση των ορίων αντοχής του προορισμού.
Για την Κεφαλονιά αυτό σημαίνει έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο:
να μεταφέρουμε μέρος της ανάπτυξης από τον Αύγουστο στον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Και για το Αργοστόλι χρειάζεται επειγόντως ένα ολοκληρωμένο σύστημα:
parking στις εισόδους της πόλης, συχνό mini bus προς το κέντρο, ελεγχόμενη στάθμευση μικρής διάρκειας, πραγματική Δημοτική Αστυνομία, αυστηρές ώρες τροφοδοσίας, διαχείριση τουριστικών λεωφορείων και real-time ενημέρωση για διαθέσιμες θέσεις.
Είναι ενδιαφέρον ότι ακριβώς αυτή η φιλοσοφία —περιφερειακά parking συνδεδεμένα με το εμπορικό κέντρο και ελεγχόμενη βραχεία στάθμευση— έχει ήδη κατατεθεί στη δημόσια συζήτηση για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Αργοστολίου–Ληξουρίου.
Χρειαζόμαστε Τουριστικό Παρατηρητήριο πριν χρειαστούμε «φρένο»
Και ίσως αυτή είναι η σημαντικότερη πρόταση.
Ο Δήμος Αργοστολίου χρειάζεται ένα μόνιμο Παρατηρητήριο Τουριστικής Πίεσης, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Κάθε μήνα να γνωρίζουμε:
αφίξεις, διανυκτερεύσεις, κρουαζιέρα, κυκλοφοριακό φόρτο, νερό, απορρίμματα, βραχυχρόνιες μισθώσεις, πληρότητα parking και —πολύ σημαντικό— ικανοποίηση κατοίκων.
Τότε θα μπορέσουμε πραγματικά να απαντήσουμε αν έχουμε υπερτουρισμό.
Σήμερα η δική μου εκτίμηση είναι διαφορετική:
Το Αργοστόλι δεν έχει ακόμη αποδεδειγμένο πρόβλημα υπερτουρισμού. Έχει όμως σαφέστατο πρόβλημα υπερσυγκέντρωσης τουρισμού μέσα σε λίγες εβδομάδες και σε συγκεκριμένες ώρες.
Και αυτό είναι η προειδοποίηση πριν από το πραγματικό πρόβλημα.
Ο τουρισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς πνεύμονες της Κεφαλονιάς.
Ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να τον προστατεύσουμε.
Γιατί ένας προορισμός αρχίζει να χάνει όταν οι κάτοικοί του κουράζονται να ζουν σε αυτόν και οι επισκέπτες του αρχίζουν να κουράζονται να τον επισκέπτονται.
Το Αργοστόλι δεν βρίσκεται ακόμη εκεί.
Αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αρχίζουμε να βλέπουμε τα προειδοποιητικά σημάδια. Και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε — πριν η επιτυχία μετατραπεί σε πρόβλημα.



