Φάρμακο για τον κορωνοϊό: Υπάρχει ελπίδα να βγει πριν το εμβόλιο;

Όλη η ανθρωπότητα περιμένει με κομμένη την ανάσα ένα καλό νέο από την επιστημονική κοινότητα που θα αναθερμάνει τις ελπίδες της για το τέλος της πανδημίας. Τελικά τι είναι πιο πιθανό; Να δούμε πρώτα ένα εμβόλιο για τον covid-19 ή ένα αποτελεσματικό φάρμακο;

Ο ιατρός, Χαράλαμπος Μοσχόπουλος απαντάει στο ερώτημά του κοινού:

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι ενώ όλοι αρχικά παραδέχονταν ότι ήταν πιο δύσκολο να βρεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα εμβόλιο σε σχέση με μια αξιόπιστη φαρμακευτική αγωγή, 8 μήνες μετά είμαστε πιο κοντά στο εμβόλιο παρά σε ένα αποτελεσματικό φάρμακο;

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο δίνουν μάχη με το χρόνο. Αρχικά, θεωρήθηκε πιθανό ότι παλαιότερα φάρμακα, τα οποία υπήρξαν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση άλλων παρόμοιων ιών, θα είχαν δράση και έναντι του κορωνοϊού.

Η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη και έχει πολλά πλεονεκτήματα, αφού το φάρμακο έχει ήδη περάσει από ελέγχους για την καταλληλότητα και την ασφάλειά του. Δυστυχώς, μετά από τα αρχικά αισιόδοξα αποτελέσματα εργαστηριακών πειραμάτων, όταν τα φάρμακα αυτά δοκιμάστηκαν σε ανθρώπους σε μεγάλες κλινικές μελέτες, η αποτελεσματικότητά τους δεν ήταν αυτή που περιμέναμε.

Από την άλλη, η δημιουργία ενός εμβολίου ευνοείται πλέον από τις νέες τεχνολογίες που έχουμε στη διάθεσή μας και από την επίσπευση των χρονοβόρων διαδικασιών για τις δοκιμές και την έγκρισή του.

Αυτές οι fast-track διαδικασίες έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, όταν υπήρξε έκτακτη ανάγκη αντιμετώπισης μιας επείγουσας κατάστασης, όπως συνέβη με την επιδημία του HIV, τη δεκαετία του 1980.

Μέχρι στιγμής, τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα φέρεται να έχουν το αντι-ιικό φάρμακο remdesivir και η χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από COVID-19, εν αναμονή των αποτελεσμάτων από μεγάλες κλινικές μελέτες.

* Ο Χαράλαμπος Μοσχόπουλος είναι Ειδικός Παθολόγος MD, cPhD.

Πηγή: menshouse.gr