Απ’ τον «Μεγάλο Περίπατο» στο τσουνάμι αποστολής προστίμων

Αιφνιδιαστικό «σαφάρι» είσπραξης προστίμων από κλήσεις που έχουν κοπεί έως και πριν από… πέντε έτη έχει ξεκινήσει ο Δήμος Αθηναίων, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Σε χιλιάδες πολίτες έχουν αποσταλεί τις τελευταίες ημέρες «μπιλιετάκια» με τα οποία ο δήμος τους καλεί να πληρώσουν στα ταμεία του πρόστιμα για παραβάσεις του KOK, κυρίως για παράνομη στάθμευση, που έχουν διαπιστωθεί από την Τροχαία ή τη Δημοτική Αστυνομία ακόμα και μεταξύ 2015-2016.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα πρόστιμα είναι τοκισμένα και προσαυξημένα, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει ενιαία πολιτική σε αυτό το επίπεδο. Γεγονός που παραπέμπει στην τακτική του «ό,τι αρπάξουμε…»

Το θέμα έχει κυριαρχήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανά περιπτώσεις αναδεικνύεται με «φόντο» την εξαιρετικά… εύστοχη ανάρτηση του αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Ν. Μακρόπουλου, περί της νοσταλγίας του για το «φτωχικό» του στο Baden Baden και την αστραφτερή Aston Martin.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών που θέλει να εισπράξει ο Δήμος Αθηναίων από κλήσεις ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακολουθείται πρακτική της ετεροχρονισμένης είσπραξης κλήσεων – καταχρηστική, σύμφωνα με νομικούς – ωστόσο θα πρέπει να γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω για να βρούμε μια αντίστοιχη περίπτωση «σκούπας», με τόσες πολλές αποστολές προστίμων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ίσως να μην είναι καθόλου συγκυριακό ότι την τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο ήταν τη δεκαετία του 2000, επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, της μητέρας δηλαδή του νυν δημάρχου.

Οι πολίτες που έλαβαν τις κλήσεις καλούνται να πληρώσουν το ανάλογο πρόστιμο σε στενά χρονικά περιθώρια. Αν οι κλήσεις δεν πληρωθούν μέχρι τις 31/12/2020 θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις. Με το ισχύον πλαίσιο, οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν να αποπληρώσουν το ποσό σε 24 δόσεις.

Πολλοί είναι οι πολίτες που εκφράζουν στα social media την απορία τους για τις κλήσεις που έλαβαν, αμφισβητώντας ακόμα και το ότι είχαν όντως σταθμεύσει παρανόμως. Ανάμεσα σε αυτές είναι και κλήσεις που κόπηκαν προ τριών, τεσσάρων ή πέντε ετών, αλλά για τις οποίες ενημερώθηκαν, όπως ισχυρίζονται τώρα, πολλοί οδηγοί.

Δεν είναι πρακτικά καθόλου αδύνατο να μην έχει δει ο κάτοχος του αυτοκινήτου ποτέ την κλήση και ξαφνικά ύστερα από χρόνια να του στέλνεται το ειδοποιητήριο. Πέραν των καιρικών συνθήκων, που μπορεί να διέλυσαν ή να απομάκρυναν το χαρτί απ’ το παρμπρίζ, ο πιο συνήθης τρόπος για να έχει πλήρη άγνοια ο οδηγός είναι να έχει μετακινήσει την κλήση στο δικό του αυτοκίνητο κάποιος που πάρκαρε δίπλα, ώστε να φαίνεται ότι έχει ήδη δεχτεί ήδη κλήση.

Ο Νίκος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» έκανε λόγο για «κακοδιοίκηση και αναλγησία», ενώ πολλοί είναι οι χρήστες των social media που συνδέουν το τσουνάμι… προϊστορικών κλήσεων με την ανάγκη να βγουν τα σπασμένα του «Μεγάλου Περίπατου» από τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.

Πηγή: Efsyn