Η είδηση ότι οι βελγικές αρχές ανακάλεσαν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Δημήτρη Αβραμόπουλου μπορεί εύκολα να δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική εντύπωση από αυτή που προκύπτει από τα πραγματικά γεγονότα. Το ένταλμα πράγματι ανακλήθηκε. Αυτό όμως συνέβη μετά την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου στις Βρυξέλλες και την εξέτασή του από τις βελγικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate.
Και αυτή είναι μια κρίσιμη διάκριση.
Άλλο πράγμα η ανάκληση ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και άλλο μια δικαστική απόφαση που κρίνει επί της ουσίας τις καταγγελίες που διερευνώνται.
Στην περίπτωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αυτό που γνωρίζουμε είναι συγκεκριμένο: μετέβη οικειοθελώς στο Βέλγιο, εμφανίστηκε ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών και εξετάστηκε στο πλαίσιο της έρευνας.
Μετά την αυτοπρόσωπη εμφάνισή του, η βελγική αρχή ανακάλεσε το ευρωπαϊκό ένταλμα.
Γιατί κλείνει ο φάκελος στην Ελλάδα
Αυτό εξηγεί και την επόμενη είδηση, ότι δηλαδή ο σχετικός φάκελος στο Εφετείο Αθηνών κλείνει.
Ο ελληνικός φάκελος αφορά την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.
Από τη στιγμή που η αρχή που εξέδωσε το ένταλμα –η βελγική Δικαιοσύνη– το ανακάλεσε, δεν υπάρχει πλέον ένταλμα προς εκτέλεση στην Ελλάδα.
Επομένως, εκλείπει το αντικείμενο της συγκεκριμένης ελληνικής διαδικασίας.
Αυτό όμως δεν πρέπει να συγχέεται με δικαστική κρίση περί αθωότητας.
Το ότι κλείνει ο ελληνικός φάκελος του εντάλματος δεν σημαίνει ότι ελληνικό δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση Qatargate και έκρινε αθώο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Δεν συνέβη κάτι τέτοιο.
Η εμφάνιση στις Βρυξέλλες
Υπάρχει ακόμη ένα στοιχείο που αλλάζει σημαντικά την ανάγνωση της υπόθεσης.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν συνελήφθη και δεν μεταφέρθηκε αναγκαστικά στο Βέλγιο. Εμφανίστηκε οικειοθελώς ενώπιον των βελγικών αρχών και έδωσε εξηγήσεις.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, προσκόμισε επίσης έγγραφα και άλλα στοιχεία με τα οποία ο ίδιος υποστηρίζει ότι αποδεικνύεται πως δεν έχει σχέση με τις παράνομες πράξεις που ερευνώνται.
Αυτή είναι η δική του θέση και πρέπει επίσης να καταγράφεται.
Ο ίδιος έχει αρνηθεί εξαρχής οποιαδήποτε παράνομη εμπλοκή στην υπόθεση και υποστηρίζει ότι ο ρόλος του στη ΜΚΟ Fight Impunity ήταν τιμητικός, χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες, ενώ έχει δηλώσει ότι οι αμοιβές που έλαβε ήταν δηλωμένες και φορολογημένες.
Τι είχε προηγηθεί
Η υπόθεση δεν εμφανίστηκε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο.
Τον Ιούνιο του 2026 είχε εκδοθεί από τη βελγική Δικαιοσύνη ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate.
Οι βελγικές αρχές διερευνούν, μεταξύ άλλων, καταγγελίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Στις 17 Σεπτεμβρίου η ελληνική Βουλή προχώρησε στην άρση της βουλευτικής ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σχετική δικαστική διαδικασία.
Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι επιθυμούσε να παρουσιαστεί και να δώσει εξηγήσεις στις βελγικές αρχές.
Λίγες ημέρες αργότερα αυτό ακριβώς συνέβη.
Η λεπτομέρεια που αλλάζει τον τίτλο
Εδώ βρίσκεται και η ουσία της υπόθεσης.
Ένας τίτλος του τύπου «Ανακλήθηκε το ένταλμα Αβραμόπουλου» είναι μεν πραγματολογικά σωστός, αλλά δεν δίνει ολόκληρη την εικόνα.
Η ολοκληρωμένη πληροφορία είναι:
Το ευρωπαϊκό ένταλμα ανακλήθηκε αφού ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στις βελγικές αρχές και εξετάστηκε στο πλαίσιο της υπόθεσης.
Και γι’ αυτό πλέον δεν υπάρχει ενεργό ευρωπαϊκό ένταλμα που να πρέπει να εκτελεστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Ανάκληση εντάλματος δεν σημαίνει δικαστική αθώωση
Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο σημείο για τον αναγνώστη.
Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί δικονομικό εργαλείο. Η ανάκλησή του δεν αποτελεί από μόνη της απόφαση επί της ουσίας των καταγγελιών.
Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί δικαστική απόφαση που να αθωώνει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για την ουσία της υπόθεσης.
Από την άλλη πλευρά, εξίσου λανθασμένο θα ήταν να παρουσιαστεί ως ήδη ένοχος.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αρνείται τις κατηγορίες και δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική κρίση που να τον έχει κρίνει ένοχο.
Αυτός είναι ο κρίσιμος διαχωρισμός που πρέπει να γίνεται.
Το βέβαιο σήμερα είναι ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα δεν ισχύει πλέον και συνεπώς κλείνει η διαδικασία εκτέλεσής του στην Ελλάδα.
Το αν και με ποιον τρόπο θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα το σκέλος της βελγικής έρευνας είναι διαφορετικό ζήτημα και θα κριθεί από τις αρμόδιες βελγικές δικαστικές αρχές.
Γι’ αυτό και η είδηση χρειάζεται ακρίβεια και όχι πανηγυρικούς τίτλους προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Ανάκληση του εντάλματος, ναι. Δικαστική αθώωση λόγω της ανάκλησης, όχι.



