Η Προπαγάνδα

Εξαφανίστηκα για λίγες μέρες, αλλά δόξα τω Θεώ είμαι πολύ καλά στην υγεία μου (μέρες που είναι). Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα το πάλευα να γράψω ένα άρθρο, αλλά κάθε φορά που έφτανα στη μέση περίπου της προσπάθειας οι εξελίξεις εμφανίζονταν σαν γομολάστιχα και «φτου και απ’ την αρχή». Σαν γομολάστιχα στην καλύτερη περίπτωση, σαν σφαλιάρα στη χειρότερη. Είδα και απόειδα, προσπάθησα ακόμα και να ενσωματώσω όλες τις πρόσφατες κοινωνικές κραυγές σε ένα μόνο πόνημα υπό τον τίτλο «Η Ιογενής ΜΑΤαίωση της Καρναβαλικής Δημοκρατίας των Αρίστων». Στη συνέχεια έκανα κάποιες αλλαγές στο κείμενο, αλλά μετά δεν μου πολυάρεσε ο τίτλος. Πολλές λέξεις για τίτλος. Λέω, για να δοκιμάσω το «Από το Καρναβάλι της ΜΑΤαιότητας στη Μουτζούρα της Αριστείας». Πάλι μου φάνηκε αρκετά μακρύς για μόλις επτά μήνες κανονικότητας και δεν είχε και καθόλου ίντριγκα. Δοκίμασα το λιτό και απέριττο «Κίνηση ΜΑΤ στα πρόθυρα της Πανδημίας» αλλά δεν έπιανα όλο το φάσμα της επικαιρότητας και λέω άστο καλύτερα. Εξάλλου, το καρναβάλι είναι δομικό στοιχείο στο κύτταρο αυτής της κυβέρνησης. Σαν χρωμόσωμα ένα πράγμα. Στο τέλος επικράτησε το συγγραφικό μου και αποφάσισα να το παίξω Τζο Νέσμπο («Ο κοκκινολαίμης», «Ο χιονάνθρωπος», «Ο λυτρωτής» κλπ) οπότε έβαλα στον τίτλο δυο λέξεις (άρθρο και ουσιαστικό).

«Η Προπαγάνδα» λοιπόν…

Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο ήταν ότι πιο Επιτελικό συνέβη τις τελευταίες μέρες γιατί, για τις δυνατότητες του Επιτελικού Κράτους είχαμε ήδη πάρει μια πρώτη γεύση από το «ξεβράκωμα καταμεσής του δρόμου». Συνεπώς δεν πέσαμε απ’ τα σύννεφα με τους «Τουρκόσπουρους», τις «Γκασμαδίες» και τις κλωτσοπατινάδες. Απλώς στην περίπτωση της Χίου και της Λέσβου ο Χρυσοχοίδης ξεπέρασε και τον εαυτό του σε επιτελικότητα. Αν όμως δεν υπήρχαν τα social media και η ενημέρωση είχε αφεθεί στα Επιτελικά ΜΜΕ τα οποία συνήθως αφιερώνουν στα τρικάκια του Ρουβίκωνα δυσανάλογη μιντιακή χολή, μπορεί να είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι για την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό – μεταναστευτικό φταίει ο λάθος δρόμος που πήραν οι μπουλντόζες. Αντί να πάνε στο Ελληνικό, πήγαν στο Αιγαίο. Ειρήσθω εν παρόδω μη τις περιμένετε στο Ελληνικό τώρα στα κοντά και αν εμφανισθούν ξαφνικά αυτές τις μέρες μαρσάροντας μέσα στον πρώην Ανατολικό αερολιμένα θα είναι πάλι στα πλαίσια της Προπαγάνδας γιατί ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με την αδειοδότηση των κουλοχέρηδων.

Μόνο με την Προπαγάνδα θα είχαμε μείνει με την εντύπωση πως ο Μουτζούρης είναι μεν γαλάζιος Περιφερειάρχης, απλώς δεν είναι Επιτελικός. Τι διάολο; Όλοι Επιτελικοί θα είναι σ’ αυτό το κόμμα; Ούτε η φύση δεν θέλει την τελειότητα. Στα social media οφείλεται και η εγγραφή του Μαξίμου στα Επιτελικά μέζεα του στεατοπυγικού του υποσυστήματος (που λέει και ο Ζουράρις), γιατί μπορεί κάποιος να μην είναι απ’ άκρη σ’ άκρη Επιτελικός αλλά σίγουρα μπορεί να είναι ένα μέρος του. Αφού γλιτώσαμε την ανακήρυξη της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Βορείου Αιγαίου τυχεροί είμαστε. Ναι κυρίες και κύριοι, τόσο απλά. Δεν σηκώνει το τηλέφωνο ο Μηταράκης; Είμαι αυτάρκης σε προμήθειες, κόβω δικό μου νόμισμα και άντε γεια…

Η δε συνιστώσα του ΛΑΟΣ δεν «εξαφανίσθηκε» από τα πάνελ τυχαία. Και εδώ η Προπαγάνδα δούλεψε. Αυτές τις μέρες ο Άδωνις εγκαινίαζε μια επένδυση για φαρμακευτική κάνναβη στην Κορινθία (επί ΣΥΡΙΖΑ για την Προπαγάνδα ήταν καλλιέργεια μπάφου για τις ανάγκες του Καρανίκα) και ο Βορίδης είχε σύσκεψη για τις αποζημιώσεις των αγροτών από το χαλάζι που δεν έπεσε. Θα επανεμφανισθούν όταν θα έρθει η ώρα της «αναγκαστικής λύσης» των ημίκλειστων ξερονησιών τύπου Λεβίθας. Λέω μήπως νομίζετε ότι ο Στεφανής την έδειχνε τυχαία στη συνέντευξη τύπου.

Και πάμε σε αυτό που λέμε, «επί του πιεστηρίου». Σφραγίστηκαν από χθες τα σύνορα (λένε τα Επιτελικά ΜΜΕ). Το διάβασα και έτριβα τα μάτια μου. Μωρέ μπράβο (λέω), μέσα σε μια μέρα. Πως τα κατάφεραν χωρίς πλωτά φράγματα και έξυπνες σίτες; Απλό. Ο Χρυσοχοίδης πήγε στον Έβρο και ο Πλακιωτάκης στο Αιγαίο. Ο δε Μαρινάκης είναι ικανός να στείλει και τον Μπουχαλάκη για να μην περάσει κουνούπι.

ΥΓ: Τι έξι χιλιάδες; Δώδεκα χιλιάδες και λίγοι θα είμαστε οι σύνεδροι τον Μάιο όπως πάει η διεύρυνση. Αυτό δεν θα είναι συνέδριο, το remake του Μπεν Χουρ θα είναι!

Αριστοτέλης Μπατιστάτος