Οι δύο πολίστριες της Ν.Ε.Πατρών Μαρία και Ναυσικά Μπαλάτσα μιλούν στο ethnos.gr για το πως έσωσαν έναν 17χρονο και μία 16χρονη το βράδυ της Δευτέρας – Συγχαρητήρια τους έδωσαν οι Λιμενικοί

Δύο αδελφές γνωστές πολίστριες της Ν.Ε.Π. είναι οι δύο ηρωίδες της Πάτρας καθώς έσωσαν από βέβαιο πνιγμό δύο νέα παιδιά που παρασύρθηκαν στα ρεύματα του πατραϊκού κόλπου και από θαύμα αποφεύχθηκε η τραγωδία. Η Ναυσικά και η Μαρία Μπαλάτσα είναι δύο σπουδαίες αθλήτριες αλλά και δύο κορίτσια «χαρά Θεού» γεμάτα ζωντάνια και χαμόγελο και όπως απέδειξαν δε δίστασαν να ρισκάρουν ακόμα και τη ζωή τους να σώσουν μία 16χρονη και έναν 17χρονο που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα το βράδυ της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε και το Λιμενικό αλλά όταν έφτασαν οι αξιωματικοί στην παραλία οι δύο γυμνασμένες πολίστριες είχαν εκτελέσει άψογα μία δύσκολη όσο και επικίνδυνη αποστολή και μάλιστα έχοντας πέσει πλέον το σκοτάδι.

Φωνές και κράμπα

Τα δύο παιδιά είχαν παρασυρθεί από τα ρεύματα σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων από την ακτή. Το αγόρι έπαθε κράμπα στο πόδι και είχε αφεθεί και σίγουρα χρωστάει τη ζωή του στα δύο πολίστριες αλλά και στις φωνές της 17χρονης φίλης του που για καλή τους τύχη άκουσε ο πατέρας των δύο κοριτσιών, ο Γιάννης Μπαλάτσας παλιός αθλητής της πυγμαχίας.

Εκαναν προπόνηση στην παραλία

Οι δύο ηρωίδες μίλησαν στο ethnos.gr για το περιστατικό αλλά και για το πώς αντιλήφθηκαν αρχικά τα δύο παιδιά: «Το απόγευμα κάνουμε προετοιμασία με τη Ν.Ε.Πατρών στην παραλία της Πάτρας. Μόλις είχαμε τελειώσει την προπόνησή μας και είχε έρθει ο μπαμπάς να μας πάρει με το αυτοκίνητο. Ο μπαμπάς άκουσε αρχικά τη φωνή της κοπέλας. Ίσα που φαίνονταν το κεφάλι της. Μετά την ακούσαμε και εμείς. Ηταν στην παραλία ένας κύριος με τον γιο του και ο δεύτερος προπονητής της ομάδας Παναγιώτης Χριστοφής μαζί με άλλες συμπαίκτριες μας. Χωρίς δεύτερη σκέψη έπεσα στο νερό και άρχισα να κολυμπάω προς το μέρος της κοπέλας», είπε αρχικά η Μαρία Μπαλάτσα η οποία μάλιστα τη σεζόν 2019-20 αγωνίζονταν στη γαλλική Λιλ αλλά η πανδημία του COVID-19 την έφερε πάλι στην Πάτρα για να συνεχίσει τις σπουδές της στο 3ο έτος Νηπιαγωγών.

limeniko-840x440.jpg

«Πάθαμε σοκ όταν μας είπε πως υπάρχει ο φίλος της στο νερό»

Η αδελφή της Ναυσικά που φέτος πήρε πτυχίο ως φιλόλογος από το Πανεπιστήμιο Πατρών και έχει και γνώσεις ναυαγοσωστικής είπε: «Η αδελφή μου πλησίασε προσεκτικά την κοπέλα. Ηταν σοκαρισμένη και κουρασμένη. Τα παιδιά πρέπει να ήταν πολύ ώρα στο νερό. Μόλις την έπιασε η αδελφή μου αφέθηκε τελείως και την έβγαλε έξω χωρίς άλλα προβλήματα. Σοκαριστήκαμε όταν μας είπε πως είχε και παρέα έναν 17χρονο. Αρχικά δεν τον βλέπαμε και μόλις που έφεγγε ακόμα. Όλοι μαζί προσπαθούσαμε να τον εντοπίσουμε. Μετά από λίγα λεπτά μόλις διακρίναμε ένα κεφάλι ενώ η θάλασσα είχε φουσκώσει. Τότε έπεσα και εγώ στο νερό μαζί με την αδελφή μου και αρχίσαμε να κολυμπάμε».

«Πάνω από 200 μέτρα μέσα στο σκοτάδι»

Οπως υπολογίζει η Ναυσικά εντόπισαν τον νεαρό σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων και δεν είχε δυνάμεις να γυρίσει μόνος του. Ο αέρας ήταν βορειοδυτικός και τον απομάκρυνε από την ακτή: «Οταν πλησιάσαμε κάπως τον νεαρό διαπιστώσαμε πως ήταν σε πανικό. Είχε πάθει και κράμπα. Τον συμβουλεύσαμε να ηρεμήσει. Του είπαμε πως θα τον σώσουμε και πως όλα θα πάνε καλά. Μετά από 2-3 λεπτά ηρέμησε. Απλά κολυμπούσε. Οταν τον πιάσαμε ήταν πιο ψύχραιμος και αφέθηκε πάνω μας. Εάν ήταν σε πανικό θα ήταν πολύ επικίνδυνη η προσέγγιση του καθώς θα μπαίναμε όλοι σε κίνδυνο. Σιγά, σιγά με ψυχραιμία τον πιάσαμε και τον βγάλαμε στην ακτή».

Συγκίνηση και φόβος

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που ακολούθησαν στην παραλία καθώς τα δύο παιδιά από το φόβο τους ξέσπασαν σε λυγμούς, ενώ από το σοκ δε μπορούσαν και δεν ήθελαν να πουν πολλά. Ευχαρίστησαν τους σωτήρες τους και έφυγαν για τα σπίτια τους.

Συγχαρητήρια από τους Λιμενικούς

Η Ναυσικά Μπαλάτσα που είναι έμπειρη κολυμβήτρια μέσω του ethnos.gr έδωσε το δικό της μήνυμα: «Ο πατραϊκός κόλπος είναι γνωστός για τα ρεύματα και για τα ξαφνικά μπουρίνια. Να φανταστείτε πως όταν κάναμε προπόνηση η θάλασσα ήταν λάδι και όταν έγινε το επεισόδιο είχε σηκώσει μεγάλο κύμα. Ακόμα και ένας έμπειρος κολυμβητής μπορεί να πάθει ζημιά και καλό είναι να βάζουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο».

Τα δύο κορίτσια απέσπασαν τα εύσημα και από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Λιμενικού για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το περιστατικό.

0000000000047cd43d4-5edd-4b80-851c-928261248133.jpeg
Η Μαρία και η Ναυσικά Μπαλατσά μετά από επιτυχία με τη Ν.Ε.Πατρών.

Πηγή: ethnos.gr