ΕΠΙΤΡΟΠΗ   ΓΟΝΕΩΝ  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

 

11 Σεπτεμβρίου 2020

Αγαπητέ γονιέ,

Με τη σκέψη να συζητήσουμε και να ενημερώσουμε για τα μέτρα ασφαλείας που θα εφαρμοστούν με το άνοιγμα των σχολείων με πλήρη σύνθεση  στις 14/9 εν μέσω της πανδημίας, αμέσως μετά την πρώτη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, προχωρήσαμε σε 3 πετυχημένες συγκεντρώσεις γονέων σε  Αργοστόλι (29.8), Σάμη (31.8) και Ληξούρι (9.9).

Η μεγάλη συμμετοχή και η πλούσια συζήτηση όπου ξεδιπλώθηκε, ανέδειξε πάνδημα το μεγάλο ενδιαφέρον και την αγωνία των γονέων μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων με μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα, καθώς και το δίκαιο των αιτημάτων μας. Προέκυψε  η απόλυτη συμφωνία των γονέων  σε αυτά,  αλλά  και η δέσμευσή τους  να επιμείνουν και  να προσανατολιστούν στη προσπάθεια και τον αγώνα να επιτευχθούν. Οι προσπάθειές μας επίσης  εμπλουτίστηκαν με την διαδικτυακή συζήτηση που έγινε στο “kefaloniapress”, ενώ πραγματοποιήσαμε και  παραστάσεις  διαμαρτυρίας στις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης (στις 2/9/20) καθώς και στο Δήμο Αργοστολίου και την Αντιπεριφέρεια. Θα παρευρεθούμε τέλος και στην συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου στις 11/9/20 στις 6μ.μ.

Τα αιτήματά μας είναι :

 • Εξασφάλιση των αποστάσεων ασφαλείας στις σχολικές αίθουσες. Ολιγομελή τμήματα και όχι πάνω από 15 παιδιά στην τάξη. Ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι τάξεις-κλουβιά σε κοντέινερς που πρέπει να έχουν ακόμη λιγότερους μαθητές. Οι μάσκες από μόνες τους με τέτοιο συγχρωτισμό δεν εξασφαλίζουν.
  Επαρκείς και έγκαιρες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών και μάλιστα με πρόβλεψη να χωριστούν επιπλέον τμήματα όπου δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα.
  Έγκαιρη και πλήρη κάλυψη της ενισχυτικής και της πρόσθετης διδακτικής διδασκαλίας
  Όχι κάμερες στις τάξεις –
  • Ικανή και έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες λήψης μέτρων προστασίας στις σχολικές μονάδες (υλικά, μάσκες, αντισηπτικά, θερμόμετρα, κτιριακές παρεμβάσεις(στέγαστρα , ασφαλή μέσα θέρμανσης κ.λ.π.)
  Επαρκείς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Οι προσλήψεις που έγιναν δεν φτάνουν. Τα πρωτόκολλα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ απλά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με τον αριθμό και το ωράριο του προσληφθέντος προσωπικού καθαριότητας.
 • Ασφαλείς και επαρκείς οδικές μεταφορές – εξασφάλιση των αποστάσεων και των απολυμάνσεων στα μέσα μεταφοράς μαθητών Πάμε χωρίς όριο πληρότητας στα σχολικά δρομολόγια (πρακτικά και έως 100%, με όριο 65% στην αστική συγκοινωνία , όπου υπάρχει και ανάμειξη με το λοιπό επιβατικό κοινό και τα ταξί με 3 παιδιά αντί των 2. Και όλα αυτά χωρίς να ελέγχεται η τήρηση ούτε αυτών των ορίων.
  Ενίσχυση όλων των δομών υγείας του νησιού και δημιουργία ιατρικού – επιστημονικού δικτύου επιφορτισμένου αποκλειστικά με την ενημέρωση, τον έλεγχο λειτουργίας των σχολικών μονάδων (σχολίατροι στα σχολεία) , τις σαφείς οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης, καθώς και αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων σε σχολεία, βάσει πρωτοκόλλων και με μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ.

 

Το πρώτο κουδούνι θα ακουστεί  σε 3 ημέρες. Σε αδρές γραμμές  η έναρξη του διδακτικού έτους θα μας βρει :

 • Χωρίς μάσκες (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων), το κράτος περιόρισε την ευθύνη του στη χορήγηση των μασκών και ούτε σε αυτήν την ευθύνη φαίνεται ότι θα ανταποκριθεί εγκαίρως ( στην πλειονότητα των σχολείων).
 • με τεράστια κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό ( ενώ η δεύτερη φάση προσλήψεων αργεί ακόμη πολύ).
 • Στις τάξεις θα συνωστιστούν έως και 25 μαθητές ακόμη και αν είναι κοντέινερς. Το κράτος δεν μερίμνησε για την εξεύρεση επιπλέον αιθουσών

συνεργαζόμενο με τη  τοπική διοίκηση. Ούτε καν κατηύθυνε  στη χρήση όλων των διαθεσίμων αιθουσών όπου  υπάρχουν σε σχολεία.

 • Στα λεωφορεία επιπλέον συνωστισμός λόγω της 100% πληρότητας!!!

 

Αγαπητέ γονιέ,

H διασπορά της επιδημίας ενισχύεται και οι ειδικοί πλέον «φωνάζουν» : « δεν αρκούν μόνο οι μάσκες, χρειάζεται και η αποστασιοποίηση».

Ο κοινός παρονομαστής  της έλλειψης επαρκών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια  των μαθητών (και κατ’ επέκταση όλης της κοινωνίας), είναι η ελλιπής χρηματοδότηση.

Θυμίζουμε ότι στην παράστασή μας την 2/9/20  οι αρμόδιοι αναγνώρισαν τα αιτήματά μας ως δίκαια και σωστά.

Καλούμε τους συλλόγους γονέων να αγωνιστούν για να ανατραπεί η κατάσταση, να παλέψουν για τα παραπάνω αιτήματα, χωρίς εκπτώσεις.

Καλούμε  έστω και τώρα τους αρμοδίους (Διευθύνσεις σχολείων, συλλόγους διδασκόντων, Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, Δήμους, Περιφέρεια, Υπουργείο Παιδείας)  να συνεργαστούν ώστε να εφαρμοστούν τα αναγκαία επιστημονικά πρωτόκολλα και να εξασφαλιστούν ικανές αποστάσεις μεταξύ των μαθητών στις τάξεις με αύξηση των τμημάτων, ( ιδιαίτερα σοβαρό το πρόβλημα στα  κοντέινερς), πρόβλεψη για το επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό που θα χρειαστεί και αύξηση των σχολικών δρομολογίων.

Με συντονισμό διεκδικούμε για κάθε και σε κάθε σχολείο:

 • ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
 • ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ  ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ   ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ

 

Σας παραπέμπουμε και στην ανακοίνωση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδος, την οποία και προσυπογράφουμε (http://www.asgme.gr/category/asgme/deltia-typou/)

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6948515787, 6977794024