A German Red Cross medical staff holds a smear-test stick of a traveller who returned from the Ukraine, after a voluntary coronavirus disease (COVID-19) test at the new Corona test station of the central bus location in Berlin, Germany, August 5, 2020. REUTERS/Fabrizio Bensch

Τη μεταδοτικότητα που έχει ο κορονοϊός δεν παύουν να επισημαίνουν οι επιστήμονες. Παράλληλα, υπενθυμίζουν και τα… αυτονόητα, δηλαδή τα μέτρα προστασίας, όπως είναι και οι μάσκες. Για κάποιους, όμως, είναι “κόκκινο πανί”, ιδίως για τα σχολεία.

Ο κορονοϊός συνεχίζει να είναι “εχθρός” και να τονίζει, καθημερινά την παρουσία του. Ωστόσο, το τελευταίο 24ωρο μοιάζει σαν να… μαλακώνει, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.

Ο κορονοϊός την Κυριακή (06.09.2020) “χτύπησε” 144 φορές με ισάριθμα κρούσματα, κάτι, το οποίο δεν πρέπει να μας ξεγελά. Για το πόσο απειλητικός μπορεί να γίνει αν βρει τον κόσμο χαλαρό, δεν κουράζονται να μιλούν οι επιστήμονες.

“Η νόσος που προκαλεί ο Covid – 19 δεν είναι εποχική σαν τη γρίπη και κολλά ακόμα και κάτω από τις μάσκες που φοράμε”, προειδοποιεί ο Ηρακλής Τσαγκάρης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Τσαγκάρης, αναπληρωτής καθηγητής εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο “Αττικόν”, λέει ότι δεν υπάρχει ένδειξη εποχικότητας του νέου ιού και γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να πει πόσες θα είναι οι εξάρσεις.

Κατά συνέπεια, σημειώνει ο καθηγητής, πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τις οδηγίες της Πολιτείας.

Μάλιστα, ο Περικλής Τσαγκάρης κάνει λόγο για σημάδια αισιοδοξίας που έρχονται κι από την Ευρώπη κι αφορούν την μικρότερη θνητότητα, κυρίως, επειδή η επιδημία προσβάλλει νέους που έχουν πιο ανθεκτικό οργανισμό και καλύτερη υγεία.

Κι εδώ, όμως, η Ελλάδα τα πηγαίνει αρκετά καλά, αφού, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, οι αριθμοί των νέων μολύνσεων είναι περίπου σταθεροί, κάτι που πρέπει να μας κάνει υπερήφανους.

Κορονοϊός: Συγκεντρώσεις αμφισβητιών και… μάσκες στην πυρά

Με τους επιστήμονες να λένε και να ξανά λένε για το πόσο απαραίτητα είναι τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον ιό, υπάρχουν και εκείνοι που ρισκάρουν τη ζωή τους και των άλλων, αδιαφορώντας για τις μάσκες.

Το “κίνημα”, λοιπόν, αυτό που ξεπήδησε από το Facebook έδωσε το παρών με συγκεντρώσεις κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία.

Το απόγευμα της Κυριακής (06.09.2020) πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της περιφέρειας, μετά από διαδικτυακό κάλεσμα, ανάλογες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η συγκέντρωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων, στην Αθήνα έγινε στην πλατεία Συντάγματος, ενώ στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία, με κεντρικό πανό όπου αναγράφονταν “Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας. Όχι στα υποχρεωτικά εμβόλια, μάσκες και μαζικά τεστ”, η οποία αφού πέρασε από κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξε και πάλι στην παραλία, μπροστά από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου.

Οι διαδηλωτές κρατώντας, μεταξύ άλλων και ελληνικές σημαίες, φώναξαν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, τόσο στην Αθήνα όσο και τη Θεσσαλονίκη, δήλωναν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο με μάσκα, ενώ στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης υπήρξε αντίδραση για την παρουσία των μέσων ενημέρωσης.

Σε όλες τις συγκεντρώσεις οι διαδηλωτές, έκαψαν, ποδοπάτησαν μάσκες και φυσικά δεν τηρούσαν τα μέτρα για την προστασία από τον SARS-CoV-2.

Κορονοϊός και συνωμοσιολόγοι

Τα στοιχεία για τους αρνητές του Covid – 19 στην Ελλάδα, που παρουσίασε έρευνα της Metron Analysis, για λογαριασμό της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής” είναι εντόνως ανησυχητικά.

Σημαντικό τμήμα του πληθυσμού στη χώρα μας (17%) αντιδρά στη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους. Ανάμεσα στους νέους, ηλικίας από 17 ως 34 ετών, το ποσοστό φτάνει στο 28%. Από αυτούς, το μεγαλύτερο ποσοστό δυσανασχετούντων με τη μάσκα καταγράφεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Αντιστοίχως, στο ερώτημα “αν υπήρχε ένα εγκεκριμένο και δωρεάν εμβόλιο από το κράτος για τον κορονοϊό, εσείς θα θέλατε να το κάνετε ή όχι;”, το 44% των ερωτηθέντων απάντησε “όχι”. Επιπλέον, στη χώρα μας, η συγκεκριμένη τάση αντιπροσωπεύει μια ευρεία ηλικιακή ομάδα, από 17 ως 54 ετών, που απάντησε ότι δεν θα εμβολιαζόταν για τον κορονοϊό σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50%.

Συνολικά, υπέρ του εμβολίου απάντησε το 50% και κατά το 44%. Ενδιαφέρον έχουν τα ειδικότερα χαρακτηριστικά όσων απάντησαν ότι δεν θα έκαναν το εμβόλιο. Το 54% ανήκει στην αγροτική τάξη, το 64% είναι άνεργοι, το 50% γυναίκες και το 54% αυτοπροσδιορίζονται ως συντηρητικοί δεξιοί. Από την Αριστερά μέχρι την Κεντροδεξιά υπερισχύει το “ναι” στο εμβόλιο.

πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”

Πηγή: newsit.gr