Όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ που επιστρέφουν από άδεια υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό χωρίς πρόβλημα δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Απάντηση στα όσα έχουν καταγγείλει τις τελευταίες ημέρες οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) αλλά και γιατροί σχετικά με τη διενέργεια των τεστ σε όσους επιστρέφουν από την κανονική τους άδεια, έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Να υπενθυμιστεί ότι με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας όσο εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας επιστρέφουν από τις διακοπές τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο κορονοϊού πριν ξεκινήσουν να εργάζονται.

Ωστόσο από την πρώτη στιγμή είχαν καταγραφεί προβλήματα δεδομένου ότι στο ΕΣΥ εργάζονται περί τα 100.000 άτομα και οι περισσότεροι επιστρέφουν τις ίδιες εβδομάδες στην εργασία τους. Οι δυσλειτουργίες που σημειώνονται αφορούν και στην ανεύρεση μονάδας υγείας για να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο, ενώ τα αποτελέσματα των τεστ ανάλογα με το φόρτο εργασίας μπορεί και να καθυστερήσουν. Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, πάντως δήλωσε πως τα τεστ στους εργαζόμενους γίνονται κανονικά αφού υπάρχουν τα διαθέσιμα αντιδραστήρια.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι δύο μεγαλύτερες Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) η 1η και η 2η λόγω ακριβώς του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων που πρέπει αυτήν την περίοδο να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό, υποχρεώθηκαν να τροποποιήσουν τη διαδικασία. Ενδεικτικά σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) δόθηκε εντολή να υπάρξει ιεράρχηση στους υγειονομικούς με βάση ποιος είναι πιθανό να έχει βρεθεί κοντά σε κρούσματα. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα προηγείται στη διενέργεια των τεστ αφού θεωρείται πως έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να έχει προσβληθεί.

Αντίστοιχες αλλαγές έγιναν στη 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία του Πειραιά και των νησιών, με βάση τις διευκρινίσεις που έχει στείλει ο Διοικητής της ΥΠΕ, μόλις οι εργαζόμενοι δώσουν δείγμα για το τεστ, θα επιστρέφουν στη Μονάδα Υγείας που ανήκουν φορώντας υποχρεωτικά μάσκα σε όλους τους χώρους. Να σημειωθεί ότι συνολικά στο ΕΣΥ εργάζονται 96.600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ενώ μόνο στην Αττική βρίσκονται οι 31.200.

Τα τεστ σε αριθμούς

Σχετικά με τους εργαστηριακούς ελέγχους που έχουν γίνει γενικότερα στη χώρα για τον εντοπισμό των κρουσμάτων ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι από την ημέρα που εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας στις 26 Φεβρουαρίου,  έχει διευρυνθεί ο αριθμός των εργαστηριακών ελέγχων. Συγκεκριμένα όπως είπε πλέον έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των τεστ, αφού από 800 τεστ που γίνονταν στην αρχή της επιδημίας στη χώρα μας τον Φεβρουάριο, φθάσαμε τον Μάιο στα 4500, τον Ιούνιο στα 6500 ενώ πλέον σήμερα διεξάγονται καθημερινά 12.000 τεστ για τον κορονοϊό.

Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί 750.000 τεστ. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος υπογράμμισε ότι πραγματοποιούνται όλα τα απαραίτητα τεστ ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να αποκρύπτονται κρούσματα

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΤο πήρε απόφαση: Τους τελειώνει άμεσα ο Κυριάκος μετά το αλαλούμ…
Επόμενο άρθροΚορονοϊός – Σύψας: Θα ζήσουμε με τον ιό και τον επόμενο χρόνο – Τι λέει για το lockdown