Κορονοϊός: Πρόστιμα και μάσκες στη… στεριά – Χαλαρώνουν τα μέτρα στη θάλασσα

Υποχρεωτική η μάσκα από σήμερα (18.07.2020) στα σούπερ μάρκετ, για εργαζόμενους και καταναλωτές. Ποια πρόστιμα παραμένουν σε ισχύ, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό. Τι θα αλλάξει στα πλοία.

Η μάσκα αποκτά ξανά… πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας, καθώς -μετά τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας- έγινε υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ, από σήμερα (18.07.2020), ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο να ισχύσει και για άλλους κλειστούς χώρους.

Όποιος δεν συμμορφώνεται με τις νέες οδηγίες, θα πληρώνει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, έπειτα από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή, 17 Ιουλίου. Μάλιστα, έξω από κάθε κατάστημα θα υπάρχει ειδική σήμανση προς τους καταναλωτές ότι απαιτείται η χρήση μάσκας για να μπουν στο κατάστημα και να κάνουν τα ψώνια τους, διαφορετικά – εάν εντοπιστούν από κλιμάκια ελέγχου – θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Τι ισχύει στα Μέσα Μεταφοράς

Υπενθυμίζουμε ότι παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση χρήσης μάσκας για τους επιβάτες στα Μέσα Μεταφοράς. Το ίδιο και το πρόστιμο για τη μη χρήση της. Συγκεκριμένα το άρθρο 7 της ΚΥΑ αναφέρει ότι: “Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής, καθώς και εντός των οχημάτων και συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας. Στην περίπτωση που σε αστικά λεωφορεία υπάρχει διαχωριστικό το οποίο απομονώνει τον οδηγό από τους υπόλοιπους επιβάτες, συστήνεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον οδηγό. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει και για τους οδηγούς των μέσων σταθερής τροχιάς και των σιδηροδρομικών οχημάτων, στα οποία απομονώνεται η θέση του οδηγού από τον υπόλοιπο συρμό ή μέσο. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ”.

Τέλος τα πανηγύρια, περιορισμοί και στις παραλίες

Μέτρα παραμένουν σε ισχύ και για τις παραλίες, καθώς η ισχύς της υπουργικής απόφασης παρατάθηκε έως τις 31 Ιουλίου, ενώ δεν αποκλείεται η απόφαση για την απαγόρευση στα πανηγύρια να παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Χαλαρώνουν τα μέτρα… στη θάλασσα

Κι ενώ, τα “λουριά σφίγγουν” στη… στεριά, στη θάλασσα τα μέτρα χαλαρώνουν, όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στο OPEN.

Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι θα αυξηθεί σημαντικά η πληρότητα στα πλοία: “Έχουμε προτείνει εκ νέου αναθεώρηση του πρωτοκόλλου με δεδομένο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα μάς το επιτρέπουν. Ήδη γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από το Λιμενικό Σώμα. Σε μεγάλο βάθμο έχει προστατευθεί η δημόσια υγεία και των επιβατών και των κατοίκων των νησιών”.

Και συνέχισε: “Παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού κυρίως σε μικρά λιμάνια, όπως του Αργοσαρωνικού, και τα λύσαμε. Στα νησιά μας τα κρούσματα δεν είναι ανησυχητικά. Τα νησιά μας είναι ασφαλή”.

Να σημειωθεί ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική εντός των πλοίων, εκτός από το κατάστρωμα, όπου όμως θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις.

Πηγή: newsit.gr