Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ βρέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, και μίλησε για τα μέτρα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος που καταστράφηκε από τη φωτιά η οποία έκαιγε επί μέρες σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία, Μεσσηνία και Αρκαδία.

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η χαρτογράφηση των περιοχών που έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς από τις πυρκαγιές με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων.

Όπως είπε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες, θα μειωθεί ο χρόνος ανακήρυξης μιας έκτασης ως αναδασωτέας από τις 90 ημέρες που ισχύει σήμερα, στις 30 ημέρες.

Για τα μέτρα προστασίας ανέφερε πως «στον τομέα αυτό έχουμε πάρα πολύ δουλειά, γιατί έχουμε χιλιόμετρα παρόδιων εκτάσεων, παρόδιας βλάστησης που έχει καεί. Άρα έχουμε ιστάμενους κορμούς καμένους, οι οποίοι εγκυμονούν κινδύνους να πέσουν σε δρόμους και πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν. Ήδη στην Ολυμπία έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία».

Σημείωσε πως ακολουθεί «νέα μάχη» για γρήγορα αντιδιαβρωτικά μέτρα, όπως είναι τα κορμοδέματα και τα κλαδοπλέγματα, για να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο ανάδοχος αναδάσωση

Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε η μία είναι διοικητική και αφορά στη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών και των Γενικών Διευθύνσεων Δασών από τις αποκεντρωμένες Περιφέρειες στην κάθετη οργάνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος με ενιαίο συντονισμό.

Η δεύτερη είναι η θέσπιση της έννοιας του «αναδόχου αναδάσωσης». Σημείωσε πως ο ανάδοχος θα προχωρήσει στην εκπόνηση μιας μελέτης, την οποία θα εγκρίνει το οικείο Δασαρχείο, για μέτρα προστασίας, μέτρα αποκατάστασης, που περιλαμβάνουν και την τεχνητή αναδάσωση, ώστε στη συνέχεια με δικές του δαπάνες να προχωρήσει στην αποκατάσταση και ανασυγκρότηση του φυσικού περιβάλλοντος: «Μάλιστα, θα υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει εθελοντικά και με δικά του έξοδα, θα μπαίνει και θα δηλώνει που θέλει να αναδασώσει και τις εργασίες που θέλει να προσφέρει».

Παράλληλα, ενημέρωσε πως γίνονται και σχέδια ώστε να φυτευτούν όπου είναι δυνατόν δέντρα πλατύφυλλα και ανθεκτικά στις πυρκαγιές: «Φυτώρια με τέτοια δέντρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή και ήδη έχουμε προχωρήσει σε μια προγραμματική σύμβαση και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με το ΓΕΩΤΕΕ για την ανάθεση με 5 εκατ. ευρώ».

Ανέφερε πως η κυβέρνηση είχε ήδη κατανείμει, πριν τις πυρκαγιές, 225 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για να αναδασωθούν με τεχνητή αναδάσωση 165.000 στρέμματα.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ανέφερε πως «ακόμα κι αν έχει καεί κι ένα στρέμμα δάσους κι έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά έστω κι ένα σπίτι, κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει ή να λέει ότι όλα έχουν γίνει τέλεια. Αυτή τη στιγμή δίνεται μια τιτάνια μάχη από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές και πρέπει να τους σεβαστούμε».

Πηγή: newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΜήλος: Βυθίστηκε σκάφος με 18 επιβαίνοντες
Επόμενο άρθροΠέθανε ο ροκ φωτογράφος Γιώργος Τουρκοβασίλης, ακριβώς όπως έζησε, μόνος