Το Αργοστόλι φέτος, όπως και όλο το νησί μας, πέρασε έναν Σεισμό, Κορονοιό και ακόμη έχει μείνει να κοτάει με υποχρεωτική μάσκα απολογισμού προς τα πίσω όσα τους προηγούμενους μήνες έδρεψε, ή και δεν κατάφερε καν να σπείρει.
Δυσκολίες οργανωτικές και από τη διάσπαση (πιθανώς) ενός νησιού σε τρεις Δήμους σαφώς θα ήταν ένας μικρός επιπλέον παράγοντας πως να δημιουργήσεις Πολιτιστικό Καλοκαίρι σε τόσο αντίξοες συνθήκες και μάλιστα τελευταία στιγμή περιμένοντας ανακοινώσεις γενικών μέτρων και άρσης μέτρων.

Όλο το λαογραφικό κομμάτι της παλιάς Κεφαλονιάς, Πανηγύρια, Εκκλησιαστικές Γιορτές μαζί με Πανηγύρια, Δεκαπενταύγουστος, Του Αγίου η Γιορτή, ο Χορός, η Ρομπόλα, ο Συνεταιρισμός, τα παιδικά χορευτικά, οι Σύλλογοι που θα έδιναν λίγες όμορφες παραστάσεις, οι Μουσικοί αυτού του Ειδικού πεδίου, όλα αυτά και άλλα έπρεπε να είναι εκτός Προγράμματος.

Η ζημιά φαίνεται ότι έχει πολλά πρόσωπα, πολλές κοινωνικές ομάδες. Και δεν θέλω να σκεφτώ καν τους άλλους Δήμους εκτός Αργοστολίου που ενώ δεν είχαν όλα τα παραπάνω όπως εμείς δεν ήταν και τόσο τυχεροί όπως εμείς που βρήκαμε κάποια σανίδα σωτηρίας ως ναυαγοί.
Σαν παρατηρητής θα πω ότι ο Δήμος, οι υπεύθυνοι της ΚΕΔΗΚΕ έκαναν μια υπερπροσπάθεια σε μια λαμπαδιοδρομία αγώνα Πολιτισμού να δώσουν και δαυλό σε κάτι Νέο. Όποτε κάτι έχει αναγκαστικό τέλος πάντα κάτι νέο ξεκινά ελπιδοφόρα!
Οι αλλαγές πάντα έχουν προτερήματα όπως και μειονεκτήματα. Όποιος θεωρεί τον εαυτό του Τέλειο, είναι και Τετελεσμένος άρα δεν έχει κανά δρόμο να διανύσει προς εξέλιξη, και βαλτώνει στάσιμος σαν βουρκόνερα.

Όσο πιο Μετριοπαθής είσαι σε πιθανότητες συγχαρητητίων, αλλά μέσα σου μετριοπαθής, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις να Ανταγωνιστής τον Εαυτό σου τον 2020 Καλοκαίρι, το επόμενο βήμα σου.
Αν σταθούμε στις ανθοδέσμες ποτέ συγχαρητηρίων δεν σε γλυκόλογα μόνο άντε να γράψουμε ένα βιβλίο όλο κομπλιμέντα να μεγαλώνουμε σε μπόι αλλά εις βάρος της ανάπτυξης της ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

Οι εκδηλώσεις έδειχναν πολύ κόπο, πολύ ευσυνειδησία, πολύ οργανωτικότητα, πολύ ευγένεια ψυχική, καλή καρδιά και διάθεση απ΄όλους τους Νέους διοργανωτές μαζί σε συνεργασία με όσους και παλιότερους σαφώς θα βοήθησαν. Το αποτέλεσμα ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2020, κι ας μας είχαν και σε αποστάσεις μην τυχόν κολλήσουμε
Κορονοιό σε ανοιχτό χώρο δίχως να χουμε κρούσματα. Μόνο υποψίες είχαμε για Κορονοιό. Τον ακούγαμε, τον φοβόμασταν, τον κρυβόμασταν πίσω από μάσκες, αλλά δεν μας τίμησε: ανήκει στη λαογραφία κομμάτι Θρύλου.
Φύλαγε τη μάσκα σου να χεις και τη μισή, όμως. Η μισή είναι όταν η μύτη είναι έξω απ΄τη μάσκα. Σε αυτή την περίπτωση μυρίζεις την ευωδιά του Κουτάβου μας!

Όταν η Πόλη Αργοστόλι πάει σαν κοινωνική ομάδα να αναπτύξει την Πολιτιστική Πόλη πάνω στον Κούταβο της μυρίζει από πιο κοντά απ΄ότι ποτέ είχε έρθει σε αυτήν. Και ξαφνικά η Κυρία που ζει μέσα στον Αστικό
Ιστό και θέλει δάσος, ειδυλλιακό, σαν να λέμε Καντάδα και να είναι στην Αίγλη Ζαππείου, (η αντιστοιχία του premier στην Πλατεία Αργοστολίου) που εκεί κατοικοέδρευε δίπλα σε καρέκλες αντί σε
πανηγύρια που δεν ήταν του γούστου, μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής τάξης μέσης ηλικίας (plus) ΞΑΦΝΙΚΑ Ο ΚΟΥΤΑΒΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ. Πεθαίνει σας λέω. Μιλάμε… ο Κούταβος βρωμάει στη μύτη που δεν αθλούνταν εκεί ποτέ.

Όποιος δεν ξέρει ότι ο Κούταβος αν σταματήσει να μας μυρίζει σαν Κούταβος έχει πάθει ζημιά, είναι αφελής. Ο Κούταβος δεν πεθαίνει ούτε τα δέντρα του είναι χάλια που είναι το γραφικό μας Πευκόδασος. Ούτε ένα Πευκόδασος είναι κάτι λίγο για τον Κούταβο που ζει παρέα του τόσα χρόνια, τόσους σεισμούς, τόσα δύσκολα, τόσα πολιτιστικά καλοκαίρια, και με τόσες πολλές δικές του ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ που δεν πρέπει ποτέ να κλονιστούν. Αν κάτι μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε την περιοχή από ρύπους, φυτοφάρμακα, καύσεις πλαστικών, σκουπιδιών. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ είναι τα Αρκετά του.
Η Φύση της Κεφαλονιάς λόγω των βροχοπτώσεων ακόμη και σε πυρκαγιές που κλαις τη μια χρονιά είναι ΤΕΤΟΙΑ ακραία ΠΡΑΣΙΝΗ αναζωογοννητική, από παντού Νερά, υπόγεια, με βροχές, που δεν χρειάζεται καμιά Κυρία και
κανένας Κύριος από την Πόλη του Αργοστολίου μέσα στο δάσος του Άλσους να ανησυχεί για την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ από Μόνου του. Δεν χρειάζεται να καλλιεργήσει περιβαλλοντικά περιφερόμενος ένστικτα υπερπροστασίας βρέφους που έχει πυρετό, επειδή δεν φαίνεται σε κανέναν άλλον εκτός από αυτό το Κοινό ότι ο Κούταβος κάτι δεν έχει καλά και είναι στα τελευταία του, να τον Κοινωνήσουμε.

Για τον Εθελοντισμό γενικά και μάζεμα σκουπιδιών δεν λέγεται Οικολόγοςποτέ ή με ευαισθητοποιημένος Πόλης Αργοστολίου επειδή θα μαζέψει μια φορά τα σκουπίδια για εκεί που οδηγεί αυτό που θέλει να προβάλλει και
να καθίσει σε κόσμο ο ίδιος καρέκλες. Απλά ο Δήμος μας μπορούσε αν ήταν Πλούσιος να είχε κάνει ο ίδιος το μάζεμα αυτό των σκουπιδιών ώστε να μην υποχρεωθεί σε εθελοντές ο ίδιος. Αλλά είμαστε φτωχοί μα και τίμιοι. Εθελοντής, Οικολογική Συνείδηση επειδή έσκυψα μια φορά και μάζεψα σκουπίδια είναι θέμα απλά για φωτογραφίες. Ειδικά αν κάποιος ασχολείται με ένα συγκεκριμένο Σημείο που για να ξαναμαζέψει σκουπίδια θα περάσει ένας χρόνος, να βγάλουμε ξανά αναμνηστικές.
Διάνοιξη ενός μονοπατιού είναι λίγο αληθινή και βάρβαρη δουλειά, την κάνουνε ομαδικά πρόσκοποι αλλού ή και με φιλοξενία τους από Αργοστόλι αν τους παρέχει κατάλυμα. Μορφή οικοτουρισμού.

Μαζεύω σκουπίδια μια φορά και δυο απ΄το ίσιωμα μες στις ευκολίες μου να πλύνω χεράκια ακόμη και στον Κούταβο που μου βρωμά να σκύψω δεν είναι κάτι να γίνεται Θέμα Πρωτοσέλιδο. Να κατέβουν άνθρωποι στα Κηπούρια, σε Πλαγιές, εκεί που πάνε οι Πυροσβέστες μόνο, σε φαράγγια δυσπρόσιτα, σε βάραθρα καθαρισμούς (όπως Μελισσάνης κτλ) και υποβρύχιους κιόλας… είναι Θέμα Πρωτοσέλιδου. Είναι σημαντικό Κοινοφελές έργο και δυσεύρετο που θέλει ικανότητες και τεχνικές και γνώσεις ανθρώπων που έχουν εργασία άσχετη με το θέμα πρωτοσέλιδου και εκείνοι. Δεν είναι επάγγελμά τους. Λέγονται ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ και για να σας πω την αλήθεια δεν τραβάνε ούτε καν φωτογραφίες επειδή είναι κουρέλια απ΄την κούραση για να υπάρχει κάποιος να τραβάει selfies.
Υπάρχουν ακόμη και καθαρισμοί βαράθρων σύγχρονοι από οστά εμφυλίου, που πρέπει να ανέβουν και να γίνει ένα τρισάγιο και να θαφτούν ότι έχει μείνει, ή να γίνει μικρός τύμβος με πλάκα, τώρα που οι συγγενείς το βιώνουν πιο ήπια μετά τόσες δεκαετίες. Εγώ έχω κατέβει εθελοντής σε ένα τέτοιο συμβάν, επειδή καθαρίζαμε και σκουπίδια με μια ομοσπονδία σπηλαίων φαρραγγιών αλλά δεν τράβηξα φωτογραφίες, ήταν γελοίο να υπάρχουν σε τόσο σοβαρά θέματα εικόνες να επιδείξεις κάποιου είδους Ήρωες ενώ όλοι ήταν με τη μεριά του χαμένου.

Επειδή έχω βαρύ ιστορικό οικολογικής συνείδησης, θα ήθελα να παρακαλέσω, όλους τους συμπολίτες μου, και τους δημότες, θα τους πω ανθρώπους, να σκέφτεστε όπως ένα δέντρο όταν περπατάτε, γυμνάζεστε, ή κάθεστε σε καθίσματα Πολιτιστικού Καλοκαιριού στο Άλσος μας. Να ενσυναισθάνεστε το Δέντρο λες και είσαστε οι ίδιοι δέντρο που απλά
περπατά ενώ εκείνο στέκεται με ρίζες αλλά ακούει, μιλάει με τον Κούταβο, συννενοούνται για τον καιρό, τραγουδάνε μαζί αλλά δεν τα ακούτε. Κυρίως μην προσβάλετε ποτέ και πληγώσετε βαθειά με τσεκουριά απόρριψης ένα παλιό Πεύκο του Άλσους μας και πείτε: γιατί δεν τα ξεριζώνουμε να βάλουμε κάτι άλλο, ίσως εδώ ΝΤΟΠΙΟ δικό μας και όχι Πεύκο. Αυτά τα ΠΕΥΚΑ δεν το καταλάβατε κάποιοι θεατές αλλά είναι τα ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ του Άλσους Κουτάβου μας, που μιλάνε χρόνια μαζί με
όλο το ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ του Πανέμορφου κόλπου και έχουν Κουρδιστεί τόσο ΚΑΛΑ σαν μια Φιλαρμονική Αργοστολίου που γεννιέται και από την Ληξουρίου μα και το αντίστροφο. Το Άλσος Κουταβου μας είναι ένα σαν Ιερό Άλσος της Αρχαιότητας για το υπόλοιπο πέταλο του υδροβιότοπου Κουτάβου σαν ενορχήστρωση κομβικού σημείου. Δεν είναι μια Πόλη Αργοστολίου που Αναπτύσσεται μες στο Άλσος και πρέπει να μην πληγώνετε ποτέ όσοι περπατάτε εκεί τα δέντρα ως λίγα ή φτωχά για τη φαντασία της. Η Κεφαλονιά έχει Πνευματικό Πλούτο υπόγεια μες στα νερά του Νου του κάθε ανθρώπου. Μην ζείτε με εντυπωσιασμούς Ανάπτυξης τύπου selfies.
Για όσους βλέπετε ξένα τα δέντρα σαν Πευκοδάσος εκεί και όχι ντόπια δικά σας είναι μόνο αυτό που η φαντασία ανθρώπου και ο νους σας δεν μπόρεσε να αντιληφθεί. Ο Πλούτος είναι αυτό το πολύ λιτό που βλέπετε.
Less is more το λέμε στην Τέχνη. Ο Πλούτος του υδροβιότοπου είνια και αυτή η κάπως απόκοσμη σκοτεινιά, δίχως πολλά φώτα να ενοχλούν ζώα που φοβούνται πολύ φασαρία, οχλοβοή, ποδήλατα, παιδάκια που φωνάζουν. Δεν
είναι ο Κούταβος πλασμένος όλος για οικογένειες ΜΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ως Κέντρο του Σύμπαντος. Υπάρχουν και οικογένειες ζώων εκεί που θέλουν ησυχία στην ακρούλα. Δεν έχετε μόνο οι Άνθρωποι ανάγκη από τέχνη και
πολιτισμό αλλά και τα ζώα εκεί και τα φυτά και τα δέντρα και πως μιλάτε για αυτά ενώ σας ακούν και πληγώνονται. Όλο αυτό το ζωντανόοικοσύστημα είναι ζωντανό επειδή δεν έχει οχλοβοή, καροτσάκια,
ανθρώπους που απλά θέλουν όλο και πιο πέρα να φέρνουν την εγωκεντρική τους Πόλη και δεν σέβονται την ακρούλα και το κομβικό σημείο που προσπαθούν να ηρεμήσουν από κότερα, κρουζιερόπλοια, ακόμη και καντάδες
στον Πόντε, μέσα στο ωραίο λιτό σκοτάδι τους για να αναπαραχθούν, να ξεκουράσουν τα παιδιά τους, να φλερτάρουν δίχως να τα δείτε κρυφά. Οι εκδηλώσεις οι Πολιτιστικές τελείωσαν για φέτος επιτυχώς και εύχομαι να σεβαστείτε όλοι και ο Δήμος μας την σιωπηλή εκείνη αρμονία που έχουν και άλλοι εκτός απ΄τον εγωκεντρικό άνθρωπο.

Μαρία Μαγουλά