Κύριε Μαρινάκη, η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τους νέους που διαδηλώνουν – Και η μετριοπάθεια δεν διδάσκεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά για δημοκρατία, σεβασμό και πολιτική ψυχραιμία, αλλά επιλέγει χαρακτηρισμούς όπως «ημιπιτσιρικάδες» και «επαναστατική γυμναστική». Η επίθεση στον Τσίπρα, η θεωρία των δύο άκρων και τα προβλήματα της νέας γενιάς αναδεικνύουν τις αντιφάσεις της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας.

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέβηκε στο βήμα της Παναττικής Συνδιάσκεψης της ΟΝΝΕΔ για να μιλήσει για τη Δημοκρατία, τη μετριοπάθεια, τον διάλογο και τον σεβασμό στη νέα γενιά.

Και επέλεξε, μεταξύ άλλων, να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα με αναφορές σε «ημιπιτσιρικάδες» και «επαναστατική γυμναστική».

Αυτή η αντίθεση αξίζει να εξεταστεί.

Διότι όταν ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους να εγκαταλείψουν την τοξικότητα, η δική του γλώσσα αποτελεί μέρος της αξιολόγησης.

Δεν αρκεί να επικαλείται κανείς τον σεβασμό στον δημόσιο διάλογο. Χρειάζεται να δείχνει τι σημαίνει αυτός ο σεβασμός και όταν απευθύνεται σε όσους διαφωνούν μαζί του.

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρώτο σοβαρό ερώτημα που γεννά η ομιλία του.

Κύριε Μαρινάκη, οι διαδηλώσεις δεν είναι «επαναστατική γυμναστική»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για τις αναφορές του στις πρόσφατες ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις.

Έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνεί με την πολιτική ερμηνεία του πρώην πρωθυπουργού.

Έχει επίσης δικαίωμα να επικρίνει οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής αξιοποίησης των κοινωνικών αντιδράσεων.

Αυτό, όμως, δεν απαντά στο περιεχόμενο των ίδιων των κινητοποιήσεων.

Οι άνθρωποι που διαδηλώνουν δεν αποτελούν κατ’ ανάγκην όργανα κάποιου κόμματος.

Μπορεί να διαμαρτύρονται για την ακρίβεια, την εργασία, τη στέγαση, την εκπαίδευση ή τις αποφάσεις μιας κυβέρνησης.

Μπορεί να έχουν δίκιο σε ορισμένα αιτήματα και άδικο σε άλλα.

Η πολιτική και δημοσιογραφική συζήτηση οφείλει να εξετάζει τα συγκεκριμένα αιτήματα και τις μορφές διαμαρτυρίας.

Ο χαρακτηρισμός «επαναστατική γυμναστική», αντίθετα, μεταφέρει τη συζήτηση από την ουσία στην απαξίωση.

Η ειρηνική διαδήλωση δεν είναι δημοκρατικό δικαίωμα μόνο όταν εξυπηρετεί την κυβέρνηση ή όταν δεν ενοχλεί την εξουσία.

Είναι δημοκρατικό δικαίωμα και όταν ασκείται εναντίον της.

Αυτό δεν σημαίνει ανοχή στη βία ή στην καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Σημαίνει ότι η ειρηνική κοινωνική διαμαρτυρία πρέπει να διαχωρίζεται καθαρά από τις παράνομες πράξεις.

Και αυτός ο διαχωρισμός δεν γίνεται με γενικευτικούς χαρακτηρισμούς.

Η νεολαία δεν χρειάζεται πολιτικούς κηδεμόνες

Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι οι σημερινοί νέοι δεν αντιστοιχούν στην εικόνα που, κατά την εκτίμησή του, επιχειρεί να αναβιώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η διαπίστωση ότι η νέα γενιά έχει διαφορετικές εμπειρίες και προτεραιότητες από προηγούμενες γενιές είναι εύλογη.

Δεν σημαίνει, όμως, ότι η νεολαία αποτελεί ένα ενιαίο πολιτικό σώμα.

Υπάρχουν νέοι που συμμετέχουν σε κομματικές οργανώσεις.

Υπάρχουν νέοι που δραστηριοποιούνται σε φοιτητικούς συλλόγους και κοινωνικά κινήματα.

Υπάρχουν νέοι που δεν εμπιστεύονται κανένα κόμμα.

Και υπάρχουν νέοι που ενδιαφέρονται περισσότερο για την εργασία και την οικονομική τους ανεξαρτησία παρά για την κομματική αντιπαράθεση.

Όλοι αυτοί αποτελούν μέρος της ίδιας κοινωνίας.

Καμία πολιτική παράταξη δεν μπορεί να διεκδικεί αποκλειστικά την αυθεντική εκπροσώπησή τους.

Ούτε μπορεί να θεωρεί ότι οι νέοι που διαδηλώνουν ανήκουν σε κάποια παρωχημένη εκδοχή πολιτικής συμμετοχής.

Η συμμετοχή στα κοινά παίρνει πολλές μορφές.

Η ψήφος είναι μία από αυτές.

Η δημόσια διαμαρτυρία είναι μια άλλη.

Και οι δύο χρειάζονται σε μια ζωντανή δημοκρατία.

Η θεωρία των δύο άκρων χρειάζεται αποδείξεις, όχι γενικεύσεις

Στην ομιλία του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα δύο άκρα, υποστηρίζοντας ότι έχουν περισσότερες ομοιότητες απ’ όσες παραδέχονται.

Το επιχείρημά του συνδέθηκε με την περιφρόνηση προς τη Δημοκρατία, τη μετριοπάθεια και τον διάλογο.

Πρόκειται για σοβαρή πολιτική θέση, η οποία όμως χρειάζεται συγκεκριμένα κριτήρια.

Ο αυταρχισμός, η πολιτική βία και η απόρριψη των δημοκρατικών θεσμών μπορούν να εμφανιστούν σε διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε ριζοσπαστική πολιτική θέση είναι αντιδημοκρατική.

Ούτε ότι η ειρηνική κοινωνική διαμαρτυρία μπορεί να εξομοιώνεται με τη βίαιη πολιτική δράση.

Για να έχει νόημα η καταδίκη των άκρων, πρέπει να προσδιορίζεται ποια συγκεκριμένη συμπεριφορά καταδικάζεται.

Η απειλή βίας;

Η επίθεση σε ανθρώπους λόγω της ταυτότητας ή των πεποιθήσεών τους;

Η αμφισβήτηση της δημοκρατικής νομιμότητας;

Η προσπάθεια εκφοβισμού πολιτικών αντιπάλων;

Αυτά είναι συγκεκριμένα και ελέγξιμα κριτήρια.

Η γενική επίκληση των «δύο άκρων», χωρίς επαρκείς διακρίσεις, κινδυνεύει να θολώσει αντί να ξεκαθαρίσει τη συζήτηση.

Η καταδίκη της ακροδεξιάς βίας πρέπει να είναι απόλυτη

Ο Παύλος Μαρινάκης ήταν σαφής στην καταδίκη του μίσους, της βίας και της νοσταλγίας για αυταρχικές εποχές.

Σε αυτό το σημείο, η θέση του δεν χρειάζεται σχετικοποίηση.

Η πολιτική βία και οι εγκληματικές ενέργειες δεν μπορούν να δικαιολογούνται με ιδεολογικά επιχειρήματα.

Ούτε μπορεί ο πατριωτισμός να χρησιμοποιείται ως κάλυμμα για επιθέσεις εναντίον ανθρώπων.

Η καταδίκη τέτοιων πρακτικών αποτελεί στοιχειώδη δημοκρατική υποχρέωση.

Ακριβώς γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή ώστε η καταδίκη της βίας να μην αναμειγνύεται με μια γενικευμένη απαξίωση κάθε έντονης πολιτικής διαφωνίας.

Άλλο η δημοκρατική αντιπαράθεση.

Άλλο η κοινωνική κινητοποίηση.

Και άλλο η βίαιη ή εγκληματική δράση.

Η Δημοκρατία οφείλει να προστατεύει τις δύο πρώτες και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την τρίτη.

«Οι νέοι ψηφίζουν όποιον τους σέβεται» – Τι σημαίνει σεβασμός στην πράξη;

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της ομιλίας ήταν η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου στον σεβασμό προς τη νέα γενιά.

Η φράση του ότι οι νέοι επιλέγουν εκείνους που τους σέβονται θέτει ένα ουσιαστικό πολιτικό κριτήριο.

Αλλά ο σεβασμός δεν εξαντλείται στον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται ένα κόμμα στους νέους.

Πρέπει να αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα των πολιτικών του.

Μπορεί ένας νέος εργαζόμενος να καλύψει τις βασικές ανάγκες του;

Μπορεί να νοικιάσει σπίτι χωρίς να διαθέτει δυσανάλογο μέρος του εισοδήματός του;

Έχει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση;

Μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον του χωρίς διαρκή οικονομική ανασφάλεια;

Αυτά είναι συγκεκριμένα ερωτήματα.

Ο κ. Μαρινάκης αναγνώρισε την ακρίβεια, το στεγαστικό και τις δυσκολίες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Αυτή η αναγνώριση έχει σημασία.

Αλλά μετά από περισσότερα από επτά χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οι πολίτες δικαιούνται να ζητούν και συγκεκριμένο απολογισμό.

Ποιες πολιτικές λειτούργησαν;

Ποιες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα;

Και τι πρόκειται να αλλάξει;

Η επίκληση του σεβασμού αποκτά ουσία όταν συνοδεύεται από μετρήσιμες απαντήσεις.

Η μείωση της ανεργίας δεν απαντά σε όλα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας, στις επενδύσεις και στην επιστροφή νέων από το εξωτερικό.

Η βελτίωση της απασχόλησης είναι σημαντική και πρέπει να αξιολογείται με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο, η ανεργία δεν αποτελεί τον μοναδικό δείκτη της οικονομικής κατάστασης των νέων.

Ένας άνθρωπος μπορεί να εργάζεται και παρ’ όλα αυτά να δυσκολεύεται να καλύψει το κόστος διαβίωσης.

Μπορεί να έχει εποχική εργασία.

Μπορεί να απασχολείται με μειωμένο ωράριο ενώ επιθυμεί πλήρη απασχόληση.

Μπορεί να αμείβεται με τρόπο που δεν του επιτρέπει να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου ο τουρισμός έχει μεγάλη σημασία για την απασχόληση, η διάρκεια και η σταθερότητα της εργασίας αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία της συζήτησης.

Γι’ αυτό η αξιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής χρειάζεται να περιλαμβάνει τους πραγματικούς μισθούς, το διαθέσιμο εισόδημα, τις εργασιακές συνθήκες και το κόστος κατοικίας.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελεί πρόοδο.

Το αν αυτές οι θέσεις προσφέρουν αξιοπρεπή προοπτική είναι ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό ερώτημα.

Οι ουρές στα ΑΤΜ δεν αποτελούν απάντηση στο στεγαστικό του 2026

Ο Παύλος Μαρινάκης επανέφερε την εμπειρία της οικονομικής κρίσης και των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, η οποία δικαιολογημένα αποτελεί αντικείμενο πολιτικής κριτικής και ιστορικής αποτίμησης.

Όμως η σύγκριση με το 2015 δεν απαντά αυτομάτως στα σημερινά προβλήματα.

Η Ελλάδα του 2026 αντιμετωπίζει διαφορετικές οικονομικές συνθήκες.

Και η κυβέρνηση έχει πλέον τη δική της πολυετή διαδρομή, η οποία πρέπει να αξιολογείται αυτοτελώς.

Η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι αναγκαία.

Δεν σημαίνει, όμως, ότι κάθε πρόταση κοινωνικής στήριξης αποτελεί επικίνδυνη υπόσχεση.

Οι προτάσεις χρειάζεται να εξετάζονται με βάση το κόστος τους, τις πηγές χρηματοδότησης και την αποτελεσματικότητά τους.

Αυτό ισχύει τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση.

Η οικονομική συζήτηση δεν μπορεί να περιορίζεται στο δίλημμα ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και στις ανεξέλεγκτες παροχές.

Υπάρχουν και ερωτήματα για την κατανομή των δημόσιων πόρων, τη φορολογική πολιτική, την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών.

Αυτά απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις, όχι μόνο αναφορές σε προηγούμενες κρίσεις.

Η μετριοπάθεια δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία κανενός

Ο κ. Μαρινάκης παρουσίασε την επόμενη εκλογική αναμέτρηση ως ιδεολογική σύγκρουση.

Είναι θεμιτό ένα κόμμα να επιδιώκει να αναδείξει τις ιδεολογικές διαφορές του με τους αντιπάλους του.

Ωστόσο, η σοβαρότητα, η αποτελεσματικότητα και ο σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς δεν αποτελούν ιδιότητες που μπορεί να απονείμει μια πολιτική παράταξη αποκλειστικά στον εαυτό της.

Χρειάζονται αποδείξεις μέσα από τις πράξεις.

Η κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάσει το έργο της.

Η αντιπολίτευση μπορεί να παρουσιάσει τις εναλλακτικές προτάσεις της.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ελέγξουν και τις δύο πλευρές.

Και ο δημόσιος διάλογος γίνεται ουσιαστικότερος όταν οι διαφωνίες αφορούν συγκεκριμένες πολιτικές, αντί να εξαντλούνται σε γενικές κατηγορίες περί λαϊκισμού ή τοξικότητας.

Το πραγματικό ερώτημα ενόψει του 2027

Οι εκλογές του 2027 θα αποτελέσουν ευκαιρία αποτίμησης της κυβερνητικής πολιτικής και σύγκρισης διαφορετικών προτάσεων για τη χώρα.

Η νέα γενιά θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή τη συζήτηση.

Όχι επειδή αποτελεί ένα ενιαίο εκλογικό ακροατήριο, αλλά επειδή αντιμετωπίζει συγκεκριμένες προκλήσεις που επηρεάζουν μακροχρόνια τη ζωή της.

Η στέγαση, η εργασία, η εκπαίδευση, η οικονομική ανεξαρτησία και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνθήματα.

Απαιτούν πολιτικές με σαφείς στόχους και ελέγξιμα αποτελέσματα.

Ο Παύλος Μαρινάκης έθεσε τη Δημοκρατία, τη μετριοπάθεια και τον σεβασμό στο επίκεντρο της ομιλίας του.

Αυτό δημιουργεί μια αντίστοιχη υποχρέωση συνέπειας.

Να αναγνωρίζεται το δικαίωμα στη διαμαρτυρία.

Να αποφεύγεται η γενικευμένη απαξίωση των πολιτικών αντιπάλων.

Να διαχωρίζεται η ειρηνική διαφωνία από τη βία.

Και να αξιολογείται η κυβερνητική αποτελεσματικότητα με βάση τα αποτελέσματα που βιώνουν οι πολίτες.

Κύριε Μαρινάκη, η Δημοκρατία δεν χρειάζεται λιγότερη διαφωνία για να λειτουργήσει καλύτερα. Χρειάζεται περισσότερη τεκμηρίωση, ουσιαστικότερο διάλογο και μεγαλύτερη συνέπεια ανάμεσα στα λόγια και στις πράξεις.

Αυτό είναι ένα κριτήριο που ισχύει για κάθε πολιτική δύναμη.

Και πρωτίστως για όσους ασκούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ