Μάσκα και πάλι… μάσκα. Ο κορονοϊός εξαπλώνεται, οι ειδικοί επιμένουν και η υποχρεωτική χρήση επανέρχεται στα σούπερ μάρκετ. Τι λένε οι επιστήμονες για την διασπορά του “αόρατου εχθρού” και τι πρέπει να περιμένουμε.

Εδώ και αρκετές οι μέρες και μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, οι ειδικοί είχαν χτυπήσει καμπανάκι ειδικά για την χρήση της μάσκας, καθώς είχαν εισηγηθεί την… επιστροφή της και τελικά οι εκκλήσεις τους… εισακούστηκαν, καθώς η κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής, 17.07.2020, αποφάσισε να γίνει εκ νέου υποχρεωτική η μάσκα στα σούπερ μάρκετ από το Σάββατο, 18.07.2020, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες.

Η κατάσταση έδειχνε άλλωστε να πηγαίνει… προς τα εκεί, καθώς η ανησυχία ήταν έντονη. Τα κρούσματα είχαν αυξηθεί, ενώ είχε ανακοινωθεί ήδη ότι επιστρέφει και η ενημέρωση των 6 που θα γίνεται κάθε Τρίτη από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Η κινητικότητα είναι έντονη διάχυτη και πλέον αποφασίστηκαν μέτρα ώστε τα πράγματα να μην γίνουν χειρότερα την ώρα που ο κορονοϊός δείχνει να εξαπλώνεται καθώς μόνο την Παρασκευή, 17.07.2020, παρόλο που τα κρούσματα ήταν μειωμένα (σ.σ. 28 στο 24ωρο) εντοπίστηκαν σε επτά περιοχές (σ.σ. Αττική, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Μαγνησία, Λάρισα, Ηράκλειο και Χαλκιδική).

Κάπως έτσι, η μάσκα έμοιαζε μονόδρομος, όπερ και εγένετο, τουλάχιστον για τα σούπερ μάρκετ προς το παρόν…

μάσκα

Ήθελαν μάσκα… και το “φώναζαν” οι ειδικοί

Οι επιστήμονες στη χώρα μας, πάντως, βρίσκονται σε επιφυλακή μετά την άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού και δεν σταματούσαν ακόμα και λίγο πριν την ανακοίνωση της κυβέρνηση να ζητούν επιτακτικά την επαναφορά της μάσκας. Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Open, τόνισε: «Η χρήση της μάσκας είναι αναγκαία και απαραίτητη. Το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό το μήνυμα να περάσει από εμάς στους πολίτες με την κατάλληλη ενημέρωση. Απ’ ότι φαίνεται δεν έχει πετύχει. Πρέπει με την ενημέρωση ο κόσμος να πειστεί και να το κάνει ενσυνείδητα για να προστατευτεί και αυτός αλλά και να προστατεύσει και τους άλλους».

Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε άρση του μέτρου της μάσκας στα εμπορικά κέντρα με τον κ. Γώγο να τονίζει. «Η ενημέρωση πρέπει να είναι συνεχής και όταν αλλάζουν τα δεδομένα να τροποποιούνται και οι συστάσεις. Η σύσταση είναι σαφέστατη για χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους».

Στο ερώτημα αν ήταν λάθος απόφαση αυτή είπε χαρακτηριστικά. «Νομίζω ότι η απόφαση στάθηκε στη σύσταση και όχι στην υποχρέωση. Με τα δεδομένα που υπήρξαν ο κόσμος έδειχνε να χαλαρώνει και να μην τις φοράει. Τώρα όμως τα δεδομένα άλλαξαν. Έχουμε μια συνεχή ροή, όχι καταστροφική και έχουν σταθεροποιηθεί τα νούμερα. Οι ασυμπτωματικοί όμως είναι περισσότεροι απόν αυτούς που βλέπουμε. Επομένως ο κίνδυνος υφίσταται, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, είναι φανερό αυτό και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

Οι τουρίστες από την Σουηδία και τις ΗΠΑ

Ο κ. Γώγος σχολίασε και την απόφαση να ανοίξει ο τουρισμός και για ταξιδιώτες από τη Σουηδία δεδομένου ότι η συγκεκριμένη χώρα έχει πολλά κρούσματα. «Η Σουηδία είχε προβληματική επιδημιολογική κατάσταση και βρίσκεται σε φάση ύφεσης και παρακολουθείτε συνεχώς. Θα ελέγχεται το 100% των ανθρώπων που έρχονται από τη Σουηδία και βλέποντας τα επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί στη συνέχεια. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή η Σουηδία και αν ανοίξει πιο μετά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στο ενδεχόμενο να έρχονται τουρίστες από τις ΗΠΑ παρά τα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά όπως έχει ακουστεί για το τέλος του μήνα εξήγησε: «Αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση στις ΗΠΑ αυτό θα επανεκτιμηθεί. Όσοι έρθουν από την Αμερική θα υποβληθούν σε τεστ υποχρεωτικά και θα μπουν σε καραντίνα σε περίπτωση που είναι σε αναμονή ή θετικοί».

Η άνοδος των κρουσμάτων

Για το γεγονός ότι ανακοινώνονται καθημερινά κρούσματα στη χώρα μας άλλα ο αριθμός των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι χαμηλός και αν γι’ αυτό έχει βοηθήσει η ζέστη ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχει τέτοιο στοιχείο και δεδομένο. Αν δείτε τον αριθμό των τεστ σε σχέση με τα θετικά κρούσματα είναι πολλαπλάσιος. Τους προηγούμενους μήνες ελέγχαμε τους νοσούντες, τώρα ελέγχουμε γενικότερα τον πληθυσμό. Σε μεγάλο βαθμό έχουμε ασυμπτωματικούς φορείς. Έχουμε διπλασιασμό των ασθενών στα νοσοκομεία από 40 έχουμε περίπου 80, ενώ έχουμε και νέους ασθενείς στις ΜΕΘ και σε Πάτρα, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη και είναι ελαφρά. Αν όμως συνεχιστεί αυτό οι νοσούντες και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ ακολουθούν το κύμα. Θα αυξηθούν και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Έκκληση για μάσκα και από τον Γαργαλιάνο

Ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας Λοιμώξεων μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα δεδομένα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Δεν υπάρχει ευχάριστη εξέλιξη. Βλέπουμε να υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, εισαγωγές με βαριά περιστατικά στο νοσοκομείο και οι ασθενείς που διασωληνώνονται. Μπορεί να μην είναι 50, 100 ή 200, αλλά παρατηρείται αύξηση. Αυτό μας ανησυχεί, όπως επίσης ότι βλέπουμε περιστατικά θετικά όχι μόνο στα βόρεια σύνορά μας από την είσοδο των Βαλκανίων, αλλά και σε άλλες περιοχές. Και ακόμα είμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου».

Για την χρήση της μάσκας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε όλο τον κόσμο υπάρχει αυτή η τάση. Στην αρχή όταν υπήρχε το lockdown δεν έβγαινε κανείς έξω και υπήρχε αυτή αυστηρή η κοινωνική αποστασιοποίηση. Όταν λοιπόν έχουν χαλαρώσει, εφόσον θέλουμε να προφυλασσόμαστε γιατί αυξάνονται τα κρούσματα και πρέπει να φοράμε σε κλειστούς χώρους μάσκα. Είναι μια έκκληση δεν είναι σύσταση. Δεν είναι κάτι που θα το επιβάλλουμε. Κάνουμε έκκληση στους συμπατριώτες μας για να έχουμε καλό καλοκαίρι. Για να έχει καλά δεδομένα η χώρα μας θα πρέπει να προσέχουμε λίγο παραπάνω».

Για το αν οι προοπτικές δείχνουν δυσοίωνες μετά και το άνοιγμα των συνόρων είπε: «Λογικά θα είναι περισσότερα τα κρούσματα καθημερινά. Το θέμα είναι όταν βρεθεί το θετικό κρούσμα να κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες για να μην υπάρχει διασπορά. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον τουρισμό, την είσοδο συνανθρώπων μας από το εξωτερικό. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση να μπορούμε να ανιχνεύουμε και να περιχαρακώνουμε».

Με πληροφορίες από: Open / Ant1.

Πηγή: newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΛηξούρι: 5 κοινά προβλήματα των κοινοτήτων της Παλικής ζητούν λύση-Συνάντηση στα Καμιναράτα (pics)
Επόμενο άρθροΚατελειός: για όποιον πέταει σκουπίδια ανεξέλεγκτα στο δρόμο έχει πρόστιμο 300 ευρώ ετοιμαζόμαστε να το εφαρμόσουμε στο χωριό μας (pics)