Μόσιαλος: Δεν με ανησυχεί η γεμάτη Ερμού, αλλά το Πάσχα στο χωριό

Κίνηση στα εμπορικά καταστήματα στην οδό Ερμού το Σάββατο 10 Απριλίου 2021. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Αναπόφευκτες θεωρεί τις εικόνες συνωστισμού στην Ερμού μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου ο Ηλίας Μόσιαλος και ανησυχεί περισσότερο για το ενδεχόμενο οι Ελληνες να πάνε για Πάσχα στο χωριό όπου το ενδεχόμενο της διασποράς του κορονοϊού θα είναι μεγάλο.

Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊού μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και στο εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο θεωρεί ασφαλές.

Για τις εικόνες συνωστισμού στην Ερμού ο κ.Μόσιαλος θεωρεί πως ήταν κάτι που δεν θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε. «Ήταν αναπόφευκτο αυτό. Πάνω από το 80% των συμπατριωτών μας φοράνε μάσκα. Στη Βρετανία δεν φορά ούτε το 10% και μπορώ να το επιβεβαιώσω Κάτι κάνουμε καλύτερα στην Ελλάδα.  Γνωρίζουμε επίσης ότι σε εξωτερικούς χώρους, η πιθανότητα διασποράς είναι 18-19 φορές μικρότερη από ό,τι σε εσωτερικούς χώρους.  Υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει ένα μικρό ρίσκο, αυτό είναι αναπόφευκτο αφού υπάρχει μία μερική χαλάρωση, αλλά δεν είναι μεγάλο όσο πολλοί πιστεύουν».

«Ελεγχόμενο το άνοιγμα των σχολείων»

Από τη Δευτέρα εκτός από το λιανεμπόριο ανοίγουν και τα σχολεία με τον Ηλία Μόσιαλο να τονίζει. «Το λιανεμπόριο είναι ελεγχόμενο και γίνεται με click away. Και η μικρή οικονομική δραστηριότητα θα είναι επωφελής για τη χώρα και θα βοηθήσει στην ανεργία. Η ακρίβεια των  αυτών των τεστ δεν είναι όπως το μοριακό, όμως αν γίνονται δυο φορές την εβδομάδα μπορούμε να αυξήσουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Δεν ανοίγουν όλα τα σχολεία και γίνεται μια λογική προσέγγιση. Είναι ένα ελεγχόμενο άνοιγμα με λιγότερους μαθητές και ρυθμισμένα τα διαλείμματα με μάσκες. Είναι παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και θα πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο. Με αυτές τις ελεγχόμενες συνθήκες και με ανοιχτά τα παράθυρα θα είναι καλύτερες οι συνθήκες».

Μιλώντας για το Πάσχα στο χωριό ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας: «Θα έλεγα να περιμένουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση… Το μήνυμα το έδωσε ο αρχιεπίσκοπος λέγοντας ότι πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πρέπει να ελέγξουμε στην πανδημία και να μην ανέβουν και άλλο οι διασωληνωμένοι. Είμαι επιφυλακτικός για το Πάσχα».

«Ανοσία το 37% των ενηλίκων στα τέλη Μαϊου»

Έκανε αναφορά και για το εμβόλιο της AstraZeneca λέγοντας χαρακτηριστικά. «Ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων έβγαλε συγκεκριμένες οδηγίες. Η χώρα μας ορθώς ακολούθησε τη Μεγάλη Βρετανία και τα περιστατικά θρόμβωσης είναι ελάχιστα. Δεν υπάρχουν στατιστικά διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι λιγότερα από 100 περιστατικά σε 25 εκατ. εμβολιασμούς. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει στοιχεία από την βρετανική κυβέρνηση. Ολες οι περιπτώσεις θρομβώσεων έγιναν με την πρώτη δόση. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν μαζικά εμβολιασμοί στην Αγγλία για τη δεύτερη δόση και θα συλλεγούν στοιχεία. Καλό είναι οι Βρετανοί να δώσουν τα δεδομένα και της δεύτερης δόσης».

Τέλος ανέλυσε και τις εκτιμήσεις του για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. «Αν προχωρήσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών, θα δούμε αύξηση στην συμμετοχή, ενώ έρχονται και περισσότερα εμβόλια. Μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μάϊου ένας στους τρεις ενήλικες να έχει κάνει έστω και τη μια δόση και θα έχουν περάσει και οι μέρες που χρειάζεται για να γίνει η ανοσία. Το 31% περίπου θα έχει ανοσία, θα υπάρχει ένα 5%-6% που θα έχουν κολλήσει τον κορονοϊό και θα αποκτήσει αντισώματα που σημαίνει ότι ένα 36% με 37% θα έχει ανοσία τον Μάιο. Αρχίζουμε και φτιάχνουμε το προστατευτικό τείχος».

Πηγή: newsit.gr