Ο Θαλασσόμυλος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στα Δαυγάτα & το Λαογραφικό Μουσείο στον Πόρο

Μουσείο σημαίνει Ιστορία (Φυσική εν προκειμένω) και Ιστορία σημαίνει Ταυτότητα. Με την αντίστροφη συλλογιστική πορεία καταλήγουμε στο γιατί ως Κοινωνία έχουμε ανάγκη από ένα Μουσείο. Στην πορεία αυτή το τελευταίο που πρέπει να μας απασχολεί είναι η οικονομική σχέση κόστους – οφέλους και το αν η Ταυτότητα αυτή είναι εύκολα προσεγγίσιμη από κρουαζιερόπλοια.

Για να το πω απλά, αυτό που για εμάς είναι Ταυτότητα, για τους άλλους είναι μέρος του τουριστικού πακέτου. Η Ταυτότητα της Κεφαλονιάς είναι απολύτως συνυφασμένη με τον φυσικό της πλούτο και τα χωριά της.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω πως έχουν προκύψει εισηγήσεις στην παρούσα Δημοτική Αρχή για μερική ή ολική μεταφορά των εκθεμάτων από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Δαυγάτων στον Θαλασσόμυλο του Αργοστολίου, ο οποίος αφού ανακαινιστεί (και πρέπει) μπορεί να έχει πολλές άλλες χρήσεις (συνεδριακός χώρος, πολιτιστικό κέντρο κλπ).

Αυτό που γνωρίζω είναι πως μετά από μια πολυετή περίοδο αναστολής της λειτουργίας του από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή λόγω έλλειψης δημοτικού υπαλλήλου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στα Δαυγάτα πρέπει όχι απλώς να επαναλειτουργήσει εκεί που ιδρύθηκε, αλλά να στηριχθεί επαρκώς ούτως ώστε να εκπληρώνει τον σκοπό για τον οποίον ιδρύθηκε.

Όταν λέω «να στηριχθεί», δεν εννοώ την τοποθέτηση υπαλλήλου ή την όποια πιθανή συντήρηση θα χρειασθεί μετά το πολυετές λουκέτο. Αυτά είναι αυτονόητα.

Εννοώ την διασύνδεση του με άλλα Μουσεία του είδους του, με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Όταν εμείς θα είμαστε υπερήφανοι για το Μουσείο μας και το Μουσείο για εμάς, θα βρουν τον δρόμο τους και… τα «βραχιολάκια».

Θα είναι λάθος κατά την άποψη μου να μεταφερθεί, να μετατραπεί σε απλό εκθετήριο ή ουσιαστικά να κλείσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το οποίο αποτελεί «σημείο αναφοράς» για τα Δαυγάτα.

Για τους ίδιους ταυτοτικούς λόγους επίσης λάθος θα είναι να ΜΗΝ ιδρυθεί ως «σημείο αναφοράς» Λαογραφικό Μουσείο στον Πόρο. Αυτά και ελπίζω να βοήθησα στον δημόσιο διάλογο. 

Από το fb του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Γηροκομείου Αριστοτέλη Μπατιστάτου