Πάσχα στο χωριό: Η απόφαση της κυβέρνησης για τις μετακινήσεις στις γιορτές

Ηστάση του Σωτήρη Τσιόδρα στη χθεσινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων και η αρνητική ψήφος του στο άνοιγμα των λυκείων δείχνει ξεκάθαρα ότι ακόμα και οι επιστήμονες δυσκολεύονται να αποφασίσουν για το σωστό μείγμα μέτρων που πρέπει να ακολουθηθεί.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, στην οποία μπορεί το φως στην άκρη του τέλους να έχει αρχίσει να φαίνεται, όμως ακόμα δεν έχουμε βγει στην τελική ευθεία κι ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε νέο πισωγύρισμα που θα αποβεί μοιραίο.

Τούτη την ώρα εκείνο που απασχολεί περισσότερο κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους είναι το θέμα των μετακινήσεων στις γιορτές του Πάσχα. Η κυβέρνηση θέλει να επιτραπούν οι μετακινήσεις για όσους έχουν δεύτερη κατοικία στο χωριό και πηγαίνουν σε περιοχή με το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο, όμως οι λοιμωξιολόγοι αντιδρούν για έναν απλό, όσο και βασικό λόγο.

Ας πούμε ότι ένας πολίτης ζει στην Αθήνα και έχει εξοχικό σε ένα χωριό σε περιοχή που βρίσκεται στην ίδια επιδημιολογική κατάσταση με την Αθήνα. Πληροί δηλαδή τις 2 προϋποθέσεις για να μετακινηθεί το Πάσχα. Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν όμως ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, θα πάει στο χωριό και αν είναι ασυμπτωματικός θα διασπείρει τον ιό και θα επιστρέψει στην Αθήνα. Στο χωριό όμως και γενικότερα στην επαρχία δεν υπάρχουν οι υποδομές της πρωτεύουσας.

Αν λοιπόν υπάρξει εκτεταμένη διασπορά του ιού, τα νοσοκομεία της επαρχίας δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος και θα δούμε εικόνες Ιταλίας στα χωριά μας.

Η κυβέρνηση σε αυτό το επιχείρημα ανταπαντά ότι αν γίνει σωστή και υπεύθυνηη χρήση των self test από τους πολίτες (υπάρχει κι η σκέψη για υποχρεωτικό τεστ σε όσους ταξιδέψουν) θα αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού και θα πάρει μια ανάσα η χειμαζόμενη οικονομία.

Αυτή τη στιγμή το πιθανότερο σενάριο είναι να επιτραπούν τελικά οι μετακινήσεις με λογική, σύνεση και μέτρα. Μένει να μάθουμε την οριστική απόφαση της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα…

Πηγή: menshouse.gr