Politico: Το στοίχημα της Ελλάδας για το άνοιγμα του τουρισμού, μάλλον δεν πέτυχε

Ακόμη και οι λίγοι ξένοι ταξιδιώτες που έχουν αρχίσει να έρχονται στη χώρα, έχουν ενεργοποιήσει νέες αλυσίδες κρουσμάτων, ενώ μέχρι στιγμής τα οικονομικά οφέλη είναι ελάχιστα

Mε τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας και να απασχολεί περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της, η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε ότι δεν είχε και πολλές επιλογές παρά να αναλάβει τον κίνδυνο και να ανοίξει στους επισκέπτες.

Όμως, όπως αναφέρει το Politico,  ακόμη και οι λίγοι ξένοι ταξιδιώτες που έχουν αρχίσει να έρχονται στη χώρα, έχουν ενεργοποιήσει νέες αλυσίδες μολύνσεων από κορωνοϊό, ενώ μέχρι στιγμής τα οικονομικά οφέλη είναι ελάχιστα.

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού καλύτερα από τις περισσότερες χώρες, με μόλις 194 θανάτους να αποδίδονται μέχρι τώρα στο COVID-19. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των συνόρων τον περασμένο μήνα αποτελεί ένδειξη του πόσο δύσκολο θα είναι οι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε ή επέβαλε νέους περιορισμούς εν μέσω προειδοποιήσεων από επιδημιολόγους για νέα έξαρση κρουσμάτων που μπορούν να μετατραπούν σε ένα δεύτερο κύμα. Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, εντοπίστηκαν περίπου 530 νέα κρούσματα, με περισσότερα από τα μισά να προέρχονται από εισερχόμενους επισκέπτες.

Αυτό είναι υψηλότερο από τον συνολικό αριθμό περιπτώσεων που αναφέρθηκαν τον Ιούνιο και σχεδόν διπλάσιο από τον Μάιο. «Όλοι γνωρίζαμε, τόσο εμείς όσο και οι επιστήμονες και οι ειδικοί, ότι με το άνοιγμα των συνόρων θα έφερνε μερική αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικιλιάς την περασμένη εβδομάδα. Αλλά, πρόσθεσε, «η οικονομία και ο τουρισμός πρέπει να επιβιώσουν».

Η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να ανοίγει τα σύνορα από τις 15 Ιουνίου, κάτι το οποίο είχε ζητήσει η τουριστική βιομηχανία, τρομοκρατημένη με την προοπτική ενός χαμένου καλοκαιριού. «Δυστυχώς, πρέπει να το κάνουμε, γιατί φαίνεται ότι ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό, θα είναι μικρότερος από τις επιπτώσεις του στην οικονομία», δήλωσε ο Σάββας Παγωνάκης, ο οποίος διαθέτει ένα ξενοδοχείο στο νησί της Ρόδου. «Θα πρέπει να επιλέξουμε κορωνοϊό ή πείνα», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η οικονομική ώθηση ήταν απογοητευτική. Μερικοί ξενοδόχοι ξεκίνησαν με κρατήσεις στο 30%, αλλά αυτό είχε πλέον μειωθεί στο μισό. «Η EasyJet ενώ άρχισε με έξι απευθείας πτήσεις την εβδομάδα, πλέον τις έχει μειώσει σε τρεις», είπε. Τα ξενοδοχεία στην ηπειρωτική χώρα είναι περίπου κατά ένα τέταρτο γεμάτα σύμφωνα με τους τοπικούς ξενοδόχους. Τον Ιούνιο, οι αφίξεις αεροπορικών επιβατών στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 93% σε μόλις 588.186 από σχεδόν 8,4 εκατομμύρια πέρυσι.

Σύμφωνα με το Politico, η κυβέρνηση έπρεπε ήδη να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τις αφίξεις στη χώρα. Με τα καθημερινά ποσοστά κρουσμάτων να αυξάνονται στις χώρες των Βαλκανίων, την περασμένη εβδομάδα όλοι οι ταξιδιώτες που διέρχονται τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας υποχρεώθηκαν να έχουν αρνητικά αποτελέσματα τεστ τις τελευταίες 72 ώρες.

Οι αρχές έχουν επίσης εντείνει τους ελέγχους σε εποχικούς μετανάστες εργαζόμενους και έχουν επιβάλει αυστηρότερο καθεστώς επιθεώρησης για τις τοπικές επιχειρήσεις, ειδικά στις παραλίες. Απαγορεύθηκαν επίσης τα πανηγύρια τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

«Όταν ανοίξαμε τα σύνορα δεν περιμέναμε τόσο ισχυρή παρουσία του ιού στα Βαλκάνια, τότε τα κρούσματα ήταν χαμηλά, κάτι που αποτελεί ακόμα μία ένδειξη για το πόσο ευμετάβλητα είναι τα πράγματα», δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος. «Παρατηρούμε επίσης ότι η συμμόρφωση του κοινού με τους κανόνες ασφάλειας της υγείας στη χώρα είναι πολύ χαλαρή».

Οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις είναι μια ανησυχία, με χιλιάδες προσκυνητές να συγκεντρώνονται χωρίς κοινωνική απόσταση στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα στις αρχές Ιουλίου για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Άγιο Παΐσιο. Η κυβέρνηση λέει ότι είναι διατεθειμένη να θέσει εκ νέου περιορισμούς εάν είναι απαραίτητο.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι οι υπουργοί εργάζονται για «ένα Σχέδιο Β με τοπικά lockdown εάν χρειαστεί», αλλά ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να επιστρέψει σε πλήρες lockdown.

Πηγή: newmoney.gr