Πόρος: Επανέρχεται ο Ε. Στελλάτος-Νέες διευκρινήσεις μετά την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου

Αγαπητοί συνάδελφοι και εργαζόμενοι στα Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Διαμερίσματα ή Δωμάτια Μικράς διαρκείας μετά λύπης μου από εχθές το βράδυ διαπίστωσα μια κατεμέ αδικαιολογήτως εχθρική στάση τόσο ως προς το πρόσωπο μου όσο και προς το πρόσωπο της προέδρου του Συλλόγου οι Πρόνοι κας Μαργαρίτας Βαβάση η οποία η είχε πλήρη άγνοια για την επιστολή που έστειλα στο επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Πριν προχωρήσω στην απάντηση μου θα ήθελα να επιστήσω τη Προσοχή όλων σε 3 σημεία. Σημείο

1ο) Ανέφερα ποιος είμαι με ονοματεπώνυμο και ότι Εκπροσωπώ το Σύλλογο οι Πρόνοι στη Τουριστική Επιτροπή του Δήμου και όχι ότι είμαι εκπρόσωπος του Συλλόγου γενικά και αόριστα είναι σαφή και ξεκάθαρη η πρόταση χωρίς καμία υπόνοια για οποιοδήποτε άλλο θεσμικό η μη ρόλο

2)Αν και μέλος του επιμελητηρίου όπως αναφέρει δυστυχώς η απάντηση του επιμελητήριου στην επιστολή μου δεν είχα λάβει έγκαιρα κάποιο ενημερωτικό email 34σελίδων όπως σημειώνεται για τις ενέργειες που έχει πράξει το επιμελητήριο αλλιώς ποιος ο λόγος να αποστείλω επιστολή η οποία καταλήγει : Θα ήμουν διπλά ευγνώμων και υπόχρεος αν με ενημερώνατε για την άποψη σας, ενέργειες που έχουν γίνει από το επιμελητήριο , αν συμφωνείτε , εναλλακτικές διόδους και τρόπους αντιμετώπισης καθώς και αν προωθούσατε το αίτημα μέσω του επιμελητηρίου που διαθέτει το απαιτούμενο κύρος και τη βαρύτητα που απαιτούν οι περιστάσεις στα αρμόδια Υπουργεία. (και για αυτό ζητάω συγγνώμη δημοσίως για το μερίδιο που μου αναλογεί)

3) Δεν θεωρώ ότι μεροληπτώ έναντι των υπολοίπων κλάδων που εκφράζονται μέσω του επιμελητηρίου ή μη αλλά τονίζω την ουσιαστική και καίρια για εμένα διαφορά των Τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους του επιμελητηρίου και όχι μόνο και εξηγούμαι: ΙΑΤΡΟΙ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ,ΛΟΓΙΣΤΕΣ,ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ,ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ,ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ,ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ,ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ,ΚΑΤΟΧΟΙ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ,ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ (ΟΛΟΧΡΟΝΙΚΑ) ,ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ,ΜΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΕΣ ΕΝ ΓΕΝΕΙ, ΦΥΤΩΡΙΑ,ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ , ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ κτλ είναι τεράστια η λίστα..όλοι αυτοί ΝΑΙ ΜΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΘΑ ΠΛΗΓΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΛΛΑ θα έχουν αντικείμενο οικονομικής δραστηριότητας ακόμη και μετά το πέρας της σεζόν… ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΟΜΩΣ ΟΧΙ και αυτό αν ρωτήσετε τα πολύ μικρά τουριστικά καταλύματα θα τα βρείτε απολύτως σύμφωνα.
Το να μας χορηγήσουν άτοκα δάνεια όπως αναφέρετε στις 34 σελίδες δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων λύση για εμένα προσωπικά στο πρόβλημα ίσα ίσα που η μη σωστή διαχείριση τους θέτει και θέμα κατασχέσεων από τράπεζες όπως έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν. Αφήστε δε που είναι ένα θέμα που σηκώνει τεράστια συζήτηση..όπως για παράδειγμα, πως θα αποπληρωθούν οι δόσεις όταν εδώ υπάρχουν οικογένειες που είναι ιδιοκτήτες πολύ μικρών Τουριστικών επιχειρήσεων που περίμεναν να ανοίξουν και τελικά όχι μόνο θα παραμείνουν κλειστοί για κάνα δίμηνο ακόμα αλλά έχουν μείνει με διαθέσιμο αποθεματικό κάτω των 5000€! Οι προϋποθέσεις όπως πολύ σωστά αναφέρετε?! Ποια τράπεζα θα δανείσει μια επί της ουσίας χρεωκοπημένη επιχείρηση χωρίς εισόδημα και θα περιμένει να λάβει χρήματα στη καλύτερη μετά από ένα χρόνο με τι εχέγγυα..? προφανώς και δεν αναφέρομαι στους ιδιοκτήτες μεγάλων αστικών και μη ξενοδοχείων (που ίσως να έχουν και μεγαλύτερο αποθεματικό).αλλά στους πολλούς βιοπαλαιστές της καθημερινότητας που με κόπο, αίμα και ιδρώτα βλέπουν τις περιουσίες τους να τρέμουν συθέμελα από το ενδεχόμενο της οικονομικής τους κατάρρευσης και να καταρρέουν και αυτοί ψυχολογικά ή τους νέους επενδυτές που δεν έχουν προλάβει να κάνουν καν απόσβεση των επενδύσεων τους και ίσως να μην έχουν και τα απαραίτητα κονδύλια να παραμείνουν στο ύψος των περιστάσεων… ενώ συγχρόνως οι περισσότεροι εξ ‘αυτών να έχουν ήδη δάνεια προσημειωμένα, ποιος θα τολμήσει ακόμα και αν δώσει η τράπεζα σχεδόν άτοκα δάνεια να πάει να υπερχρεωθεί?? (η μόνη περίπτωση που είναι και ουτοπική είναι να μας δανείσει με αρνητικά επιτόκια πράγμα αδύνατο).
Ειδικά από την στιγμή που παρατηρούμε:

1α)Το περσινό καλοκαίρι να έχει πτωχεύσει η THOMAS COOK και να έχει πλήξει σημαντικά το κλάδο όχι όσον αφορά τις αποζημιώσεις αλλά τον κόσμο που διακινούσε ήδη αμφισβητείται από αρκετούς πράκτορες του κλάδου κατά πόσο μπορούν να απορροφήσουν οι υπόλοιπες εταιρίες τον κόσμο της COOK

1β)Η TUI να ακυρώνει φέτος τα εγγυημένα συμβόλαια,

2)Τις άλλες εταιρείες και διαδικτυακές πλατφόρμες να προχωρούν σε ακυρώσεις των κρατήσεων μέχρι νεωτέρας χάνοντας επιπλέον με αυτό τον τρόπο και τα εισοδήματα από τις έγκαιρες κρατήσεις για τις περιπτώσεις που δεν θέλουν αλλαγή ημερομηνίας κράτησης

3)Εμείς να είμαστε κλειστοί μέχρι 30/4/2020 και βλέπουμε.. και το σημαντικότερο όλων

4)Τη κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλα τα μήκη και πλάτη ότι έχουμε μακρύ και δύσκολο μέλλον μπροστά μας και να παίρνει όλο και περισσότερα μέτρα και να ξεκαθαρίζει ότι άρση των μέτρων θα είναι αργή και σταδιακή σε βάθος χρόνου που δεν γνωρίζει τη παρούσα φάση ποίο θα είναι αυτό.

Όπως γνωρίζετε οι κρατήσεις γίνονται στο σύνολο τους όπως έχω αναφέρει από το τέλος της μια σεζόν έως την αρχή της επόμενης και στην παρούσα φάση η αρχή χάθηκε..γιατί? για τους χίλιους δύο λόγους που όλοι γνωρίζουμε και όχι μόνο αλλά και πλέον με τα σύνορα στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο (που προέρχεται ο κύριος όγκος τουρισμού στη Κεφαλονιά) να είναι κλειστά, Αμερική ,Τουρκία, Κίνα κ.α. έχουν κλείσει εξίσου τα σύνορα τους χωρίς να γνωρίζουμε το πότε θα ξανά ανοίξουν..Για εμένα και για πολλούς άλλους συναδέλφους και μη η σεζόν χάθηκε..ακόμη και αν όλα πάνε τέλεια και έρθουν Τουρίστες αρχές Ιουλίου στη Κεφαλονιά, ποια καταλύματα θα μπορέσουν να τους υποδεχτούν αφού υπάρχει θέμα συγχρωτισμού- συνωστισμού? και αν τύχουν ο μη γένοιτο 3-4 κρούσματα του Ιού σε ένα ξενοδοχείο όχι ξενοδοχείο δεν θα μείνει αλλά ούτε το χωρίο ή η πόλη στη θέση τους με το ρυθμό μετάδοσης που έχει ο συγκεκριμένος ιός.
Και μετά να δούμε πώς θα συγκρατήσουμε τη Δημόσια κατακραυγή, τον πανικό και το στιγματισμό, καθώς βρισκόμαστε σε ένα νησί χωρίς ΜΕΘ, χωρίς Ιατρούς στα περισσότερα χωριά , χωρίς το απαραίτητο Νοσηλευτικό προσωπικό, με τα Κέντρα Υγείας ή τα Ιατρεία όπου υπήρχαν να είναι σε παύση μέχρι νεωτέρας , χωρίς μικροβιολογικά εργαστήρια ή και σε συνδυασμό έλλειψης όλων των ανωτέρων σε αρκετούς παλαιούς δήμους όπως στον Ελειό αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Νήσου και με τους περισσότερους φορείς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης να ζητούν επιτακτικά τον αποκλεισμό του Νησιού διότι γνωρίζουν την δυνατότητα αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων από τα Νοσοκομεία και το Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.. προσωπικά τους συγχαίρω για το έργο τους και τη προσπάθεια τους στο τόπο γιατί δεν διακινδυνεύουν να αντικρίσουμε καταστάσεις Ιταλίας , Ισπανίας, Αμερικής, Κίνας κτλ.
Τώρα προς ενημέρωση του απλού κοινού για να καταλάβει το βάθος της ζημίας και το λόγο που αναφέρω τον κρίσιμο όρο αποζημίωσης. Στο Τουριστικό κλάδο που ως επί το πλείστον είναι εποχιακός στην Ελλάδα απασχολούνται αν δεν με απατά η μνήμη μου το λίγο λιγότερο 500,000 άνθρωποι ΣΕ ΣΎΝΟΛΟ 2,500,000 μισθωτών και εργοδοτών πανελλαδικά δηλαδή το 1/5 ή αλλιώς το 20% του ενεργού πληθυσμού που δεν είναι συνταξιούχοι η άτομα κάτω των 15έτων που σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται να εργαστούν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και με ειδική άδεια από την επιθεώρηση εργασίας για συγκεκριμένα αντικείμενα και χωρίς υπερωρίες..)
Επίσης έμμεσα ο Τουρισμός στην Ελλάδα εγχώριος και εισερχόμενος αντιστοιχεί στο 25% περίπου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, όπως αντιλαμβανόμαστε μιλάμε για τον Οικονομικό Κολοσσό της Ελλάδας που χωρίς αυτόν δεν υπάρχει αύριο στη Χώρα.
Από εκεί και πέρα η προσωπική μου άποψη διατυπώνεται στο κείμενο που συνέταξα και απέστειλα στο επιμελητήριο χωρίς να έχω λάβει γνώση νωρίτερα από κάποιο email και δη 34 σελίδων όπως προείπα ωστόσο στην επιστολή μου δεν υπάρχει ούτε κάν η έννοια της πρόθεσης να θίξει όποιονδήποτε αρμόδιο για αυτό και αναγραφόταν ρητά στο κείμενο μου η εξής πρόταση : Η παρατήρηση μου αυτή δεν έχει ως στόχο να σπιλώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης ή των αρμόδιων οργάνων και φορέων τοπικής ή περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την καταπολέμηση της πανδημίας αλλά να θέσει κοινά αποδεκτά ζητήματα βιοπορισμού και επιβίωσης.. τόσο για τη περιόδου που διανύουμε όσο και του άμεσού μέλλοντος.
και εφόσον το επιμελητήριο ανήκει στο Κ.Ε.Ε. πού είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παλαιού υπουργείου οικονομίας και ανάπτυξης ανήκετε στην ανωτέρω κατηγορία. Στόχος μου δεν ήταν αλλά ούτε είναι η οποιαδήποτε μορφή διένεξης , σπίλωσης , κατηγορίας άμεσης ή έμμεσης με το επιμελητήριο που αποτελώ μέλος ή κάποιο άλλο θεσμικό ή διοικητικό φορέα. Πως θα μπορούσα άλλωστε από τη στιγμή που είμαι μέλος και με την παρουσία μου επικροτώ έμμεσα τις ενέργειες του..αλλά η αγωνία εμού και των συναδέλφων μου καθώς και των εργαζομένων μας για την επόμενη μέρα δεν μας αφήνει χρόνικά περιθώρια εφησυχασμού.
Στη ζωή μου δόξα τω Θεώ γαλουχήθηκα από οικογένεια και εκπαιδευτικούς οι οποίοι είχαν ως μόνο στόχο τους την ορθή μεταλλαμπάδευση γνώσεων, αντιμετώπιση της ζωής, γνώση του παρελθόντος και της Ιστορίας και αμέριστης αγάπης προς την Πατρίδα , το εθνικό συμφέρον και το κοινό καλό και επειδή θεωρώ ότι και το επιμελητήριο από το Πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος του τους διέπουν οι ίδιες αρχές και αξίες αλλά με πολύ περισσότερες εμπειρίες από εμένα θεώρησα χρέος μου να απευθυνθώ ως ενεργός πολίτης και μέλος του..τόσο για το μέλλον του κλάδου μου όσο και τον εργαζόμενων του.
Προς αποφυγήν παρεξηγήσεως δεν κάνω ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΔΕΙΞΗ αλλά όπως αναφέρω και στο κείμενο μου κάνω έκλληση – παράκλησης για βοήθεια και θέτω επιτακτική ανάγκη του όρου ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ χαρακτηριστικά στην προηγούμενη επιστολή μου αναφέρω :Συγγνώμη πραγματικά αν σας κούρασα αλλά επειδή και εγώ όχι μόνο αφουγκράζομαι αλλά βιώνω τις ίδιες καταστάσεις και συνθήκες μαζί τους κάνω έκκληση-παράκληση απαντήσεων και αναλόγως των απαντήσεων αιτημάτων αποζημίωσης ή μη..
Οι λόγοι της χρήσης του Όρου ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ αναφέρονται τόσο σε αυτό το κείμενο όσο και στην προηγούμενη επιστολή. Από εκεί και πέρα τα ποσοστά που αναφέρω είναι καθαρά εμπειρικά μέσω των λιγοστών οικονομικών που γνωρίζω και επειδή θεωρώ ότι κάθε απάντηση ορθά τεκμηριωμένη είναι κοινά αποδεκτή και επειδή τα επιμελητήρια Υποβάλλουν προς την Πολιτεία μόνο τεκμηριωμένες εισηγήσεις συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού χαρακτήρα για θέματα πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, εμπορικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών ή γενικά για την εθνική οικονομία για αυτό και εγώ έκανα νύξη σε ποσοστά. Αναντίρρητα κάποιος ειδήμων με πολύ περισσότερες γνώσεις θα μπορούσε να καταθέσει πιο ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη άποψη που με χαρά θα την αγκαλιάσουμε όλοι μας. Ενδεικτικά ολοκληρώνω την σκέψη μου περι των ποσοστών : τα ποσά αυτά μπορούν να αντληθούν από Εθνικούς Πόρους , ΚΠΣ,ΕΣΠΑ Αναπτ.Νόμους κτλ αφού τα εν λόγω κονδύλια συνεισφέρουν το λίγο λιγότερο με 3 δις στην Ελληνική Οικονομία, θα παρατηρήσει κάποιος την αναντιστοιχία των ποσών που συνεισφέρει ο Τουρισμός με τα χρήματα από τα ανωτέρω κονδύλια και εύλογα θα αναρωτηθεί ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα.., εδώ έρχονται οι προϋποθέσεις :

1) 10ετιας..(για τους νεοεισαχθέντες που οι περισσότεροι εξ’αυτών έχουν επιχειρηματικά δάνεια με υψηλότατα επιτόκια δανεισμού συνυπολογίστε δε ότι αρκετοί είναι έγγαμοι με παιδιά), 2) και τζίρου, 3) εισοδήματος, 4) τέκνων και ότι άλλο κρίνει απαραίτητα το Υπουργείο και η Κυβέρνηση τα όποια έχουν ως μοναδικό κριτήριο και μόνο να βοηθήσουν κλιμακωτά τους πάρα πολύ αδύναμους έως τους λιγότερο οικονομικά αδύναμους και όχι να μεριμνήσουν υπέρ κάποιας κοινωνικής ομάδας έναντι κάποιας άλλης ακόμα και όταν μιλάμε για τον ίδιο κλάδο.
Εν κατακλείδι το διακύβευμα είναι τεράστιο και το στοίχημα για να κρατήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται σε καλύτερη κατάσταση την οικονομία και τους πολίτες αυτής της χώρας ακόμα μεγαλύτερο και είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζετε πολύ περισσότερο από εμένα… όπως η ψυχολογική κατάσταση που θα βρεθούν οι πολίτες αν υπάρξουν καταστάσεις ανέχειας η πείνας ήδη τρανό παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί η νότια Ιταλία όπου διάφορες κοινωνικές ομάδες επιχείρησαν δικαιολογημένα να πάρουν τρόφιμα από τα Super Market για τα παιδία τους χωρίς να πληρώσουν αφού δεν είχαν να τα θρέψουν και για να μην γίνει κανόνας ή προκληθεί κοινωνική αναταραχή ή σε πολύ χειρότερη κατάσταση εμφύλιος η κυβέρνηση της Ιταλίας μοίρασε κουπόνια σίτισης.Για αυτό το λόγο αλλά και για πολλούς άλλους που μπορεί να παραθέσει ο καθείς προσπάθησα να συμμετέχω ενεργά και να εκδηλώσω όλα τα ανωτέρω με γνώμονα να βοηθήσω και τίποτα παραπάνω διότι στο σχολείο μου πολλά και σημαντικά πράγματα δύο από αυτά είναι τα κάτωθι :

1) Κατά τον Αριστοτέλη, «ὅταν τό πλῆθος πρός τό κοινόν πολιτεύηται συμφέρον, πολιτεία καλεῖται».

2) η περίφημη φράση του Περικλή: «Τόν μηδέν τούτων μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα ἀλλ’ ἀχρεῖον νομίζομεν»
Και πάλι ζητώ ταπεινά συγγνώμη αν προσέβαλλα ακούσια μου κάποιον αλλά προήλθε από υπερβάλλοντα ζήλο για τον τόπο που αγαπώ, το επάγγελμα που αγαπάω και τα φιλανθρωπισμό μου και όχι για οποιοδήποτε άλλο σκοπό η στόχο.

Μετά τιμής Σεβασμού και εκτίμησης

Στελλάτος Ελευθέριος