«Το τρίτο κύμα κορωνοϊού ξεκινάει με μια ενδιαφέρουσα δυναμική, λίγο πιο δύσκολη, λόγω της ύπαρξης των μεταλλαγμένων στελεχών» λέει στο zougla.gr o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο επιστήμονας και συντονιστής της ομάδας HERACLES – η οποία σε συνεργασία με δύο ιταλικά πανεπιστήμια προβλέπει μέσω της πλατφόρμας CORE και συγκεκριμένων υπολογιστικών μοντέλων την εξέλιξη της πανδημίας- είναι σαφής. Όπως τονίζει, «εάν δεν παρθούν κάποια άλλα μέτρα από αυτά που έχουμε σήμερα, οδεύουμε στα 1.500 κρούσματα στα τέλη Φεβρουαρίου και στα 2.000 κρούσματα ημερησίως περί τα μέσα του Μαρτίου, με ένα σύστημα υγείας στα όριά του». Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, «η Πολιτεία δύσκολα θα αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού θα προτιμήσει να πάρει μέτρα πολύ πριν τον Μάρτιο».
Το χειρότερο σενάριο για τον καθηγητή και την ομάδα του θα ήταν -πάντα βάσει των υπολογισμών της πλατφόρμας – να μη ληφθούν καθόλου μέτρα. Τότε το σύστημα υπολογίζει περί τα 6.000 κρούσματα την ημέρα στα μέσα προς τέλη του Μαΐου του 2021, κάτι που σημαίνει πως σε καμία περίπτωση το σύστημα υγείας δεν θα άντεχε και θα κατέρρεε.
«Ή σχολεία ή αγορά»
Στο ερώτημα σχετικά με το ποια δραστηριότητα θα μπορούσε να εκλείψει αυτή τη στιγμή προκειμένου το υπολογιστικό σύστημα να δείξει πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού, ο καθηγητής απαντά: «Θα πρέπει να διαλέξουμε: ή σχολεία ή λιανεμπόριο».
Δείτε όλα όσα ανέφερε με λεπτομέρεια ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο zougla.gr:
https://www.youtube.com/watch?
Πηγή: https://www.zougla.gr/greece/