«Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο», δήλωσε ο Νίκος Σύψας

Το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού στη χώρα μας, με αυξητικές τάσεις όσον άφορα στα κρούσματα, επιβεβαιώνεται καθημερινά τόσο με τους σταθερά τριψήφιους αριθμούς όσο και με τις διασωληνώσεις, νοσηλείες ενώ ο δείκτης R παραμένει πάνω από το 1. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας ότι στο τραπέζι υπάρχει και το κακό σενάριο της ισπανικής γρίπης.

«Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά. Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι» επισήμανε στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σύψας ήταν για μία ακόμα φορά κάθετος στην πρόληψη και στην τήρηση των μέτρων: «Όταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό θα την πληρώσουν οι αθώοι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους που δε έφταιγαν λόγω ενός πάρτι που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους» και συνέχισε:  «Τα μέτρα που πήραμε αρχές Αυγούστου ελπίζουμε να αποδώσουν στο τέλος του μήνα. Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα αν χρειαστεί, όμως το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς».

Και κατέληξε: «Aν τα πράγματα ξεφύγουν ενδεχομένως να πιεστεί το σύστημα υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα».

Στο επίκεντρο της διασποράς Αττική και Θεσσαλονίκη

Η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές συνεχίζει να ανεβάζει τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά τις τελευταίες 72 ώρες από τα 755 κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα τα 458, -πολύ περισσότερα από τα μισά – εντοπίστηκαν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Αναλυτικά στην Αττική, τα τρία τελευταία 24ωρα έχουν εντοπιστεί 277 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη τα 181.

Μάσκα και στα νηπιαγωγεία

Ο κύριος Σύψας, καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων,  μίλησε και για τις μάσκες στα νηπιαγωγεία, εισήγηση που έκαναν προς το υπουργείο Υγείας, οι ειδικοί της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και την οποία η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε πως «αποδέχονται».

«Επειδή τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, είναι ζωτική λειτουργία για το κράτος, όπως η υγεία και η άμυνα, χρησιμοποιούμε όσα μέσα έχουμε, και ένα από αυτά είναι η μάσκα. Ο ΠΟΥ είπε με σαφήνεια ότι παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών μπορούν να φοράνε με ασφάλεια τη μάσκα. Τα παιδιά προσαρμόζονται, εξαρτάται και από τους δασκάλους και τους συγγενείς τους» ανέφερε.

«Εκστρατεία» μάσκας από Αρχές και επιστήμονες

Τα στοιχεία έρχονται ουσιαστικά να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα των Αρχών, ότι δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων οφείλεται στη χαλάρωση των προληπτικών μέτρων διασποράς του κορονοϊού. Τόσο ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έχουν τονίσει τις τελευταίες τρεις ημέρες ότι η διασπορά δεν οφείλεται στους ξένους τουρίστες.

Για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει μία από κοινού εκστρατεία χρήσης μάσκας παντού. Σύμφωνα με τα μέτρα, είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο οι συστάσεις των λοιμωξιολόγων κάνουν λόγο για χρήση της μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Όπως για παράδειγμα στα καταστρώματα των πλοίων, ενώ στις περιοχές με έντονο επιδημιολογικό δείκτη, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθρο“Οι επίσημοι φρόντισαν να δώσουν το καλό παράδειγμα!!!”
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά: Απαγόρευση βοσκής για 10 & 5 χρόνια σε έκταση που βρίσκεται στις κοινότητες Περατάτων & Κεραμειών (απόφαση)