2.147 κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ την ώρα που 357 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι και 22 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Το νούμερο αυτό προκαλεί τεράστια ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, παρά το γεγονός πως δεν ήταν έκπληξη, καθώς ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι έκαναν λόγο για δραματική αύξηση του αριθμού κρουσμάτων. Τα επιδημιολογικά μοντέλα άλλωστε έδειχναν ξεκάθαρα την τεράστια δυναμική της εξάπλωσης του ιού, ειδικά στην πρωτεύουσα, την οποία το lockdown δεν κατάφερε να αναχαιτίσει.

Γι’ αυτό τα όποια σχέδια της κυβέρνησης για επιστροφή σε μια μερική κανονικότητα για να πάρει μια ανάσα η οικονομία μπαίνουν ξανά στο συρτάρι, καθώς οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των περιορισμών θα οδηγήσει σε επιθετική αύξηση των κρουσμάτων και θα γονατίσει το ΕΣΥ.

Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων λοιπόν «σφράγισε» την παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 8 Μαρτίου. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φωνές μεταξύ των λοιμωξιολόγων που θεωρούν ότι πρέπει να πάμε σε μια πιο σκληρή καραντίνα τύπου Μαρτίου, προκειμένου να αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα.

Θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να πιεστεί ο κόσμος 2 εβδομάδες και να δει αποτελέσματα απ’ το να μένει κλεισμένος 2 μήνες και τα κρούσματα αντί να υποχωρούν να αυξάνονται διαρκώς.

Εκτός από την παράταση του lockdown η οποία κλείδωσε και πιθανότατα θα ανακοινωθεί και επίσημα την Παρασκευή, αλλαγή πλάνων έχουμε και στο μέτωπο των σχολείων. Σε αντίθεση με ό,τι ακουγόταν τις προηγούμενες ημέρες, εντέλει δεν θα ανοίξουν ούτε τα Δημοτικά ούτε τα Γυμνάσια. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει μόνο το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου -μετά τις 8 Μαρτίου- κι αυτό καθαρά λόγω των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Τέλος, το χθεσινό άλμα κρουσμάτων «φρενάρει» και την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους είναι αδύνατο να πέσουμε μέσα στις 10 επόμενες ημέρες στα 500 κρούσματα ημερησίως, συνεπώς κι αν ακόμη ανοίξουν τα καταστήματα στις 8 Μαρτίου, θα είναι μόνο με click away.

Κι επειδή το μέτρο του κόφτη στα μηνύματα δεν μπορεί να εφαρμοστεί για τεχνικούς, αλλά και νομικούς λόγους, η κυβέρνηση εξετάζει άλλες εναλλακτικές. Μία από τις σκέψεις είναι να αυξηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για τους πολίτες όσον αφορά στο SMS στο 13033. Να προστεθεί δηλαδή ο κωδικός «7», ο οποίος θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.

Πηγή: menshouse.gr

Προηγούμενο άρθροΠεριφέρεια: Συγκροτήθηκαν η Επιτροπή Διαβούλευσης & η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων-Ποιοι συμμετέχουν από Κεφαλονιά-Ιθάκη (αποφάσεις-ονόματα)
Επόμενο άρθροΔήμος Σάμης: Αυτή είναι η προγραμματική σύμβαση με το ο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τι περιλαμβάνει (απόφαση)