Τα 3 «μπλόκα» που δυσκολεύουν τη ζωή των ανεμβολίστων για «το καλό τους»

Η κυβέρνηση έχει περάσει στην επίθεση τις τελευταίες ημέρες καθώς ανακοινώνει κατά ριπάς μέτρα τα οποία δυσκολεύουν τη ζωή των ανεμβολίαστων, μέτρα τα οποία υποτίθεται παίρνει για να «προστατεύσει» τους ανεμβολίαστους πολίτες από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία υποτίθεται πως χτυπά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί από τα δεδομένα που έχουμε από την Βρετανία. 

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά επισφράγισαν ότι πλέον η Ελλάδα θα χωριστεί σε πολίτες «δύο ταχυτήτων», τους εμβολιασμένους και τους μη και τα μέτρα τα οποία θα ανακοινώνει η κυβέρνηση θα είναι διαφορετικά  για τους μη εμβολιασμένους και διαφορετικά για τους μη.

Τον τόνο είχε δώσει, λίγες ώρες νωρίτερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά οριζόντια μέτρα, εννοώντας ότι τυχόν νέοι περιορισμοί θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους. Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε μάλιστα ότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πλέον μέτρα οικονομικής στήριξης.

«Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.

Ενώ και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή είπε πως: «Δεν είναι πρόθεση μας το lockdown. Αλλά δεν έχουμε μια δεξαμενή που να βγάζει  λεφτά. Είμαστε στραμμένοι στις επενδύσεις και στις μεταρρυθμίσεις. Δείξαμε καλά αντανακλαστικά. Αλλά δεν σημαίνει ότι θέλουμε να πηγαίνουμε σε περιοριστικά μέτρα, δεν θα μας βοηθήσει αυτό, θέλουμε να βγούμε όρθιοι και να το ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα, οικονομικά πανδημικά» 

«Οι περιορισμοί και τα μέτρα και από τον Σεπτέμβρη θα είναι μόνο για τους ανεμβολίαστους», πρόσθεσε.

Μάλιστα το νέο Απαρτχάιντ παρουσιάστηκε από το σύνολο του φιλοκυβερνητικού Τύπου, ως κάτι «έξυπνο» και «καλό», καθώς δεν θα επιβάλλονται πλέον απαγορεύσεις στους εμβολιασμένους (κάτι καλό βέβαια), παρά μόνο θα τιμωρούνται οι μη εμβολιασμένοι, ώστε να πειστούν να εμβολιαστούν.

Ποιες είναι οι τρεις δυσκολίες 

Δυσκολία 1η: Χώροι εργασίας και γυμναστήρια

Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα όταν «κλείδωσε» ότι οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν self test ούτε και, επομένως, να το δηλώνουν στην ειδική εφαρμογή του self-testing.gov.gr. Να σημειωθεί ότι για να παύσει η υποχρέωση διενέργειας self test θα πρέπει να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (δεύτερη δόση ή τη μονή δόση του Johnson & Johnson).

Ακριβώς το ίδιο «προνόμιο» θα έχουν και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια που έχουν εμβολιαστεί. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και αθλούμενοι σε γυμναστήρια θα είναι υποχρεωμένοι -τουλάχιστον έως και τον Σεπτέμβριο, κατά πληροφορίες- να κάνουν self test και να το δηλώνουν στην πλατφόρμα.

Δυσκολία 2η: Εστίαση και διασκέδαση

Ενα ακόμη «εμπόδιο» που ενδέχεται να συναντούν στην καθημερινότητά τους, στο εξής, οι ανεμβολίαστοι αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση.

Πλέον, από τις 15 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, θα χωρίζονται σε αμιγείς και μικτούς χώρους. Οι δύο αυτές κατηγορίες θα λειτουργούν ως εξής:

–Οι αμιγείς χώροι. Πρόκειται για χώρους συνάθροισης στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

–Οι μικτοί χώροι. Πρόκειται για χώρους συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όπως διευκρινίστηκε εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και πελάτες μετά από διενέργεια τεστ.

Παράλληλα, η δήλωση των χώρων ως αμιγείς ή μικτούς θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα, και τα καταστήματα ανάλογα με το τι θα επιλέξουν θα φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους. Η κυβέρνηση εξέδωσε και έναν οδηγό 20 ερωτήσεων και απαντήσεων για το συγκεκριμένο μέτρο.

Βέβαια να τονίσουμε εδώ πως μέχρι στιγμής η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναμένεται να λειτουργήσει με τον μεικτό τρόπο, άρα είναι πιθανόν να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση το συγκεκριμένο μέτρο.

Δυσκολία 3η: Οι μετακινήσεις

Το τρίτο «αγκάθι» για τους ανεμβολίαστους σχετίζεται με τις μετακινήσεις. Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, από τις 5 Ιουλίου οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε -προφανώς οι ανεμβολίαστοι- με πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Από τη διαδικασία «κόπηκε» το self test, υπό τον φόβο ότι διενεργείται από τον ταξιδιώτη και αφήνει ανοικτό «παράθυρο» ώστε να δηλώνεται ψευδώς ότι διενεργήθηκε ή ότι βγήκε αρνητικό. Βασικός άξονας του συγκεκριμένου μέτρου είναι να προστατευθούν τα νησιά, που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν τις υποδομές να «σηκώσουν» μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα από 5 Ιουλίου ισχύουν τα εξής και για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test. Ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, και επίσης εξαιρούνται

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: pronews.gr