Θ. Δημόπουλος: «Μικρότερη η θνητότητα πλέον, πιθανό να υπάρχει εμβόλιο στο τέλος του 2020»

Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση της χώρας για κλείσιμο των συνόρων ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής ιατρικής σχολή ΕΚΠΑ και Πρύτανης ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Star.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο «R0» της χώρας και τα επίπεδα θνητότητας από τον κορονοϊό, ενώ είπε πως μέχρι το τέλος του έτους είναι πολύ πιθανό να υπάρξει εμβόλιο.

«Όπως είχαμε επισημάνει και προσφάτως υπάρχει πρόβλημα με τα κράτη που είναι στα σύνορά μας, όπως Σερβία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία. Από τη στιγμή που και στην πράξη διαπιστώθηκε ένας αριθμός κρουσμάτων από τους επισκέπτες είναι απόλυτα δικαιολογημένη αυτή η απόφαση. Πρέπει να κρατήσουμε το R0 πολύ χαμηλά, ενώ τώρα είναι στο 0,2. Η προσπάθεια που γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται είναι όπου διαπιστώνεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή να παίρνονται αυξημένα μέτρα.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτής της νόσου επειδή πρόκειται για μία συστηματική νόσο, είναι πολύ πιθανό ότι οι θεραπευτικές εξελίξεις που πραγματοποιούνται θα αφορούν εκτός από την ανακάλυψη αντιικών φαρμάκων και άλλων μεθόδων. Είναι σαφές ότι υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση των ασθενών και η θνητότητα σήμερα από τη νόσο αυτή είναι πολύ μικρότερη από ό,τι ήταν στις αρχές. Όσο για το θέμα του εμβολίου υπάρχει μία παγκόσμια κινητοποίηση και με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι πιθανό προς το τέλος του 2020 να υπάρχει δυνατότητα χρησιμοποίησης εμβολίου το οποίο πάνω από όλα πρέπει να είναι ασφαλές, αποτελεσματικό, να παράγεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες και να μπορούν να το προμηθευτούν πολλές χώρες. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα μπορεί να φτάσει σε εμάς».

Πηγή: aftodioikisi.gr