ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ 23 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ : ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ
Ήταν μια ωραία μάχη ! Αξίζουν πολλά μπράβο σ’αυτούς που συμμετείχαν και σίγουρα την επόμενη μέρα θα νιώθουν υπερήφανοι ! Μετανιωμένοι και “φτωχοί ” νιώθουν ήδη όσοι στάθηκαν πίσω ή αντίκρυ, για τους όποιους λόγους.
Οι πολίτες του Ιονίου με πρωτόγνωρο παλμό, με ομοψυχία σαν να λειτουργούσαν από χρόνια μαζί, έδωσαν μια μεγάλη, μια δυνατή μάχη που θα αποτελέσει ακρογωνιαία παρακαταθήκη στο μεγάλο αγώνα που μόλις άρχισε!
Ο αγώνας για την κατάκτηση του ύψιστου επάθλου… της ΖΩΗΣ.
Κυριολεκτώ λέγοντας αυτά, ήμουν κι εγώ εκεί, και η εικόνα που αποκόμιζε ο αντικειμενικός παρατηρητής ήταν, Ιόνιοι πολίτες όλων των ηλικιών γεμάτοι ενέργεια, λαχτάρα και απόφαση που μπορούσε να νιώσει ο καθένας.
Απέναντι , η πολιτική πραγματικότητα της ασθενούς πολιτείας, κυριαρχημένη από αβεβαιότητα, αμήχανα να προσπαθεί να διαχειριστεί μέγεθος που δεν άντεχε. Καταλήγοντας δραματικά, χαρακτηρίζω εγώ, σε αξιολύπητη αυτοκαταστροφική άμυνα !
Εξηγώ τον χαρακτηρισμό “αυτοκαταστροφική” λέγοντας ότι επέλεξαν οι πλειοψηφίες να χρησιμοποιήσουν το θεσμό σαν όπλο και όχι σαν μέσο.
Όταν έφτασε η κρίσιμη στιγμή, η στιγμή η δική τους που θα έπρεπε να μεταφέρουν τη βούληση των πολιτών με όλα της τα χαρακτηριστικά προς την κεντρική κρατική εξουσία, όπως ορίζεται ο θεσμικός τους ρόλος σε περιόδους δημοκρατίας, τότε χρησιμοποίησαν την ισχύ του θεσμού ως όπλο αναχαίτησης της Ιόνιας απόφασης, της ξεκάθαρης, της τεκμηριωμένης ενάντια στις εξορύξεις των υδρογονανθράκων !
Αυτή η απόφαση τους αποτελεί πλέον την κηλίδα στο πολιτικό τους λεύκωμα που όμοιά της δεν θυμίζει η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα που γνωρίζουν!
Γενική εικόνα του περιφερειακού συμβουλίου που καταφάνηκε το Σάββατο 23 Νοέμβρη στο Αργοστόλι στη συζήτηση για το κεφαλαιώδες ζήτημα των εξορύξεων, ήταν ένα πλειοψηφούν άθροισμα που παλινδρομώντας αξιολύπητα σε θέσεις προσπαθούσε να ισορροπήσει, χωρίς επιτυχία, ανάμεσα στις “στωικές εντολές” και στο ΔΙΚΑΙΟ.
Σταθερός σε αρχές του ενάντια στις εξορύξεις για ακόμη μία φορά ο κ. Σωτήρης Κουρής. Μπράβο!
Η άλλη σταθερά της συνεδρίασης ήταν η κρατική προπαγανδιστική παρέμβαση με καθηκοντάριους απεσταλμένους, επιχειρηματολογώντας με φόντο τα συμφέροντα των εταιριών.
Όπως και νά΄ναι τα συναισθήματα που θα πρέπει να μας διακατέχουν είναι ικανοποίηση, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία.
Ικανοποίηση γιατί στην πρώτη μεγάλη μάχη συναντήθηκαν τα βλέμματα των πολιτών από διαφορετικά μέρη του Ιονίου, ενώθηκαν σφιχτά τα χέρια, συντονίστηκαν οι χτύποι της καρδιάς και φάνηκε η αδυναμία του τείχους !
Η αποφασιστικότητα που γέννησε αυτόν τον παλμό μόνο αισιοδοξία εκπέμπει για μια συνέχεια πιο δυνατή σε έναν αγώνα με πολλούς ακόμα σημαντικούς σταθμούς και σίγουρα με πολλές νέες κατακτήσεις.
Εντυπωσιακά άπειροι πολιτικά οι περιφερειακοί σύμβουλοι που πλειοψήφησαν , δυστυχώς, στάθηκαν κόντρα στο ρέμα καταμεσής της κοίτης, δείχνοντας ανεπίδεκτοι φυσικής διδαχής και νομοτέλειας.
Με λίγες λέξεις, δεν θα καταφέρουν να γυρίσουν το ποτάμι !
Θα συμπαρασύρει και θα πνίξει όποιον αντισταθεί!
Θα ξανανταμώσουμε !

Από το fb του Γιάννη Διγαλετου