Είναι αρκετές οι φορές, που έχουμε ασχοληθεί και αναδείξει προβλήματα των Δομών Υγείας στο νομό μας. Προβλήματα που τα μνημονιακά χρόνια, οι κυβερνήσεις, μέσω των ΥΠΕ, προσπαθούν μα αντιμετωπίσουν με εμβαλωματικές κινήσεις και όχι να δώσουν οριστικές λύσεις, σε αυτά.
Τελευταίο τέτοιο κρούσμα, αναδεικνύεται, μέσα από επιστολή προς τα ΜΜΕ του βουλευτή κ. Καππάτου, που καλεί γιατρούς, να εργαστούν στο νησί…με μπλοκάκι!!!!!
Συνέπεια αυτών των πολιτικών, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει χρόνια και το Μαντζαβινάτειο νοσοκομείο στο Ληξούρι.

Πρόσφατα μάλιστα, η Διοίκηση ανακοίνωσε, πως το νοσοκομείο δεν μπορεί να καλύψει τις εφημερίες του Σαββατοκύριακου, με αποτέλεσμα την παραπάνω υποβάθμισή του, από αυτή που υφίσταται μέχρι τώρα.
Η συνηθισμένη πρακτική κάλυψης των εφημεριών του Μαντζαβινάτειου από την 6η ΥΠΕ, ήταν η μετακίνηση γιατρών από άλλες δομές υγείας του νησιού, ( Κ.Υ. Σάμης, Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία κλπ ), Μια τακτική αποψίλωσης, των ήδη αποψιλωμένων Δομών, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τους και το κλείσιμο κάποιων από αυτών, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους, χιλιάδες κάτοικους και επισκέπτες του νησιού μας!!!
Αν δε, οι δυο γιατροί από άλλες Δομές Υγείας  του νησιού μας, που είχα “κανονιστεί”, να καλύψουν εφημεριακά το Μαντζαβινάτειο, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, δεν δήλωναν κώλυμα, ίσως δεν θα είχαμε και τις κινητοποιήσεις, που έχουμε σήμερα για τη λειτουργία του νοσοκομείου!!
Βλέποντας λοιπόν, πως για να “λειτουργήσει” το Μαντζαβινάτειο, αποψιλώνουν, άλλες Δομές Υγείας του νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους, της Σάμης, της Ερίσου , της Λειβαθού κλπ, θεωρούμε πως το πρόβλημα του Μαντζαβινάτειου, είναι και πρόβλημα όλης της Κεφαλονιάς!!
Δεν μπορείς να “μπαλώνεις μια τρύπα, ανοίγοντας πολλές άλλες”!!!
Αυτό δεν είναι Πολιτική παροχής Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας!!!
Α) Γιατί η υπολειτουργία των Δομών, δεν την εξασφαλίζει…
Β) Γιατί η υποβάθμιση και απαξίωση της Δημόσιας Υγείας, στέλνει τον κόσμο, στην Ιδιωτική.
Επειδή λοιπόν, το πρόβλημα αφορά σε όλη τη Κεφαλονιά και την Ιθάκη, θεωρούμε πως οι τρεις Δήμοι της Κεφαλονιάς και αυτός της Ιθάκης, καθώς και όλοι οι φορείς των νησιών θα πρέπει να συντονιστούν, να κινητοποιήσουν το λαό, να αναδείξουν το θέμα, και με δυναμικές κινήσεις και όχι με ψηφίσματα, που τα περισσότερα καταλήγουν σε κάλαθους αχρήστων, γραφείων των Αθηνών, να απαιτήσουν την άμεση και μόνιμη λύση των προβλημάτων των Δομών Υγείας, των νησιών μας!
Αν αυτό δεν γίνει…εδώ θα είμαστε και του χρόνου και τα ίδια θα λέμε, όπως τα λέμε τόσα χρόνια!!!
Τάσος Καβαλλιεράτος.

Πηγή: vlahatasamis.blogspot.com

Προηγούμενο άρθροΑνοικτή συνέλευση ενάντια στις εξορύξεις: Νέες δράσεις και κινήσεις
Επόμενο άρθροΚατήγγειλαν οδηγό λεωφορείο στον 1142 επειδή κάπνιζε