Pupils of the protestant high school "Zum Grauen Kloster" wear face masks during their lesson on the first day after the summer holidays, amid the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in Berlin, Germany, August 10, 2020. REUTERS/Fabrizio Bensch
«Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε μία έξαρση, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα» τόνισε ο Θανάσης Δημόπουλος

Την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού και την αναμονή της ανακοίνωσης νέων πρωτοκόλλων επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στο Open TV έκρουσε καμπανάκι για τους εκδρομείς που επιστρέφουν στις μεγάλες πόλεις.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δημόπουλος, η επιστροφή των εκδρομέων δημιουργεί ανησυχία και ότι είναι θέμα χρόνου τα βαρύτερα περιστατικά στους νέους. Παράλληλα απηύθυνε συστάσεις για όσους επιστρέφουν από διακοπές, έτσι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

«Η επιστροφή εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργεί ανησυχία και μεγάλα ερωτηματικά», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και συμπλήρωσε πως «η σύσταση είναι οι πολίτες να προσπαθήσουν να τηρούν ευλαβικά τις αποστάσεις και η χρήση μάσκας, εάν είναι δυνατόν να απέχουν με φυσική παρουσία από την εργασία τους, χρησιμοποιώντας μέρος της άδειάς τους. Παράλληλα πρέπει να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένα άτομα του περιβάλλοντός τους, συγγενείς τους που περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες και εάν έχουν ακούσει πως κάποιος φίλος η γνωστός στη διάρκεια των διακοπών βρέθηκε θετικός για τον κορονοϊόνα προστρέξουν να εξεταστούν και αυτοί».

«Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε μία έξαρση, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ήδη στην Αττική μπορούμε να πούμε ότι έχουμε περί τα 500 περιστατικά τις τελευταίες ημέρες, για να μπορέσουμε να μην έχουμε μία ουσιαστική αύξηση των κρουσμάτων και μετά η κατάσταση ξεφύγει και δεν μπορεί να γίνει ούτε η απομόνωση, ούτε η ιχνηλάτησή τους», είπε ακόμη.

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν είναι υπερ της επιβολής πιο αυστηρών μέτρων επεσήμανε ότι «ακόμα δεν έχουμε δει την επίδραση των μέτρων που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα ή των μέτρων που ξεκινούν σήμερα. Το σημαντικό είναι η ευλαβική προσοχή σε αυτά τα μέτρα».

«Ξέρουμε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει κατέβει. Ξέρουμε ότι τα περισσότερα νέα άτομα είναι ασυμπτωματικά, τα περισσότερα θα νοσήσουν. Είδαμε περιστατικά νέων ανθρώπων που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη. Επομένως είναι θέμα στατιστικής να δούμε βαριά περαστατικά και σε νέα άτομα. Κανείς δεν είναι άτρωτος στον SARS-CoV-2», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Από την άλλη πλευρά οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο για το «κοκτέιλ» κορονοϊού όσο και του επερχόμενου ιού της γρίπης τον φετινό χειμώνα. Ο βιοπαθολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι «ο ιός παραμένει ο ίδιος, ίσως έχει λιγότερη μικρότερη μεταδοτικότητα επειδή λόγω διακοπών ο κόσμος είναι σε ανοιχτούς χώρους… Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα όταν ο κόσμος μπει σε κλειστούς χώρους, τότε και με την έλευση τoυ ιού της γρίπης θα έχουμε αρκετά μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού (…) Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα με το δεύτερο κύμα, και θα έχουμε χειρότερες καταστάσεις».

«Τα μέτρα μπορούν ακόμα να αποδώσουν. Να τηρήσουμε τα μέτρα κι αν χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα. Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, δεν ξέρω κατά ποσό αυτό το πράγμα μπορεί να μαζευτεί, μπορούμε όμως να κάνουμε ακόμα αρκετά πράγματα ώστε να μαζέψουμε την κατάσταση», συνέχισε ο βιοπαθολόγος.

Παράλληλα ο κ. Αποστολακόπουλος διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σχετικά καλά σε σχέση με τις άλλες χώρες. Δεν ανησυχώ ακόμα εάν αντέξει το σύστημα υγείας με τα υπάρχοντα δεδομένα. Έχει εξοπλιστεί, και θεωρώ ότι θα αντέξει στη νέα δεύτερη φάση της πανδημίας που βρίσκεται εν εξελίξει. Ήρθε νωρίτερα αλλά περιμέναμε να έρθει και νωρίτερα».

«Υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού, γι’ αυτό άλλοι άνθρωποι νοσούν άσχημα; Άλλοι ήπια άλλοι είναι ασυμπτωματικοί. Ο ιός είναι εδώ και είναι εδώ για να μείνει. Θα μείνει αρκετά χρόνια», συμπλήρωσε. «Ο ιός θα προσαρμοστεί θα είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος για τους ανθρώπους και θα έχουμε το εμβόλιο», διευκρίνισε πάντως ο κ. Αποστολακόπουλος. «Το πρόβλημα είναι τώρα που δεν έχουμε όπλα να αντιμετωπίσουμε τον ιό», κατέληξε

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΣάμη: Αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου για μείωση 80% στα τέλη κοινοχρήστων χώρων-Τι απάντησε το Λιμενικό Ταμείο (απόφαση)
Επόμενο άρθροΞανασταυρώθηκε: Το φρικτό τέλος του «Έλληνα Χριστού» που δεν άντεξε το βάρος του ρόλου του