Α. Τσελέντης: “Χρειαζόμαστε θωράκιση και Ερευνητικό Κέντρο”-Τι είπε για το ρήγμα του 53

Nα μας θυμίσει πως πέρασαν 65 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του 1953, και πως μετά τους πρόσφατους ισχυρούς σεισμούς, η Ζάκυνθος εξακολουθεί να βρίσκεται στη γειτονιά του Εγκέλαδου ήταν ο στόχος της ενημερωτικής δράσεις που ενέταξε στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 180 χρόνια ζωής της, η “Λέσχη ο Ζάκυνθος”.
Με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη, η κεντρική σάλα της Λέσχης αποδείχθηκε πολύ μικρή για να στεγάσει τους Ζακυνθινούς, που με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και ωριμότητα βίωσαν την τελευταία μεγάλη σεισμική δραστηριότητα, προκειμένου να ενημερωθούν. Τον καθηγητή παρουσίασε ο Δρ. Φυσικός και ερευνητής προσεισμικών φαινομένων Γιάννης Κοπανάς με μια άκρως συγκινητική και βιωματική τοποθέτηση αλλά και βιώματα. Ακολούθησε διάλογος με το κοινό, που έδωσε την ευκαιρία να κουβεντιάσουν όλα όσα έχουν σχέση με τους σεισμούς της περιοχής μας.
Κοινή ήταν η πεποίθηση πως από τη στιγμή που ζούσαμε, ζούμε και θα ζούμε με τους σεισμούς, εκείνο που χρειαζόμαστε είναι η θωράκιση με οποιαδήποτε μορφή και έννοια μπορεί κανείς να την ερμηνεύσει. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προσφέρει όλα εκείνα τα εργαλεία και επιστημονικό προσωπικό ώστε να παρέχουν κάθε δυνατή συνδρομή. Προβάλλει λοιπόν η ανάγκη ως μονόδρομος στα πλαίσια της αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου και ιδιαίτερα στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά να δημιουργηθεί επιτέλους ένα Ερευνητικό Κέντρο που θα περιλαμβάνει όλες τις καινοτόμες μεθόδους, που θα μελετούν και θα ανιχνεύουν το σεισμικό φαινόμενο και θα παρακολουθεί διαρκώς τα πρόδρομα και συνοδά φαινόμενα, κάθε σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Την εκδήλωση έκλεισε το Φωνητικό Σύνολο του Παναγιώτη Μαρίνου με 2 ανέκδοτα παλιά Ζακυνθινά τραγούδια που αναφέρονται σε σεισμούς του παρελθόντος.

“Δώσαμε μάχη
για την πρόγνωση”

Ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε στο σεισμικό φαινόμενο που βιώσαμε, παρέχοντας κάθε δυνατή επιστημονική λεπτομέρεια και εξήγηση. Επίσης στο πως μπορούμε και πρέπει να συμπεριφερθούμε αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορεί να λάβει η πολιτεία αλλά και καθένας ατομικά και οικογενειακά. Ανέφερε πολλά παραδείγματα και με διαφάνειες εξήγησε στους παριστάμενους κάθε πτυχή. Ειδικότερα για το ερευνητικό Κέντρο τόνισε “Θεωρούν πως το κόστος προσεισμικής ενίσχυσης είναι υψηλό. Στην Κεφαλονιά ακόμα να πάρουν τις αποζημιώσεις, όπως και στο Μάτι. Να γίνει έλεγχος δημοσίων κτιρίων από τοπικούς φορείς και να ξέρει ότι η πρόγνωση είναι μια καυτή πατάτα στα χέρια των πολιτικών. Είναι δύσκολο πράγμα η πρόγνωση. Εγώ πιστεύω σε αυτήν. Αλλά δυστυχώς είναι επικίνδυνο θέμα. Σημασία έχει να ενημερώσεις την πολιτεία να λάβει κάποια μέτρα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε την κατάλληλη παιδεία. Μπορούμε και σε επίπεδο ημερών να ξέρουμε που θα γίνει σεισμός και τι θα γίνει. Να κάνουμε Κέντρο Προδρόμων Φαινομένων. Το θέμα είναι να γίνει στην περιοχή μας στη Ζάκυνθο. Έχω ιδρώσει 14-15 χρόνια να φτιάξουμε κέντρο στη Ζάκυνθο. Δώσαμε μάχη και έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό που ενδιαφέρεται να προσφέρει και έχουμε και τους σεισμούς που είναι πάρα πολλοί. Ελπίζω να υπάρξουν ευήκοα ώτα και να κάνουμε κάτι για τα νησιά μας”.

Πιθανός ένας μετασεισμός
μέχρι 5,5R

Ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε στην κατανομή σεισμών ανά μέρα και παρατήρησε ότι εκεί που πέφτει ανεβαίνει, ενώ πρόσθεσε “τραβάει πολύ στον χρόνο αυτή η δράση. Αυτό το ρήγμα μας έχει προβληματίσει, όχι ότι θα κάνει μεγαλύτερο σεισμό αλλά ήτανε ρηχό. Για αυτό τραβάει τόσο πολύ, ήταν σε μικρό εστιακό βάθος και χαρακτηρίζεται από πλούσια σεισμική δράση. Και εδώ είναι η κατανομή των μεγεθών. Βλέπετε ότι δεν έχουμε πολλούς μεσαίου μεγέθους πεντάρηδες. Επομένως υπάρχει πιθανότητα για κάποιο σεισμό αλλά να ξέρετε ότι αυτοί οι σεισμοί μπορεί να κρατήσουν για μήνες ή μπορεί να σταματήσει η μετασεισμική ακολουθία και μετά από πέντε μήνες να ξαναεπιστρέψει.
Αν δεν γεμίσει με μικρούς μετασεισμούς είναι πιθανό να έχουμε ένα σεισμό 5,5 ρίχτερ, μπορεί και λίγο παραπάνω, όχι περισσότερο από τον κύριο σεισμό. Εύχομαι με το που θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος να μην έχουμε τέτοια προβλήματα και να έχει τελειώσει”.

Για το ρήγμα του 1953
Αναφερόμενος στο εάν και κατά πόσο οι ισχυροί σεισμοί που ταλαιπώρησαν το νησί μας επηρέασαν και το ρήγμα που έδωσε τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953 επεσήμανε πως “Απ’ ότι φαίνεται όχι γιατί είναι αλλού. Δεν φαίνεται να επηρέασε τους σεισμούς του 1953. Από τότε που έγινε έχουμε 17 όργανα. Έχουμε βάλει, στην Ιθάκη, στην Κεφαλονιά, την Ηλεία και αλλού και παρατηρούμε την σεισμικότητα των ρηγμάτων του 53’. Δεν έχουμε δει κάτι και ελπίζω ότι δεν θα δούμε. Πιο πολύ με προβληματίζει η περιοχή της Ηλείας που έχει τέτοια σημάδια και έχει καιρό να κάνει σεισμό εκεί παρά εδώ κάτω. Το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση”.

Αναδημοσίευση από www.imerazante.gr