Ανατροπή στην εργασία – Ήρθε το τετραήμερο στην Ελλάδα

Business executive working in the office and piles of paperwork, he is connecting with a laptop and typing

Ανατροπή έχουμε όσον αφορά την εργασία και το συγκεκριμένο κομμάτι της, καθώς στην Ελλάδα έρχεται το γνωστό σε όλους μας τετραήμερο, το οποίο εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες.

Ανατροπή έχουμε όσον αφορά την εργασία και το συγκεκριμένο κομμάτι της, καθώς στην Ελλάδα έρχεται το γνωστό σε όλους μας τετραήμερο, το οποίο εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες.

Πιο συγκεκριμένα να αναφέρουμε ότι η τετραήμερη εργασία είναι μια ιδέα που εφαρμόστηκε σε ορισμένες χώρες αρχικά και σιγά-σιγά επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και συνεπώς και στην Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την εφαρμογή αυτού του μοντέλου διαπιστώνονται σημαντικά οφέλη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.

Ανατροπή με την εργασία – Στην Ελλάδα ήρθε το τετραήμερο

Η τετραήμερη εργασία εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Από την πιλοτική εφαρμογή της διαπιστώνονται σημαντικά οφέλη για εργαζόμενους και εργοδότες.

Η τετραήμερη απασχόληση έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, ιδιαίτερα μετά την πανδημία του κορονοϊού που αναμόρφωσε τις εργασιακές σχέσεις. Σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, αλλά και εκτός αυτής, έχει ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της και έχουν διαπιστωθεί σημαντικά οφέλη στην παραγωγικότητα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ικανοποίηση των εργαζομένων, καθώς βελτιώνει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Τα συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη ζητούν από τις εθνικές κυβερνήσεις να εξετάσουν και να εφαρμόσουν την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της με κάποιες – κατά τόπους – παραλλαγές.

Έφτασε και στην Ελλάδα

Η PwC γίνεται η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει την τετραήμερη απασχόληση για τους εργαζόμενους του Assurance που βρίσκονται σε διαδικασία απόκτησης της υποχρεωτικής επαγγελματικής πιστοποίησης (professional qualification).

Η εφαρμογή προγράμματος 32ωρης εργασίας την εβδομάδα αφορά το εξάμηνο μεταξύ Ιουλίου-Δεκεμβρίου κάθε έτους, χωρίς καμία μεταβολή στο μηνιαίο εισόδημα ή στα εργασιακά προνόμια των ωφελούμενων. Συνοδεύεται δε, όπως αναφέρει η εταιρεία, από ένα ήδη ανταγωνιστικό πακέτο αμοιβών και παροχών.

Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, η PwC Ελλάδας προσφέρει τη δυνατότητα στους νέους auditors να διαχειριστούν με περισσότερη ευελιξία τις εργασιακές τους υποχρεώσεις, ενώ, παράλληλα εστιάζουν στην απόκτηση μιας εξαιρετικά σημαντικής για τη μελλοντική τους επαγγελματική εξέλιξη, πιστοποίησης.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα ευρύτερα για τον κλάδο. Στόχος μας να συμβάλλουμε ενεργά στην υιοθέτηση καινοτόμων εργασιακών μοντέλων που υποστηρίζουν έμπρακτα τους ανθρώπους μας στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν και να επιδιώξουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες, ενώ, παράλληλα, εκπληρώνουν και τους προσωπικούς τους στόχους» δήλωσε η Μαρία Φιλίππου, Human Capital Partner, της PwC Ελλάδας.

«Στην PwC Ελλάδας, επενδύουμε συστηματικά στην οικοδόμηση ενός υγιούς, ευέλικτου και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος εργασίας που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τον σεβασμό. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους μας να εξελίσσονται συνεχώς και φροντίζουμε να διασφαλίζουμε τις συνθήκες και τα εφόδια που θα τούς επιτρέψουν να αισθάνονται παραγωγικοί και να πετυχαίνουν όσα επιθυμούν» πρόσθεσε.

Τα οφέλη της τετραήμερης εργασίας

Εταιρείες σε Βέλγιο, Ισλανδία, ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Αγγλία κ.α. έχουν ήδη ξεκινήσει την πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας διαπιστώνοντας ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Για αυτό τον λόγο πολλές εξ αυτών αναφέρουν πως θα διατηρήσουν το συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας.

Βρετανική μελέτη διαπίστωσε σημαντικά οφέλη στην ψυχική υγεία των εργαζομένων με λιγότερο άγχος, περιορισμό της εργασιακής εξουθένωσης, μείωση στις διαταραχές ύπνου κ.α. Η βελτίωση της υγείας των εργαζομένων μεταφράζεται και σε αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Επιπλέον ειδικοί υπογραμμίζουν πως η τετραήμερη εβδομάδα θα μπορούσε να συμβάλει και στην προώθηση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, καθώς οι άνδρες έχουν περισσότερο χρόνο για τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών, τις οποίες, όπως προκύπτει και από τις έρευνες, τις επωμίζονται συνήθως οι γυναίκες σε βάρος της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

πηγή: newsalert.gr