Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της σελίδας Weather Analysis Greece, το φετινό καλοκαίρι ενδέχεται να είναι από τα πιο «καυτά» των τελευταίων ετών, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τους θερινούς μήνες —που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα με βάση τα πολυ-μοντέλα και ενσέμπλς του Απριλίου— δείχνουν μια σαφή τάση προς ένα καλοκαίρι με παρατεταμένες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών, πιθανόν και έντονων καυσώνων, ειδικά μετά τα μέσα Ιουνίου.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως τέτοιου είδους μακροπρόθεσμες προβλέψεις —που επιχειρούν να “δει” ολόκληρους μήνες μπροστά— στερούνται ακρίβειας και θεωρούνται περισσότερο ενδεικτικές παρά απόλυτα αξιόπιστες. Ωστόσο, η γενική εικόνα που προκύπτει από την ανάλυση των μοντέλων, αν και ακόμα ρευστή, τείνει να συγκλίνει προς ένα κοινό συμπέρασμα: το καλοκαίρι του 2025 θα είναι θερμό και έντονο για μεγάλο μέρος της Ευρώπης, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Τι «βλέπουν» τα μοντέλα για κάθε μήνα:
Ιούνιος: πρώτες ενδείξεις για καύσωνα
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει με ένα θερμό κύμα που θα «χτυπήσει» αρχικά την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Γαλλία. Αυτού του είδους οι θερμές εξάρσεις, ωστόσο, έχουν στο παρελθόν προεκταθεί και προς την ανατολική Μεσόγειο – κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί και φέτος, φέρνοντας έντονη ζέστη και στην Ελλάδα. Οι καταιγίδες προβλέπονται φυσιολογικές σε ένταση και συχνότητα, με πιθανή μείωση στα νησιά του Αιγαίου λόγω της επίδρασης του μελτεμιού, το οποίο ενδέχεται να κάνει νωρίτερα την εμφάνισή του. Προς το τέλος του μήνα, κυκλοφοριακά μοντέλα δείχνουν πιθανότητα για έναν σημαντικό καύσωνα στην περιοχή μας.
Ιούλιος: το μελτέμι επιστρέφει, αλλά με πιο θερμό χαρακτήρα
Η κυκλοφορία του Ιουλίου φέρνει μαζί της τον κλασικό βόρειο άνεμο – το μελτέμι – όμως με μία σημαντική διαφορά: φέτος φαίνεται να είναι «θερμότερο» από το συνηθισμένο. Αυτό σημαίνει πως, παρότι θα φυσάει, η θερμοκρασία δε θα υποχωρεί σημαντικά, ιδιαίτερα στη ΝΑ Μεσόγειο (Τουρκία, Κύπρος, Ισραήλ), που θα υποφέρει από υψηλές θερμοκρασίες. Οι βροχές αναμένονται περιορισμένες στα νότια (όπως συνηθίζεται λόγω του μελτεμιού), ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα θα δει υετικά επίπεδα κοντά στο φυσιολογικό. Η υπόλοιπη Ευρώπη θα συνεχίσει με αυξημένες θερμοκρασίες, με επίκεντρο τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία, χωρίς όμως να προβλέπονται ακραίοι καύσωνες, παρά μόνο παρατεταμένη ζέστη.
Αύγουστος: κορύφωση της ζέστης σε όλη την ήπειρο
Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού φαίνεται πως θα είναι ο πιο «επιθετικός» θερμοκρασιακά. Οι χάρτες κυκλοφορίας δείχνουν ένα ισχυρό κύμα ζέστης να καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο – με εξαίρεση τα δυτικά τμήματα. Στην Ελλάδα, αναμένεται διατήρηση υψηλών θερμοκρασιών, αλλά χωρίς παρουσία ακραίων καυσώνων. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ηρεμία, αφού υπάρχει αυξημένη πιθανότητα καταιγίδων — ιδίως στη βόρεια και βορειοδυτική χώρα — λόγω αλλαγής της κυκλοφορίας και εξασθένησης των μελτεμιών. Ιδιαίτερα σκληρό προβλέπεται το σκηνικό για την ανατολική Ευρώπη, από τη Μολδαβία μέχρι τη Φινλανδία και τη ρωσική επικράτεια, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα ιστορικά όρια.
Μια προειδοποίηση για την εγκυρότητα των δεδομένων
Ο μετεωρολογικός αναλυτής που ανάρτησε τα στοιχεία τονίζει πως η εκτίμηση βασίζεται καθαρά στα μοντέλα κυκλοφορίας και όχι στις θερμοκρασίες ή άλλους παραμέτρους, όπως δείκτες ατμοσφαιρικών ταλαντώσεων. Αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται για εμπειρική ή «προσωπική» εκτίμηση αλλά για μια ψυχρή ανάγνωση των διαθέσιμων εργαλείων πρόγνωσης.
Παρόλο που τέτοιες προβλέψεις εξακολουθούν να εμπεριέχουν σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, η εμπειρία των τελευταίων ετών (όπως η επιτυχής πρόβλεψη του θερμού καλοκαιριού του 2023 από τα ίδια εργαλεία ήδη από τον Μάρτιο) δείχνει ότι έχουν αρχίσει να κερδίζουν αξιοπιστία.
Συνοψίζοντας, τα μέχρι τώρα στοιχεία προδιαγράφουν ένα καλοκαίρι 2025 που θα δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρώπης – και φυσικά και της Ελλάδας – όχι μόνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και εξαιτίας των απότομων μεταβολών του καιρού, των καταιγίδων και των ξηρών περιόδων. Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν, τότε η φετινή θερινή περίοδος ίσως γράψει τη δική της θέση στα αρχεία των ακραίων καιρικών φαινομένων της εποχής μας.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ


