ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ (Παράρτημα Ιθάκης) (παρατίθεται πρόταση για την συνδιαμόρφωση ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΘΕΣΕΩΝ – ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΩΝ από τα μέλη της συνέλευσης)

“Κεντρικός μας στόχος είναι η ακύρωση των σχεδίων για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα να σταματήσουμε τις εργασίες όπου έχουν ξεκινήσει και να ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης που έχουν υπογραφεί.

Κοινός τόπος – πλαίσιο
1. [Περιβάλλον]. Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στη θάλασσα και την ξηρά έχουν τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος σε τοπική αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα και φέρουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο πλανήτης. Ειδικά σε περιπτώσεις ατυχημάτων, μπορούμε να μιλήσουμε για απερήμωση ολόκληρων περιοχών και για μη αναστρέψιμες συνέπειες σε βάθος χρόνου.
2. [Τοπική κοινωνία-οικονομία]. Παράλληλα οι εξορύξεις έχουν καταστρεπτικές συνέπειες στις υπάρχουσες τοπικές παραγωγικές δομές (αγροτική παραγωγή, αλιεία, τουρισμός κλπ) που πλήττουν σοβαρά τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία τους και συνήθως οδηγούν στον εκτοπισμό των υφιστάμενων παραγωγικών δραστηριοτήτων και τη φτωχοποίηση των κοινοτήτων. Επιπλέον οι εξορύξεις υδρογονανθράκων σχετίζονται με χαμηλούς δημοκρατικούς δείκτες.
3. [Γεωπολιτική – πόλεμος]. Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων εντάσσονται σε ευρύτερους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς. Κάθε εξόρυξη είναι και μια απειλή εμπλοκής σε πολεμικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών και των κρατικών ελίτ, όπως μας δείχνει η ιστορία της Μέσης Ανατολής και τώρα της Ανατολικής Μεσογείου. Στον ίδιο ορίζοντα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών ανήκουν και τα φαραωνικά έργα των διεθνών ενεργειακών αγωγών που περνούν από τη χώρα μας.
4. [Ενέργεια – ανάπτυξη]. Ταυτόχρονα η αναζήτηση όλο και περισσότερων κοιτασμάτων και με ολοένα μεγαλύτερες δυσκολίες και κινδύνους στην εκμετάλλευσή τους οφείλεται στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση της ενέργειας και στη διαρκή αύξηση της παραγωγής ενέργειας που επιβάλλει η καπιταλιστική λογική της αέναης ανάπτυξης. Η ενέργεια αντιμετωπίζεται ως κερδοφόρο εμπόρευμα και χρηματιστηριακό προϊόν, πέρα και άσχετα από τις πραγματικές ανάγκες. Το περιβάλλον, οι φυσικοί πόροι, το κοινό όφελος, η δημόσια περιουσία πέφτουν θύματα αυτού του αναπτυξιακού αφηγήματος.
5. [Πολυμορφία – μίνιμουμ συμφωνία]. Οι Πρωτοβουλίες αναγνωρίζουν ότι εκπροσωπούν ένα πολύμορφο κίνημα με ποικίλες καταβολές και πολιτικά σκεπτικά. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούν και επεξεργάζονται μία κοινή βάση πολιτικής συμφωνίας και δράσης.
Στόχοι
6. [Κεντρικός στόχος]. Οι Πρωτοβουλίες που συμμετέχουν στον συντονισμό, αντιτίθενται σε όλες τις δραστηριότητες εξόρυξης υδρογονανθράκων και επιδιώκουν την ακύρωσή τους. Δεν υπάρχουν «καλές» και «κακές εξορύξεις, αλλά ένας συνολικός εξορυκτικός σχεδιασμός με καταστροφικές συνέπειες.
7. [Ενημέρωση]. Ο συντονισμός επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση της κοινωνίας για τις συνέπειες των εξορύξεων, που επιτηδευμένα έχει εκλείψει από τη δημόσια σφαίρα, με στόχο να σπάσει η στήριξη των εξορυκτικών δραστηριοτήτων από μέρος της κοινωνίας, που έχει επιτύχει η χρόνια και συστηματική προπαγάνδα από την πλευρά των εταιρειών και του κράτους.
8. [Αντιπροπαγάνδα]. Αντίκρουση της στοχευμένης εταιρικής και κυβερνητικής προπαγάνδας υπέρ των εξορύξεων με τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Οι εταιρείες, πάντα σε αγαστή συνεργασία με το κράτος, προσπαθούν να εξαγοράσουν την κοινωνική συναίνεση με κάθε τρόπο (χορηγίες, προσφορές σε είδη και φυσικά ψευδή επιχειρήματα για υπέρογκα οικονομικά οφέλη και ψευδείς υποσχέσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας)
9. [Απεύθυνση]. Απευθυνόμαστε και επιδιώκουμε τη συμμετοχή σε αυτόν τον αγώνα των πλατιών κομματιών της κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι η νίκη θα έρθει μέσα από τη μαζική αδιαμεσολάβητη δράση και όχι από τη δράση λίγων «ειδικών».
10. [Δράση]. Ο συντονισμός επιδιώκει την προετοιμασία κοινών δράσεων των Πρωτοβουλιών σε πανελλαδική κλίμακα, αλλά και την από κοινού στήριξη τοπικών δράσεων κατά περίπτωση.
Οργανωτική δομή
11. [Οριζοντιότητα – αυτονομία]. Ο συντονισμός έχει οριζόντια οργανωτική δομή. Σέβεται και επιδιώκει να ενισχύσει την αυτονομία των επιμέρους Πρωτοβουλιών και δεν συνιστά κάποιο δευτεροβάθμιο όργανο υποκατάστασής τους.
12. [Συμμετοχή].Στον συντονισμό συμμετέχουν Πρωτοβουλίες εναντίον των εξορύξεων υδρογονανθράκων οι οποίες εξασφαλίζουν συλλογική και αμεσοδημοκρατική λειτουργία στο εσωτερικό τους.”