Καπνίζεις μέσα στο αυτοκίνητο; -Ποιο είναι το πρόστιμο

Με ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα κινδυνεύουν όσοι καπνίζουν μέσα στο αυτοκίνητο και δεν συμμορφώνονται με τον αντικαπνιστικό νόμο.

Μία από τις πιο επιζήμιες για την υγεία συνήθειες του ανθρώπου αποτελεί το κάπνισμα, δεδομένου ότι υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του ενώ αποτελεί και την κύρια αιτία για σοβάρες παθήσεις όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Με δεδομένη, λοιπόν, την καταστροφική δράση του τσιγάρου στον ανθρώπινο οργανισμό, εδώ και λίγα χρόνια έχει τεθεί σε ισχύ ο αντικαπνιστικός νόμος (4633/2019) ο οποίος «ψαλιδίζει» τα δικαιώματα του καπνιστή, θέτοντάς τον ενώπιον αυστηρών υποχρεώσεων.

Σχετικά με το κάπνισμα στο αυτοκίνητο, ο αντικαπνιστικός νόμος αναφέρει ότι αυτό επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι στο όχημα δεν επιβαίνει παιδί ηλικίας κάτω των 12 ετών. 

Σε διαφορετική περίπτωση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει, ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται στα 3.000 ευρώ αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης.

Επιπλέον, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση, έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά άλλος επιβάτης.

Σημειώνεται ότι η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα. 

Ο αντικαπνιστικός νόμος νομιμοποιεί το κάπνισμα εν ώρα οδήγησης, αλλά το τσιγάρο απασχολεί το ένα χέρι του οδηγού, και έτσι τον εμποδίζει στο να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του και να ενεργεί τους αναγκαίους χειρισμούς στο τιμόνι.

Τέλος, τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες που πετούν αναμμένο τσιγάρο από το αυτοκίνητο τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες.

Δικαίωμα επιβολής προστίμου για απόρριψη αναμμένου τσιγάρου έχει και η Πυροσβεστική βάσει της 19/2020 Πυροσβεστικής Διάταξης. Το ελάχιστο δυνατό επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι τα 200 ευρώ και το μέγιστο, ακόμη και σε περίπτωση συρροής παραβάσεων, τα 5.000 ευρώ.

πηγή: ψαρανδμοτορ.γρ