Αμφισβήτηση τεκμαρτού: Αντιμέτωποι με έλεγχο σε βάθος 5ετίας και άνοιγμα λογαριασμών οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα προχωρήσουν στην αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος που ισχύει φέτος, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον φοροελεγκτικό μηχανισμό καθώς θα ελεγχθούν σε βάθος 5ετίας και θα «ανοίξουν» οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα γίνεται ψηφιακά όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024).

Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Την προθεσμία υποβολής της αίτησης αμφισβήτησης του τεκμηρίου για αντικειμενικούς λόγους (παρ. 3, αρ. 28Α, ΚΦΕ),
  • Τα κατά περίπτωση συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά,
  • Τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις και την προθεσμία υποβολής αίτησης για τη διενέργεια ελέγχου (αρ. 23 ΚΦΔ) και
  • Τον χρόνο διενέργειας ελέγχου (παρ. 4, αρ. 28Α ΚΦΕ).

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει, μέσω της νέας εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη myAADE, να υποβάλουν αίτημα αμφισβήτησης.

Θα ελεγχθούν σε βάθος 5ετίας, θα «ανοίξουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του υπόχρεου επαγγελματία αλλά και της οικογένειάς του, ενώ θα ενεργοποιηθούν και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση πριν από την αμφισβήτηση οι επαγγελματίες θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί με βάση το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που έχει υπολογίσει η εφορία σε συνδυασμό με τα χρόνια δραστηριότητάς τους.

Συγκεκριμένα:

  • Για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης το τεκμαρτό εισόδημα είναι μηδενικό.
  • Για τον τέταρτο χρόνο 3.603 ευρώ.
  • Για τον πέμπτο χρόνο 7.316.
  • Για τον έκτο χρόνο 10.920.
  • Για τα έτη 7-9 το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει τις 12.012.
  • Για τα έτη 10-12 το τεκμαρτό εισόδημα θα διαμορφωθεί στις 13.102.
  • Για πάνω από 12 έτη θα φθάσει στις 14.196 ευρώ.

Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος), προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

Μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εκδίδεται πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

Το αργότερο εντός 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο επαγγελματίας θα πρέπει να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

Μεταξύ άλλων θα πρέπει να δηλωθούν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, καρτών, κρυπτονομισμάτων, ακινήτων, αυτοκινήτων και δαπανών διαβίωσης από δίδακτρα και ασφάλιστρα έως ταξίδια και δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο.

Σημειώνεται ότι η συμπλήρωση και υποβολή του ως άνω ερωτηματολογίου γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής που θα ενεργοποιηθεί εντός του Μαΐου.

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης και υποβολής του ερωτηματολογίου εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας από τον φορολογούμενο, το δικαίωμα αμφισβήτησης θα χάνεται.

πηγή: pronews.gr