Σε μια κατάμεστη αίθουσα στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη πραγματοποιήθηκε από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου εκδήλωση-αφιέρωμα στους σεισμούς 1953. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο κ. Μπαζίγος και ο βουλευτής κ. Π. Καππάτος.
Παρουσιάστηκαν τα νέα αποκτήματα του Μουσείου κατά τα έτη (2016-2019). Έμφαση δόθηκε σε φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που αφορά στους σεισμούς 1953. Συγκεκριμένα:
1.Συλλογή φωτογραφιών που μας παρέδωσε ο Αμερικανός Ralph Quinn, ο οποίος υπηρετούσε σε πλοίο του Αμερικανικού Στόλου που προσέτρεξε σε βοήθεια.
2.Τα σήματα που έστελνε καθημερινά άλλος Αμερικανός στρατιώτης από την Ιθάκη, ο ασυρματιστής Richard Neil Pakeman, και αφορούν στην κατάσταση που επικρατούσε στην Ιθάκη και στην Κεφαλονιά μετά τους σεισμούς. Το παρέδωσε η κόρη του, Sara Bowden.
3.Εκθέσεις που συνέταξε Αγγλίδα ιατρός, ως εκπρόσωπος Της «Εταιρείας για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων» στα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη, τον Δεκέμβριο 1953 και αφορούν στη σίτιση, τη στέγαση, την περίθαλψη και την εκπαίδευση. Το αρχείο μας παρέδωσε η Αγγλίδα Valerie Hughes.
Μίλησαν για όλα αυτά ο κ. Ηλίας Τουμασάτος και η κ. Θεοτοκούλα. Μουλίνου και συντόνιζε η κ. Δώρα Μαρκάτου. Εντύπωση ωστόσο προκάλεσαν όσα ειπώθηκαν για το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου από τον αντιπρόεδρο κ. Π. Μπαζίγο, την κρίση που περνάει όπως και η Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, αλλά και από την κ. Μαρκάτου η οποία είπε ότι το Μουσείο στεγάζεται σε ένα ΠΑΝΤΕΛΩΣ (με κεφαλαία όπως είπε η κ. Μαρκάτου), ακατάλληλο χώρο, ανεπαρκή, αλλά πάνω απ’ όλα ακατάλληλο, εντελώς, μα εντελώς επικίνδυνο για τα εκθέματα που σημαίνει επικίνδυνο για τον πολιτισμό μας. Παρακαλώ πολύ, συμπλήρωσε η κ. Μαρκάτου, ως κοινωνία αυτό να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Κρούει το καμπανάκι για την βιωσιμότητα του Μουσείου η κ. Μαρκάτου αλλά άραγε ποιος θα λάβει υπόψη του σοβαρά όλ’ αυτά; Μήπως ο βουλευτής που άκουγε, όπως δεν τα λάμβανε στα σοβαρά ούτε η προηγούμενη βουλευτής κ. Αφρ. Θεοπεφτάτου.
Όλο το παραπάνω φωτογραφικό και αρχειακό υλικό παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατούσε στα νησιά μας αμέσως μετά την καταστροφή και μέχρι το τέλος του χρόνου. Έχει ενδιαφέρον, εκτός των άλλων, από την άποψη, ότι σ΄αυτό αποτυπώνεται ο αντίχτυπος της καταστροφής στους ξένους και η συμβολή τους στην προσπάθεια να επανέλθει κανονικός ρυθμός στην καθημερινότητα των κατοίκων. Στα κείμενά τους οι ρεαλιστικές περιγραφές και τα πραγματολογικά στοιχεία εμπλουτίζονται με λυρικές περιγραφές της ομορφιάς της φύσης και με την έκφραση των εντυπώσεων και των συναισθημάτων τους. Αξίζει ν α σημειωθεί ότι οι κάτοχοι του σχετικού υλικού ταξίδεψαν από την Αμερική και την Αγγλία στο Αργοστόλι, «την αξιαγάπητη, τραγική πόλη», ειδικά για να μας παραδώσουν ό,τι νομίζουν ότι μας ανήκει και «να δουν και να γιορτάσουν την αναγέννηση της ως ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτούργησε στην είσοδο παζάρι παλαιών εκδόσεων του Κοργιαλενείου Ιδρύματος και βιβλίων που οι συγγραφείς τους ή οι εκδότες τους προσέφεραν υπέρ του Μουσείου.
Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr