Συνελήφθη 44χρονος για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πάστρα Κεφαλονιάς, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση. Είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν για συναφή αδικήματα.
Σοκ στην Κεφαλονιά: Συνελήφθη 44χρονος για τη μεγάλη φωτιά στην Πάστρα – Είχε φυλακιστεί ξανά για εμπρησμό
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου (1/8) στην περιοχή της Πάστρας Κεφαλονιάς, καθώς οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 44χρονου, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση.
Η κινητοποίηση των Ανακριτικών Υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργοστολίου ήταν άμεση, υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 23:21.
Από την προανάκριση προέκυψε, σύμφωνα με τις Αρχές, ότι ο 44χρονος φέρεται να προκάλεσε τη φωτιά χρησιμοποιώντας γυμνή φλόγα. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό από πρόθεση και συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών.
Είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για εμπρησμό
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο συλληφθείς είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για υποθέσεις εμπρησμών και είχε καταδικαστεί, εκτίοντας ποινή φυλάκισης για συναφή αδικήματα.
Η πυρκαγιά στην Πάστρα έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καεί περισσότερα από 6.000 στρέμματα, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν την αποτίμηση των ζημιών.
Τα στοιχεία της Πυροσβεστικής για τους εμπρησμούς
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Πυροσβεστικό Σώμα δείχνουν τη μεγάλη έκταση του φαινομένου των πυρκαγιών που οφείλονται σε ανθρώπινη ενέργεια.
Από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 2 Αυγούστου 2026, έχουν επιβληθεί 642 διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 952.026,36 ευρώ, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 257 συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.
Από αυτές:
- 228 συλλήψεις (88,72%) αφορούν εμπρησμούς από αμέλεια.
- 29 συλλήψεις (11,28%) αφορούν εμπρησμούς από πρόθεση.
Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και οι ανακριτικές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος τονίζουν ότι οι έρευνες για κάθε ύποπτη πυρκαγιά συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο αποδεικτικό στοιχείο, ώστε να εντοπίζονται άμεσα οι υπεύθυνοι και να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο εμπρησμός από πρόθεση αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό ποινικό αδίκημα, καθώς θέτει σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, κρίσιμες υποδομές και το φυσικό περιβάλλον, με την Πυροσβεστική να διαμηνύει ότι τέτοιες πράξεις αντιμετωπίζονται με μηδενική ανοχή.



