Πρόστιμο από 500 ευρώ μέχρι και φυλάκιση – Η παράβαση που «τρέμουν» οι Έλληνες οδηγοί

Ακούμε και διαβάζουμε για «πρόστιμα φωτιά», που αφορούν την υπερβολική ταχύτητα στην Ελλάδα. Όμως τελικά είμαστε πολύ πίσω από την άλλη Ευρώπη. Τι γίνεται με τις παραβάσεις του ορίου ταχύτητας στην Ελλάδα και έξω από αυτήν;

Διαβάσαμε πρόσφατα στο site του Der Spiegel ένα περιστατικό που ήταν ακόμη και για τους Γερμανούς… απίθανο. Στην Δανία, πρόσφατα, δικαστήριο αποφάσισε τη φυλάκιση οδηγού την κατάσχεση του αυτοκινήτου και την δήμευση του. Πρωταγωνιστής της ιστορίας ένας 42χρονος οδηγός, που δανείστηκε μια Porsche 911 από έναν φίλο του για μία βόλτα, κατά την οποία συνελήφθη να κινείται με περισσότερα από 100 χλμ./ώρα πάνω από το όριο.

Ο οδηγός εκτός της 20ήμερης φυλάκισης για την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, έχασε και το δίπλωμά του για 3 χρόνια. Αυτό συνέβη καθώς η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας στην προκειμένη περίπτωση ήταν κατά το 100%. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο κατασχέθηκε και… δημοπρατήθηκε με τα έσοδα να καταλήγουν στα δημόσια ταμεία.

Πρόστιμο ανάλογα με το εισόδημα

Μετά το συμβάν στην Δανία. Τα περιστατικά από τη Νορβηγία είναι πλέον θρυλικά αφού εκεί επιβάλλονται πρόστιμα ανάλογα με το επίπεδο εισοδήματος. Έτσι οι παραβάτες (με κάποια οικονομική επιφάνεια) μπορεί εύκολα να συγκεντρώσουν πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ένα περιστατικό αν τους αποδοθούν πολλές παραβάσεις.

Τα… αθώα θύματα εκεί ήταν οι τουρίστες, οι οποίοι πλήρωσαν ακριβά μία αναμνηστική φωτογραφία (από την τροχαία). Το ίδιο ισχύει στη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ιταλία και την Ελβετία, όπου το πρόστιμο ορίζεται με βάση τις μηνιαίες αποδοχές.

Πρόστιμο σε οδηγούς

 

Ελαφρύτερη η τιμωρία στην Γερμανία

Στη Γερμανία, ο κατάλογος των προστίμων αναπροσαρμόστηκε τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2021. Μεταξύ άλλων, οι παραβάσεις ταχύτητας έγιναν ακριβότερες, αλλά τα όρια παρέμειναν τα ίδια. Το παράνομο παρκάρισμα και το διπλοπαρκάρισμα έγιναν επίσης πιο ακριβά. Μια υπέρβαση ταχύτητας εκτός πόλης, παρόμοια με το περιστατικό στη Δανία, θα είχε ως αποτέλεσμα Πρόστιμο 700 ευρώ συν τα δικαστικά έξοδα, καθώς και τρίμηνη απαγόρευση οδήγησης.

Βέβαια για τους παραβάτες καλύτερη είναι η κατάσταση στην Ουγγαρία και την Ιρλανδία όπου απλά πληρώνουν ένα πρόστιμο και δεν τους παίρνουν το δίπλωμα.

Στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ το όριο ταχύτητας εξαρτάται από το αν ο δρόμος αφορά κατοικημένη η μη κατοικημένη περιοχή. Για τις περιοχές εντός κατοικημένης περιοχής η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι τα 50 χλμ./ώρα.

Από εκεί και πέρα, στον αυτοκινητόδρομο ένα επιβατικό όχημα μπορεί να κινηθεί με έως και 130 χλμ./ώρα (εξαρτάται και από το όριο ), ένα επιβατικό με ελαφρό ρυμουλκούμενο με 100 χλμ./ώρα, τα λεωφορεία ως τα 100 χλμ./ώρα ενώ στην περίπτωση που μεταφέρουν μαθητές μέχρι 80 χλμ./ώρα.

Όταν ο οδηγός κάνει υπέρβαση ταχύτητας έως 20 χλμ./ώρα από το επιτρεπόμενο όριο το πρόστιμο είναι 20 ευρώ. Αν η υπέρβαση είναι πάνω από 20 χλμ./ώρα ή έως 30 χλμ./ώρα το πρόστιμο είναι 50 ευρώ ενώ υπάρχει επιβολή 5 βαθμών. Τα πράγματα γίνονται σοβαρά όταν η παράβαση αφορά ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 30 χλμ./ώρα από το επιτρεπόμενο όριο.

Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο είναι 175 ευρώ ενώ υπάρχει και αφαίρεση του διπλώματος για 60 ημέρες. Το ίδιο ακριβώς χρηματικό πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για 60 ημέρες ισχύει στην περίπτωση που το όχημα κινείται σε αυτοκινητόδρομο με περισσότερα από 150 χλμ./ώρα, σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ./ώρα και με περισσότερα από 120 χλμ./ώρα στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο.

Όπως καταλάβατε και πάλι οι παραβάτες είναι σε καλύτερη μοίρα στην Ελλάδα από άλλες χώρες. Φανταστείτε όμως τι θα γίνει αν η αστυνομία ακολουθήσει το παράδειγμα της Δανίας.

Σε ποιες χώρες οι γρήγοροι μπαίνουν… φυλακή;

Γαλλία-Μονακό, Ισπανία και Νορβηγία, παίρνουν στα σοβαρά τα όρια ταχύτητας. Έτσι όσοι υπερβούν το όριο πάνω από 100 χλμ/ώρα (δλδ σε δρόμο με όριο 80 χλμ συλληφθούν να κινούνται με 180 χλμ/ώρα) αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης, μαζί με όλα τα άλλα (πρόστιμο, απώλεια διπλώματος, δικαστικά έξοδα).

Πηγή: Athensmagazine.gr