Αργοστόλι πριν από 70 χρόνια: Το καρνάγιο του Μαϊστράτου και οι αναμνήσεις μιας γειτονιάς που άλλαξε για πάντα

Μια παλιά φωτογραφία, ένα καρνάγιο, τα καΐκια των ψαράδων και μια γειτονιά του Αργοστολίου που σήμερα έχει αλλάξει σχεδόν ολοκληρωτικά. Ο Δημήτρης Σπυρόπουλος μοιράζεται μια εικόνα από το Μαϊστράτο περίπου 70 χρόνια πριν και μαζί της ζωντανεύει τις παιδικές αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.

Το Αργοστόλι που βλέπουμε στη φωτογραφία μοιάζει μακρινό από τη σημερινή πόλη.

Στο Μαϊστράτο βρισκόταν τότε το καρνάγιο, με τα καΐκια να βγαίνουν στη στεριά για επισκευές και τους ψαράδες να δουλεύουν δίπλα στη θάλασσα.

Ο Δημήτρης Σπυρόπουλος θυμάται τη συγκεκριμένη περιοχή όχι μέσα από ιστορικά βιβλία, αλλά μέσα από τις προσωπικές του παιδικές αναμνήσεις.

«Ήταν η γειτονιά μου», γράφει χαρακτηριστικά.

Από εκεί περνούσαν τα παιδιά για να προχωρήσουν πιο πέρα, στην αμμουδιά, είτε για να κολυμπήσουν είτε για να ψαρέψουν.

Το καρνάγιο και τα καΐκια

Στην εικόνα ξεχωρίζει το παλιό καρνάγιο του Μαϊστράτου.

Μικρά ξύλινα σκάφη βρίσκονται μέσα και γύρω από το λιμανάκι, ενώ η περιοχή απέχει πολύ από τη σημερινή της μορφή.

Εκεί έβγαζαν τα καΐκια για τις απαραίτητες επισκευές.

Ο Δημήτρης Σπυρόπουλος θυμάται ακόμη και τις μυρωδιές που χαρακτήριζαν την περιοχή: τα καζάνια όπου έβραζαν την πίσσα και τις φλούδες από τα πεύκα που χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες για να βάφουν τα δίχτυα τους.

Εικόνες μιας εποχής κατά την οποία το λιμάνι και η θάλασσα δεν αποτελούσαν απλώς μέρος του τοπίου, αλλά ήταν άμεσα συνδεδεμένα με την καθημερινή ζωή και την εργασία των κατοίκων.

Ο αλευρόμυλος που δεν υπάρχει πια

Στο επάνω μέρος της παλιάς φωτογραφίας διακρίνεται, σύμφωνα με την περιγραφή του Δημήτρη Σπυρόπουλου, και ο αλευρόμυλος.

Σήμερα το συγκεκριμένο σημείο έχει αλλάξει ολοκληρωτικά.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, στη θέση του μύλου βρίσκεται πλέον μια μεγάλη πολυκατοικία.

Είναι ίσως μία από τις λεπτομέρειες που αποτυπώνουν καλύτερα πόσο διαφορετικό έγινε το Αργοστόλι μέσα στις δεκαετίες.

Κτίρια εξαφανίστηκαν, άλλα κατασκευάστηκαν, οι δρόμοι άλλαξαν και η παραλιακή ζώνη απέκτησε μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

«Οι καιροί αλλάζουν, οι αναμνήσεις μένουν»

Σήμερα, στην ίδια περιοχή, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.

Τα παλιά καΐκια και το καρνάγιο έχουν δώσει τη θέση τους σε ένα διαφορετικό παραλιακό τοπίο και στα σύγχρονα σκάφη που χαρακτηρίζουν το σημερινό Αργοστόλι.

Όμως για τους ανθρώπους που μεγάλωσαν εκεί, η παλιά εικόνα εξακολουθεί να κουβαλά ήχους, μυρωδιές και προσωπικές ιστορίες.

Παιδιά που περνούσαν από το καρνάγιο για να πάνε για μπάνιο.

Ψαράδες που επισκεύαζαν τα καΐκια τους.

Δίχτυα που βάφονταν με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Το παλιό λιμανάκι και ο αλευρόμυλος.

Μια ολόκληρη καθημερινότητα που χάθηκε μαζί με την αλλαγή της πόλης.

Γι’ αυτό και η τελευταία φράση του Δημήτρη Σπυρόπουλου ίσως περιγράφει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο τη συγκεκριμένη φωτογραφία:

«Οι καιροί αλλάζουν, οι αναμνήσεις μένουν».

Και τέτοιες φωτογραφίες έχουν ξεχωριστή αξία ακριβώς γι’ αυτό.

Δεν μας δείχνουν απλώς πώς ήταν κάποτε το Αργοστόλι. Μας θυμίζουν πώς ζούσαν οι άνθρωποί του, πώς ήταν οι γειτονιές του και πόσο βαθιά μπορεί να αλλάξει ένας τόπος μέσα σε μία ανθρώπινη ζωή.

Ο Δημήτρης Σπυρόπουλος αφιερώνει, άλλωστε, αυτή την εικόνα στα «γειτονόπουλα» εκείνης της εποχής.

Σε εκείνους που μπορούν ακόμη να κοιτάξουν τη φωτογραφία και, πίσω από τα παλιά καΐκια και το καρνάγιο, να αναγνωρίσουν τη γειτονιά όπου μεγάλωσαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ