Κι όμως υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ενίσχυση και διατήρηση του μαυρίσματος

Το καλοκαίρι έχει έρθει και για άλλη μία φορά ίσως θα περάσετε ώρες ατελείωτες σε μια ξαπλώστρα για να αποκτήσετε το πολυπόθητο τροπικό μαύρισμα.

Μπορεί βέβαια, τα προϊόντα που προσφέρουν ένα αξιοζήλευτο μαύρισμα να είναι ατελείωτα, υπάρχουν όμως κι άλλες λύσεις.

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να επηρεάσετε σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα σας αντιδρά φυσιολογικά στον ήλιο μέσω της διατροφής σας; Η Selena Sainz, διατροφολόγος στο Naturae Nutrition, μοιράζεται τα κόλπα της.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το μαύρισμα είναι η φυσική αντίδραση του δέρματος στην έκθεση στον ήλιο και το τι τρώμε μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση και την προστασία αυτής της διαδικασίας.

Εκτός από την εφαρμογή αντηλιακού, η προετοιμασία του εσωτερικού του σώματος είναι επίσης ένας τρόπος για την προστασία του. Και γι’ αυτό, τα «σούπερ συστατικά» για τα οποία μιλάει η Sainz είναι ζωτικής σημασίας.

Τρόφιμα που θα ενισχύσουν και θα διατηρήσουν το μαύρισμά σας

Τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο

Το β-καροτένιο είναι μια φυσική χρωστική ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα λαχανικά και φρούτα και αποτελεί πρόδρομο της βιταμίνης Α. Η ένωση αυτή συμβάλλει όχι μόνο στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του δέρματος, αλλά και στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει το μαύρισμα. Το β-καροτένιο συσσωρεύεται στο δέρμα και παρέχει μια ελαφριά χρυσή απόχρωση. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε β-καροτένιο περιλαμβάνουν καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθα, μάνγκο και βερίκοκα.

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε β-καροτένιο/Φωτογραφία: Shutterstock

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε β-καροτένιο/Φωτογραφία: Shutterstock

Το β-καροτένιο δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία από τον ήλιο δημιουργεί ελεύθερες ρίζες στο δέρμα, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη, πρόωρη γήρανση και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Το β-καροτένιο, εξουδετερώνοντας αυτές τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλει στην πρόληψη αυτής της βλάβης.

Μόλις προσληφθεί, το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα, ιδίως στο λεπτό έντερο. Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την επισκευή και τη συντήρηση του δέρματος, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ακεραιότητας και της λειτουργίας του. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα του δέρματος να επουλώνεται και να αναγεννάται μετά την έκθεση στον ήλιο.

Τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι μια άλλη οργανική χρωστική ουσία (καρετονοειδές) που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου και να ενισχύσει το μαύρισμα. Αυτό το αντιοξειδωτικό είναι γνωστό για την ικανότητά του να απορροφά ορισμένες υπεριώδεις ακτίνες. Στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λυκοπένιο περιλαμβάνονται οι ντομάτες, το καρπούζι και το ροζ γκρέιπφρουτ, τα οποία είναι επίσης πολύ δροσιστικά για το καλοκαίρι.
Το λυκοπένιο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, ασταθών μορίων που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και το DNA. Η βλάβη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Έχει όμως και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Βοηθά επίσης στην ενυδάτωση του δέρματος, η οποία μπορεί να διατηρήσει ένα πιο ομοιόμορφο και μακράς διάρκειας μαύρισμα. Στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε περιλαμβάνονται οι πιπεριές και το σπανάκι, τα οποία είναι πλούσια σε δύο άλλα καρετονοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη)- ξηροί καρποί και σπόροι όπως τα αμύγδαλα ή οι ηλιόσποροι- φυτικά έλαια, ιδίως ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο- και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση υγιούς δέρματος. Αυτά τα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και μπορούν να προστατεύσουν από την ηλιακή βλάβη, γεγονός που συμβάλλει σε ένα πιο υγιές μαύρισμα. Πηγές ωμέγα-3 είναι ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος, οι σπόροι chia και λιναριού ή τα καρύδια.
Πώς λειτουργούν; Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του δέρματος. Η λειτουργία τους είναι να διατηρούν την ακεραιότητα του λιπιδικού φραγμού του δέρματος, ο οποίος εμποδίζει την απώλεια υγρασίας και προστατεύει από εξωτερικούς ερεθισμούς και παθογόνα.

Σολομός και σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά/Φωτογραφία: Shutterstock
Σολομός και σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά/Φωτογραφία: Shutterstock

Ενυδατικές τροφές

Δηλαδή όλες εκείνες που βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης από μέσα, αποτρέποντας την απώλεια λιπιδίων και βοηθώντας έτσι στη διατήρηση του μαυρίσματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε αυτές περιλαμβάνονται το αγγούρι, με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλές θερμίδες, το σέλινο, το οποίο δεν είναι μόνο ενυδατικό αλλά και μεγάλη πηγή φυτικών ινών, και φρούτα όπως το πεπόνι και το καρπούζι, τα οποία είναι υπέροχα δροσιστικά όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Αλλά πέρα από το γεγονός ότι το καλοκαίρι έφερε αυτές τις τροφές ξανά στο προσκήνιο, η Sainz τονίζει τη σημασία της διατήρησης αυτής της ισορροπημένης διατροφής καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Αυτό που βάζουμε στο πιάτο μας αντανακλάται στο δέρμα μας. Μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όχι μόνο θα βοηθήσει στην επίτευξη ενός χρυσού μαυρίσματος μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά και θα θωρακίσει το δέρμα ενάντια στην πρόωρη γήρανση.

πηγή: bovary.gr