Μερομήνια 2026-2027: «Λευκά» Χριστούγεννα και βαρύς χειμώνας; Οι ημερομηνίες που δείχνουν χιόνια ακόμη και χαμηλά

Έναν χειμώνα με έντονες μεταβολές του καιρού, διαδοχικές ψυχρές εισβολές και πιθανότητες για χιόνια ακόμη και κοντά στα Χριστούγεννα «δείχνουν» τα Μερομήνια για την περίοδο 2026-2027. Την ίδια ώρα, η παραδοσιακή μέθοδος μακροπρόθεσμης εκτίμησης κάνει λόγο και για δύο ιδιαίτερα θερμές περιόδους το καλοκαίρι του 2027.

Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση του Φάνη Χατζηγρίβα αναμένονται σημαντικές εναλλαγές της θερμοκρασίας και χρονικά διαστήματα με καθαρά χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά.

Και μία περίοδος ξεχωρίζει: οι ημέρες γύρω από τα Χριστούγεννα.

Τι «δείχνουν» τα Μερομήνια για τα Χριστούγεννα

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2026 περιγράφεται ως ψυχρό και βροχερό, ενώ στη βόρεια Ελλάδα αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο χιονοπτώσεων ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Στη συνέχεια προβλέπεται, με βάση πάντα τα Μερομήνια, ένα διάστημα με ηπιότερες καιρικές συνθήκες.

Η κατάσταση όμως ενδέχεται να αλλάξει ξανά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Από τις 21 έως τις 23 Δεκεμβρίου εκτιμάται επιστροφή των βροχοπτώσεων και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνεται συνολικά στο διάστημα 21 έως 27 Δεκεμβρίου, καθώς αυξάνονται, σύμφωνα με την παραδοσιακή εκτίμηση, οι πιθανότητες εκδήλωσης χιονοπτώσεων πριν ή αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Επομένως, τα Μερομήνια αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το σενάριο ενός έντονα χειμωνιάτικου σκηνικού μέσα στις γιορτές.

Ιανουάριος 2027: Δύο ημερομηνίες στο «κόκκινο»

Το κρύο δεν φαίνεται, σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, να τελειώνει με τον Δεκέμβριο.

Στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου αναμένονται κυρίως βροχές και στη συνέχεια μια προσωρινή άνοδος της θερμοκρασίας.

Από 17 έως 20 Ιανουαρίου, όμως, εμφανίζεται νέο ενδεχόμενο ψυχρής μεταβολής, με πιθανότητες χιονοπτώσεων ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το διάστημα 23 έως 25 Ιανουαρίου.

Τα Μερομήνια τοποθετούν εκεί μία εντονότερη ψυχρή εισβολή, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και πιθανότητες για χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Και νέο κρύο τον Φεβρουάριο

Ο χειμώνας, σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, ενδέχεται να δείξει τα «δόντια» του και προς το τέλος του Φεβρουαρίου.

Στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα τοποθετείται ακόμη μία περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών, η οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει περισσότερο τη βόρεια και την ανατολική Ελλάδα.

Η συνολική εικόνα που δίνουν επομένως τα Μερομήνια είναι ενός χειμώνα με αρκετές εναλλαγές: βροχές, διαστήματα ηπιότερου καιρού, αλλά και επαναλαμβανόμενες ψυχρές εισβολές.

Καλοκαίρι 2027: Δύο μεγάλα κύματα ζέστης

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα που περιγράφεται για το καλοκαίρι.

Ο Ιούνιος εμφανίζεται περισσότερο άστατος, πριν η θερμοκρασία αρχίσει να ανεβαίνει αισθητά μέσα στον Ιούλιο.

Η πρώτη μεγάλη θερμή περίοδος τοποθετείται από τις 5 έως τις 25 Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα μεγάλο χρονικό παράθυρο μέσα στο οποίο, σύμφωνα με τα Μερομήνια, θα μπορούσε να εκδηλωθεί ισχυρό και παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών.

Η δεύτερη περίοδος που ξεχωρίζει βρίσκεται μέσα στον Αύγουστο.

Από περίπου 7-8 έως 18 Αυγούστου εκτιμάται ότι θα επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, με τη δυτική και την κεντρική Ελλάδα να εμφανίζονται περισσότερο εκτεθειμένες στη ζέστη.

Μετά τις 18-19 Αυγούστου το σκηνικό εκτιμάται ότι θα αλλάξει, με αισθητή υποχώρηση της θερμοκρασίας και πιθανότητα εντονότερων καιρικών φαινομένων.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα Μερομήνια

Υπάρχει, πάντως, μία πολύ σημαντική διευκρίνιση.

Τα Μερομήνια δεν αποτελούν επιστημονική μετεωρολογική πρόγνωση.

Πρόκειται για παραδοσιακή πρακτική μακροπρόθεσμης εκτίμησης του καιρού, η οποία εξακολουθεί να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για αρκετούς πολίτες, αλλά δεν βασίζεται στα σύγχρονα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης που χρησιμοποιούν οι επίσημες μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Κατά συνέπεια, εκτιμήσεις για χιονοπτώσεις σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο και ακόμη περισσότερο για καύσωνες τον επόμενο Ιούλιο και Αύγουστο δεν μπορούν από τώρα να αντιμετωπίζονται ως επιβεβαιωμένη πρόγνωση καιρού.

Οι πραγματικές και αξιόπιστες προγνώσεις για κάθε συγκεκριμένο επεισόδιο θα προκύψουν πολύ πιο κοντά στις αντίστοιχες ημερομηνίες.

Μέχρι τότε, πάντως, τα Μερομήνια 2026-2027 δίνουν ένα ενδιαφέρον σενάριο: Χριστούγεννα με έντονο κρύο και πιθανότητες χιονιού, νέες ψυχρές εισβολές μέσα στον Ιανουάριο και, αρκετούς μήνες αργότερα, δύο μεγάλα διαστήματα έντονης καλοκαιρινής ζέστης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ