H εξοχική κατοικία στην Κεφαλονιά, σχεδιασμένη από το γραφείο L-Architects, είναι μέρος ενός ευρύτερου παραθεριστικού συγκροτήματος, που βρίσκεται σε ύψωμα με ανοιχτή θέα προς το Ιόνιο. Η σύνθεση παραλαμβάνει στο εσωτερικό της, την ήπια κλίση του εδάφους και εξασφαλίζει απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα από όλους τους χώρους.

Το εσωτερικό της κατοικίας περιλαμβάνει μία περιοχή ύπνου, καθιστικό, λουτρό και κουζίνα σε ενιαίο χώρο. Η κάτοψη παίρνει το σχήμα ασύμμετρου σταυρού, που δημιουργεί υπαίθριες γωνιές και τονίζει την είσοδο.
Η κάθετη κατεύθυνση, ακολουθώντας την κλίση του εδάφους, περιλαμβάνει το χτιστό κρεβάτι που είναι υπερυψωμένο, ενώ ακριβώς μπροστά του βρίσκεται ένα βυθισμένο καθιστικό, ώστε η κλιμακωτή τους σχέση να αφήνει ανεμπόδιστη τη θέα προς την πισίνα και τη θάλασσα, μέσα από ένα μεγάλο άνοιγμα.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: L-Architects, Styling εσωτερικών χώρων: Ανέστης Μιχάλης, Photo © Μυρτώ Ιατροπούλου, Παραγωγή φωτογραφιών: Mia Dorier

Η οριζόντια κατέυθυνση, παράλληλη με τις υψομετρικές καμπύλες, περιλαμβάνει στο ένα της άκρο το λουτρό, με τη χτιστή μπανιέρα να βρίσκεται σε βύθιση μέσα στο δάπεδο, ενώ στο άλλο βρίσκεται η κουζίνα, που επεκτείνει το βάθος της μέσα από ένα άνοιγμα που βλέπει προς τη στεγασμένη υπαίθρια τραπεζαρία.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: L-Architects, Styling εσωτερικών χώρων: Ανέστης Μιχάλης, Photo © Μυρτώ Ιατροπούλου, Παραγωγή φωτογραφιών: Mia Dorier


“Το μοναδικό εσωτερικό χώρισμα είναι διαπερατό, με τη μορφή τριγωνικών πλαισίων, χωρίζοντας διακριτικά το κρεβάτι από το λουτρό χωρίς να διακόπτει την οπτική συνέχεια του ενιαίου χώρου”.


Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: L-Architects, Styling εσωτερικών χώρων: Ανέστης Μιχάλης, Photo © Μυρτώ Ιατροπούλου, Παραγωγή φωτογραφιών: Mia Dorier

Μπροστά από μεγάλες τζαμαρίες βρίσκεται η πισίνα, με ειδικά διαμορφωμένη υπερχείλιση, που δίνει την εντύπωση συνέχειας ανάμεσα στο νερό και στο δάπεδο του εσωτερικού και του υπαίθριου καθιστικού, ενώ μπροστά της απλώνεται πανοραμικά το πέλαγος.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: L-Architects, Styling εσωτερικών χώρων: Ανέστης Μιχάλης, Photo © Μυρτώ Ιατροπούλου, Παραγωγή φωτογραφιών: Mia Dorier


“Στον εσωτερικό χώρο κυριαρχεί η πατητή τσιμεντοκονία σε μεγάλες επιφάνειες, οριζόντιες και κατακόρυφες, σε χρώμα που ταιριάζει με το υπόλευκο, αργιλικό έδαφος της τοποθεσίας”.


Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: L-Architects, Styling εσωτερικών χώρων: Ανέστης Μιχάλης, Photo © Μυρτώ Ιατροπούλου, Παραγωγή φωτογραφιών: Mia Dorier

Η λιτή, μονοχρωματική παλέτα αναδεικνύει προσεκτικά τα επιλεγμένα έπιπλα, τα οποία όμως έχουν ισχυρή παρουσία στον χώρο μέσα από τη γλυπτική τους μορφή και τη σκούρα τους απόχρωση, που προσθέτει ένταση.
Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η θέα της θάλασσας, η οποία είναι πανοραμική μέσα από στρατηγικά τοποθετημένα ανοίγματα, ενώ η ίδια αίσθηση ελευθερίας κυριαρχεί στις οπτικές σχέσεις που δημιουργούνται στο εσωτερικό, μέσα από διακριτικές αλλά ισχυρές κινήσεις στη διάταξη των χώρων.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: L-Architects, Styling εσωτερικών χώρων: Ανέστης Μιχάλης, Photo © Μυρτώ Ιατροπούλου, Παραγωγή φωτογραφιών: Mia Dorier


Στοιχεία & Συντελεστές έργου:
Τίτλος έργουVilla DioniΤυπολογία: Εξοχική κατοικία, Τοποθεσία: Κεφαλονιά – Ελλάδα, Αρχιτεκτονικός σχεδιασμόςL-ArchitectsΟμάδα μελέτης: Αφροδίτη Λευκαδίτη – Ιουλία Λευκαδίτη, Styling εσωτετικών χώρωνΑνέστης ΜιχάληςΚείμενο παρουσίασηςL-ArchitectsΦωτογραφία: Μυρτώ ΙατροπούλουΠαραγωγή: Mia Dorier

English description: Villa Dioni is a stylish holiday house in Kefallonia, designed by L-Architects, which is a part of a vacation residential development on a hilltop overlooking the Ionian Sea. The design brings the gentle gradations of the sloping ground to the interior, securing unobstructed sea views from all spaces.

The house includes a sleeping area, bathroom, living room and kitchen, in a single, integrated space. The layout is shaped in an irregular cross, creating outdoor corners, leading to the entrance.

Architecture: L-Architects, Interior styling: Anestis Michalis, Photo © Mirto Iatropoulou, Photo production: Mia Dorier

The perpendicular cross line, following the ground inclination, accommodates the bed, raised on a platform; in front, a sunken lounge area leaves the view to the swimming pool and the sea uninterrupted, through a large opening.
The horizontal one, parallel to the contour lines of the terrain, includes a bathroom featuring a recess on the floor for bathing, and the kitchen is positioned on the opposite end; the latter amplifies its perspective depth through an opening that overlooks the sheltered outdoor dining area.

Architecture: L-Architects, Interior styling: Anestis Michalis, Photo © Mirto Iatropoulou, Photo production: Mia Dorier


“The only internal partition is see-through, in a triangular-shaped pattern of ceramic tiles; it discreetly separates the sleeping area from the bathroom, without interrupting the visual continuity of the integrated space”.

Architecture: L-Architects, Interior styling: Anestis Michalis, Photo © Mirto Iatropoulou, Photo production: Mia Dorier

The swimming pool lies in front of large openings, with the panoramic vista of the sea in the background; its edge is technically seamless, giving the impression that the water surface is continuous with the floor.

Architecture: L-Architects, Interior styling: Anestis Michalis, Photo © Mirto Iatropoulou, Photo production: Mia Dorier


“The interior is dominated by pressed cement facing on large horizontal and vertical surfaces; its color matches the off-white clay soil of the site”.


Architecture: L-Architects, Interior styling: Anestis Michalis, Photo © Mirto Iatropoulou, Photo production: Mia Dorier

The restrained, monochromatic palette allows carefully selected pieces of furniture to stand out in their sculptural forms and dark shades, making an impact that adds intensity to the space. The center stage is taken by the sea view panorama, available through strategically located large openings. The same feel of freedom is elaborated in the visual relations established in the interior, through discreet yet powerful gestures in the spatial distribution.

Architecture: L-Architects, Interior styling: Anestis Michalis, Photo © Mirto Iatropoulou, Photo production: Mia Dorier

Facts & Credits:
Project title: Villa Dioni, Typology: Holiday house, Location: Kefallonia Island – Greece, Architectural designL-ArchitectsDesign team: Afroditi Lefkaditi – Julia Lefkaditi, Interior stylingAnestis MichalisText descriptionL-ArchitectsPhotographyMirto IatropoulouPhotography ProductionMia Dorier

Πηγή: https://kataskevesktirion.gr/

Προηγούμενο άρθροΜ.Χρονοπούλου: «Η τελευταία μου εναπόθεση θα είναι σε χρώμα λευκό & όχι φέρετρο – Κανείς δεν θα ξέρει που θα βρίσκομαι»
Επόμενο άρθροΠολύ ανησυχητικό: Άδειασαν τον τραπεζικό λογαριασμό του χωρίς να δώσει σε απατεώνες κωδικούς