Μία στην Κεφαλονιά: Οι ελληνικές θαλάσσιες σπηλιές κόβουν την ανάσα

Από το Καστελόριζο μέχρι τη Μήλο και από τη Ζάκυνθο μέχρι τη Λευκάδα. Τα ελληνικά νησιά με την απαράμιλλη γοητεία είναι πολλά. Δεν είναι, όμως, μόνο οι παραλίες με τα σμαραγδένια νερά, οι κατάφυτες πλαγιές και τα πλακόστρωτα στενά με τις βουκαμβίλιες που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Τα παραπάνω νησιά διαθέτουν σπηλιές μοναδικού φυσικού κάλλους που «κόβουν» την ανάσα και σίγουρα αξίζει να τις γνωρίζουμε.

Η «γαλάζια» σπηλιά στο Καστελόριζο

Είναι ένα από τα πιο μεγάλα υποθαλάσσια σπήλαια της χώρας και αναμφίβολα ένα από τα πλέον εντυπωσιακά. Ο λόγος για τη «γαλάζια» σπηλιά του Καστελόριζου, τη «Σπηλιά του Παραστά» ή «Φώκιαλη», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, καθώς σε αυτή περνούν συχνά τον χρόνο τους φώκιες monachus monachus. Γνωστή για τους σταλακτίτες και τα καταγάλανα νερά της, η «Σπηλιά του Παραστά» με τον πανύψηλο θόλο γοητεύει τους επισκέπτες της, οι οποίοι την επισκέπτονται με βαρκάκια κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού για να χαθούν μες στο απέραντο μπλε.

spilies2

Το σπήλαιο Παπανικολής στο Μεγανήσι

Θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια της Μεσογείου και βρίσκεται κοντά σε ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά του Ιονίου, τη Λευκάδα. Ο λόγος για το σπήλαιο Παπανικολής στο Μεγανήσι, μια υποθαλάσσια σπηλιά βάθους τριάντα μέτρων η οποία οφείλει το όνομά της στο ομώνυμο, ιστορικό υποβρύχιο και κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες. Η μικρή αμμουδιά που «κρύβει» στο εσωτερικό της αλλά και η ιστορία της -χρησιμοποιήθηκε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως ορμητήριο από το υποβρύχιο «Παπανικολής»- την κάνουν σίγουρα να ξεχωρίζει.

spilies3

Η σπηλιά του Παπάφραγκα στη Μήλο

Και από το Ιόνιο επιστρέφουμε στο Αιγαίο Πέλαγος και συγκεκριμένα, στη Μήλο. Στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων βρίσκεται το σπήλαιο του Παπάφραγκα. Στα χρόνια του Βυζαντίου ήταν ορμητήριο πειρατών, ωστόσο, σήμερα ο καθένας μπορεί να κολυμπήσει στα γαλαζοπράσινα νερά που περιβάλλουν τη σπηλιά και να απολαύσει τη θέα του μοναδικού και άγριου τοπίου.

spilies4

Οι σπηλιές του Κεριού στη Ζάκυνθο

Στις σπηλιές του Κεριού στη νοτιοδυτική ακτή της Ζακύνθου ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει μόνο μέσω θαλάσσης. Τα καταπράσινα και διάφανα νερά που τις περιβάλλουν, ωστόσο, θα τον γοητεύσουν από την πρώτη στιγμή και θα τον ανταμείψουν. Εκεί μπορεί να κολυμπήσει αλλά και να επιδοθεί στο άθλημα της κατάδυσης για να δει από κοντά τις χελώνες caretta-caretta ή τις φώκιες monachus-monachus που κολυμπούν στα νερά των σπηλιών.

spilies5

Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά

Τέλος, ένα από τα πλέον μαγευτικά σπήλαια στην Ελλάδα είναι το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης με τα τιρκουάζ νερά και τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Βρίσκεται στην Κεφαλονιά και συνιστά ένα τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους αλλά και ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Παρά το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε το 1951, το λιμνοσπήλαιο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως μέρος λατρείας αφιερωμένο στον θεό Πάνα. Εκεί, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, φέρεται να αυτοκτόνησε η νύμφη Μελισσάνθη αφού ο έρωτάς της για τον Πάνα δεν βρήκε ανταπόκριση.

spilies6

Όπου και αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε αυτό το Καλοκαίρι, αν επισκεφτείτε το Καστελόριζο, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, τη Μήλο και τη Ζάκυνθο, μην παραλείψετε να βρεθείτε και εσείς στα εντυπωσιακά τους σπήλαια και να κολυμπήσετε στα γαλανά και καταπράσινα νερά τους.

Πηγή: cnn.gr