«Οι γραμμές των οριζόντων» του Μουσείου Ναυτικών (pics+videos)

Ο νεοσυσταθείς  Σύλλογος Φίλων Ναυτικού Μουσείου Ιονίου και η Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ διοργάνωσαν  στην πλατεία των Φάρσων  παράσταση με βάση το πεζό κείμενο του Ν. Καββαδία, πλαισιωμένο με τα μελοποιημένα ποιητικά του αριστουργήματα ενορχηστρωμένα με πιάνο, κιθάρα και κρουστά από τον Θ. Οικονομίδη και τούς Dead Poets.

Η βάση της παράστασης ήταν η «Βάρδια», το αριστουργηματικό πεζό κείμενο του Καββαδία… Κάποιοι το χαρακτήρισαν διήγημα, άλλοι ημερολόγιο καταστρώματος, άλλοι πάλι αυτοβιογραφία.
Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα χαρακτηρίζεται ένα αριστούργημα.
Η «Βάρδια» αποτελεί μια ανασκόπηση ζωής. Ένα βλέμμα πίσω στο χρόνο, μέσα από δυο μάτια που γύρισαν τον πλανήτη πολλές φορές, ένα σώμα που βρέθηκε από τα καταγώγια μέχρι τα παλάτια κι ένα πνεύμα που έφτασε πολύ ψηλά.

Την  εκδήλωση ξεκίνησε ο κ. Άγγελος Μπενετάτος και η πρόεδρος του νεοσυσταθέντα Συλλόγου Φίλων του Ναυτικού Μουσείου Ιονίου κ. Χάιδω Νικολετάτου. Και οι δυο αναφέρθηκαν για τις προοπτικές αποπεράτωσης και λειτουργίας του Μουσείου. Στο Σύλλογο συμμετέχουν,  ο Πρόεδρος της Κοινότητας Φάρσων Βασίλης Βουτσινάς, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Ερνέστος Τζανάτος, επίσης συμμετέχει και ο Τάκης Βασιλάτος. Ευελπιστούν όλοι .ότι ο νεοσυσταθείσας Σύλλογος θα βοηθήσει ώστε να κινητοποιηθούν και να ευαισθητοποιηθούν όλες οι αρμόδιες αρχές. Διευκρίνισε η κ. Νικολετάτου ότι ο Σύλλογος θα απέχει από κάθε κομματική ή συνδικαλιστική εκδήλωση. Ευχαρίστησαν άλλη μια φορά την εκκλησία που δώρησε το οικόπεδο που ανεγέρθηκε το Μουσείο.  Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο αντιδήμαρχος κ. Ευαγ. Κεκάτος.

Στο συγκρότημα συμμετείχαν Κιθάρα- φωνή: Θοδωρής Οικονομίδης, πιάνο- φωνή: Νίκος Σιναρέλης, φωνή- κρουστά: Μάρα Μοτάκη. Τα μελοποιημένα ποιήματα ήταν από τους δίσκους του Θ. Μικρούτσικου ,  «Οι γραμμές των οριζόντων» και «Ο Σταυρός του Νότου».

Ο θεατής της παράστασής άκουσε για περιστατικά που σημάδεψαν τον ποιητή, ταξίδια και μέρη που τον ενέπνευσαν, πρόσωπα που τον επηρέασαν, γυναικείες μορφές που τον σημάδεψαν, παιδικά και εφηβικά χρόνια.
Όλ’ αυτά  παρουσιάστηκαν επί σκηνής μαζί με τα πιο γνωστά μελοποιημένα ποιήματά του, ενορχηστρωμένα από κιθάρα, πιάνο και κρουστά, με την απαγγελία ποιημάτων του που δεν έχουν μελοποιηθεί, όπως επίσης και την θεατρική απόδοση του μεγαλύτερου ποιήματος του Καββαδία, Μαραμπού, σε ερμηνεία του Θ. Οικονομίδη. Μια όμορφη παρουσία και απόδοση των τραγουδιών από το συγκρότημα, παρόλο που ο δυνατός αέρας προσπάθησε να τους ….μποϋκοτάρει. Το συγκρότημα Dead Poets είναι το μουσικό σχήμα που ανοίγει συρτάρια νεκρών ποιητών και ξαναφωτίζει το έργο τους μέσα από Μουσική και Θέατρο.

Στο video θα ακούσετε τις δυο ομιλίες και το συγκρότημα σε τραγούδια και ποίηση του Νίκου Καββαδία.

Σε λίγο το video. 

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr