Αγροτικές επιδοτήσεις: Πληρώθηκαν 19.819 παραγωγοί – Ποιοι έμειναν εκτός και πότε θα μπουν τα επόμενα χρήματα
Στην καταβολή 7,8 εκατομμυρίων ευρώ σε 19.819 παραγωγούς προχώρησε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο της προκαταβολής του 70% της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για το 2026. Ωστόσο, χιλιάδες παραγωγοί δεν είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους, ενώ έχουν ήδη καθοριστεί οι προθεσμίες για διορθώσεις και οι ημερομηνίες των επόμενων πληρωμών.
Η πρώτη καταβολή αφορά παραγωγούς που είχαν υποβάλει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2026.
Τα ποσά που πιστώθηκαν προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διοικητικών και διασταυρωτικών ελέγχων, την εφαρμογή μειώσεων και κυρώσεων, καθώς και τους συμψηφισμούς με τυχόν οφειλές.
Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν και πόσοι πληρώθηκαν
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι την πρώτη καταληκτική ημερομηνία είχαν κατατεθεί συνολικά 37.530 αιτήσεις.
Από αυτές, οι 27.320 περιλάμβαναν δηλωμένες εκτάσεις για τη Βασική Ενίσχυση, συνολικής επιφάνειας 680.306 στρεμμάτων και αξίας 16,26 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι υπόλοιπες 10.210 αιτήσεις δεν περιλάμβαναν δήλωση Βασικής Ενίσχυσης, δεν συνοδεύονταν από δηλωμένα αγροτεμάχια ή δικαιώματα ή αφορούσαν αποκλειστικά αιτήματα κατανομής βοσκοτόπων.
Μετά τους ελέγχους και την επεξεργασία των τροποποιήσεων που είχαν υποβληθεί έως τις 10 Οκτωβρίου, προσδιορίστηκαν 549.827 επιλέξιμα στρέμματα για 24.736 παραγωγούς.
Τελικά, η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε 19.819 δικαιούχους, με το συνολικό καταβληθέν ποσό να φτάνει τα 7.806.768,22 ευρώ.
Γιατί έμειναν εκτός πληρωμής 4.883 παραγωγοί
Παρότι είχαν αρχικά προσδιοριστεί ως επιλέξιμοι, 4.883 παραγωγοί δεν έλαβαν χρήματα στη συγκεκριμένη φάση.
Οι αιτίες ήταν διαφορετικές ανά περίπτωση.
Συγκεκριμένα:
- 3.060 παραγωγοί δεν έλαβαν ενίσχυση, καθώς το ποσό μηδενίστηκε μετά την εφαρμογή μειώσεων και κυρώσεων.
- 1.423 παραγωγοί δεν συμπλήρωσαν το ελάχιστο όριο καταβολής των 150 ευρώ.
- 400 παραγωγοί αντιμετώπισαν εκκρεμότητες που εμπόδισαν την πληρωμή, με τις 366 περιπτώσεις να σχετίζονται με ζητήματα δικαιωμάτων ενίσχυσης.
Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι το ελάχιστο όριο των 150 ευρώ αφορά το συνολικό άθροισμα των άμεσων ενισχύσεων του 2026 και όχι αποκλειστικά τη Βασική Εισοδηματική Στήριξη.
Για τους 19.853 παραγωγούς που απέμειναν μετά την παραπάνω διαδικασία, το αρχικό ποσό είχε υπολογιστεί σε 7.838.583,59 ευρώ.
Μετά τους συμψηφισμούς οφειλών, το τελικό ποσό περιορίστηκε σε 7.806.768,22 ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε σε 19.819 δικαιούχους.
Έως 10 Νοεμβρίου οι διορθώσεις για όσους δεν πληρώθηκαν
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξουν όσοι είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα την αίτησή τους, αλλά δεν έλαβαν καθόλου χρήματα.
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία δίνεται δυνατότητα πραγματοποίησης διορθώσεων έως τις 10 Νοεμβρίου 2026.
Εφόσον οι διορθώσεις γίνουν αποδεκτές και πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, οι παραγωγοί θα μπορούν να συμπεριληφθούν στην επόμενη καταβολή της προκαταβολής.
Νέα πληρωμή έως τις 30 Νοεμβρίου
Η δεύτερη πληρωμή της προκαταβολής έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί έως τις 30 Νοεμβρίου.
Σε αυτή προβλέπεται να συμπεριληφθούν όσοι υπέβαλαν ή θα υποβάλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου, καθώς και παραγωγοί που θα διορθώσουν εγκαίρως τα προβλήματα των αρχικών αιτήσεών τους.
Για όσους έλαβαν μικρότερο ποσό από αυτό που ανέμεναν, οι σχετικές τροποποιήσεις θα εξεταστούν σε επόμενη φάση.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η εξέταση αυτών των περιπτώσεων συνδέεται με την πρώτη πληρωμή του Δεκεμβρίου, ενώ προβλέπεται και αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ.
Τι θα γίνει με τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων
Ξεχωριστή διαδικασία προβλέπεται για τους κτηνοτρόφους που έχουν υποβάλει αιτήματα κατανομής βοσκοτόπων.
Η καταβολή της προκαταβολής για τη συγκεκριμένη κατηγορία αναμένεται εντός του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου.
Προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων της πλατφόρμας myAGRO με τα δεδομένα του Κτηματολογίου.
Οι ημερομηνίες που πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί
| Ημερομηνία | Τι προβλέπεται |
|---|---|
| 31 Οκτωβρίου | Πρώτη πληρωμή 7,8 εκατ. ευρώ |
| 1–10 Νοεμβρίου | Προβλεπόμενη πληρωμή για αιτήματα κατανομής βοσκοτόπων |
| 10 Νοεμβρίου | Προθεσμία διορθώσεων για όσους δεν πληρώθηκαν |
| Έως 30 Νοεμβρίου | Δεύτερη πληρωμή προκαταβολής |
| Πρώτη πληρωμή Δεκεμβρίου | Εξέταση τροποποιήσεων για μειωμένες προκαταβολές |
Το επόμενο διάστημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τους παραγωγούς που διαπίστωσαν ότι δεν πιστώθηκε η αναμενόμενη ενίσχυση.
Η έγκαιρη διόρθωση των αιτήσεων και η τακτοποίηση τυχόν εκκρεμοτήτων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να εξεταστεί η συμμετοχή τους στις επόμενες πληρωμές.



