Η μείωση κατά μισή μονάδα φαίνεται να είναι το βασικό σενάριο για το 2027, ενώ εξετάζεται και μεγαλύτερη παρέμβαση έως 1 ποσοστιαία μονάδα.
Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εξετάζεται στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, η παρέμβαση θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2027 και να κυμανθεί από 0,5 έως 1 ποσοστιαία μονάδα. Οριστική απόφαση, ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί.
Το βασικό σενάριο: Μείωση 0,5% στις εργοδοτικές εισφορές
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μείωση κατά μισή μονάδα, κυρίως στις εργοδοτικές εισφορές του κλάδου ασθένειας.
Με βάση αυτό το ενδεχόμενο, οι εργοδοτικές εισφορές θα υποχωρήσουν από 21,31% σε 20,81%, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις.
Ενδεικτικά, το μηνιαίο όφελος για τον εργοδότη θα διαμορφωνόταν ως εξής:
- Μισθός 1.200 ευρώ: όφελος 6 ευρώ τον μήνα
- Μισθός 1.500 ευρώ: όφελος 7,50 ευρώ τον μήνα
- Μισθός 2.500 ευρώ: όφελος 12,50 ευρώ τον μήνα
Το σενάριο της 1 μονάδας
Εφόσον επιλεγεί μεγαλύτερη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, το όφελος για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται:
- Μισθός 1.200 ευρώ: 12 ευρώ τον μήνα
- Μισθός 1.500 ευρώ: 15 ευρώ τον μήνα
- Μισθός 2.500 ευρώ: 25 ευρώ τον μήνα
Σε αυτό το σενάριο εξετάζεται να υπάρξει επιμερισμός της μείωσης κατά 0,5% στις εργοδοτικές και κατά 0,5% στις εισφορές των εργαζομένων. Αν συμβεί αυτό, οι εργαζόμενοι θα δουν μικρή έμμεση αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους.
Ποιες εισφορές μένουν εκτός
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης δεν αναμένεται να επηρεαστούν. Εκτός συζήτησης παραμένει και η εργοδοτική εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας.
Η μείωση κατά 0,5 μονάδα εκτιμάται ότι έχει δημοσιονομικό κόστος περίπου 220 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η μείωση κατά μία μονάδα θα ανέβαζε το κόστος κοντά στα 440-450 εκατ. ευρώ.
Στόχος της παρέμβασης είναι να μειωθεί το κόστος εργασίας, να διευκολυνθούν νέες προσλήψεις και να δημιουργηθεί μεγαλύτερο περιθώριο για αυξήσεις μισθών. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στη ΔΕΘ.



